Zobraziť přihlasovací formulár

Najčastejšie mýty o akné

  • Publikované:
Najčastejšie mýty o akné

Pravdu povieme rovno - akné sa nedá vyliečiť, dajú sa len zmierniť jeho príznaky. A teraz, keď už vieme, že ak sa s akné stretávame, pravdepodobne sa ho nikdy nezbavíme úplne, by bolo dobré trochu stresu z pupienkov odbúrať. Tiež ste počuli, že akné spôsobuje stres, nedostatok spánku, čokoláda a určite vám pomôže slniečko? Čo pravda je čo nie a čo len tak napoly?

V mnohých populárnych článkoch sa nedozviete jednu zásadnú vec - akné spôsobuje väčšinou len hormonálna nerovnováha (preto ním trpia predovšetkým dospievajúci, zhoršuje sa v priebehu menštruačného cyklu, v tehotenstve, pri užívaní antidepresív...) avšak jeho prejavy zhoršuje veľa ďalších vecí.

Akné je zápalové ochorenie kože, ktoré je spôsobené nadprodukciou mazu. Ten, keďže sa hromadí vo vnútri, spôsobuje obrannú reakciu pokožky, ktorá sa okolo póru zapáli.

Mýtus: Nezdravé jedlo, nezdravá pleť.

Tu ide len o drobnú korekciu. Akné vám nespôsobí konkrétne čokoláda, fast food ani sladkosti. Spôsobia vám ho jedlá s vysokým glykemickým indexom (medzi ktoré všetky zmieňované bohužiaľ patria). Také totiž vedú k väčšej produkcii inzulínu, ktorý si musí poradiť s nadbytkom rafinovaných cukrov, a ten zase spôsobuje zvýšenú produkciu kožného mazu.

Mýtus: Akné v dospelosti vymizne.

Úplne bežne sa s akné stretávajú ľudia okolo tridsiatky a výskyt okolo päťdesiateho roku veku tiež nie je žiadnou výnimkou. Na vine je väčšinou hormonálny problém (nadmerná hladina mužských pohlavných hormónov - androgénov), nedostatočná výživa a starostlivosť o pleť alebo napríklad stres.

Mýtus: Akné vyvoláva hormonálna antikoncepcia.

Väčšinou je to naopak. Existujú medikamenty, ktoré sú hormonálnou liečbou akné, a ich antikoncepčný účinok je vlastne vedľajší. Problémom užívania antikoncepcie v skorom veku na zmiernenie problému akné je napríklad to, že môže zakryť prejavy napríklad syndrómu polycystických ovárií, kvôli ktorému sa až 15% žien stretáva s neplodnosťou (mastná pleť a vlasy, nadváha).

Mýtus: Akné vzniká kvôli nečistotám na pleti, je treba ju neustále čistiť!

Toto je asi najrozšírenejší blud. Akné vzniká nadprodukciou kožného mazu. Čím viac pleť na tvári umývame, hoci sebašetrnejšími mydlami, tým viac ju vysušujeme, a teda nútime sa viac premasťovať. Aknóznu pleť by sme mali dôkladne vyčistiť ráno a večer pomocou vhodnej kozmetiky (ideálne na odporúčanie lekára alebo lekárnika). Akonáhle si budete umývať tvár častejšie, budete svoju kožu nútiť sa viac mastiť (aby dosiahla svojho prirodzeného stavu), a tým sa prejavy akné môžu podstatne zhoršiť.

Mýtus: Najlepšie na akné je slniečko.

Akné je zápalový proces v koži. Slnko, ako zdroj tepla, všetky zápaly podporuje. Navyše pobyt na slnku núti pleť k väčšej produkcii potu, takže môže dochádzať k miernemu zhoršeniu príznakov akné... ktoré však nie sú toľko vidieť. Slnko redukuje začervenanie, takže pupienky sú skôr hmatateľné než viditeľné, navyše s opálenou pokožkou nie je akné toľko v kontraste. Ďalším problémom s akné na slnku je, že slnečné lúče spomaľujú hojenie a hrozí väčšie riziko, že vám po akné zostanú jazvy. Priamy pobyt na slnku ale môže spôsobiť
ďalšie komplikácie, ako je predčasné starnutie pleti a tvorba vrások, nehovoriac o rakovine kože.

Mýtus: Životný štýl nemá na akné vplyv.

Všetko, čo spôsobuje hormonálnu nerovnováhu v tele, na akné vplyv má. Je to stres, nedostatok spánku (väčšinou stresom spôsobený), fajčenie, alkohol a
vyrovnávanie sa s opicou, nedostatok živín, to všetko vedie k nerovnováhe hormonálnej hladiny v našom tele, a teda aj k zhoršeniu prejavov akné. Pre zdravú pleť je v strave najdôležitejší zinok.

Mýtus: Make-up akné zhorší, pretože upcháva póry.

Áno, ak používate make-up na olejovom základe. Ak ale siahnete po minerálnom make-upu, make-upu s obsahom kyseliny salicylovej, benzoylperoxidu, oxidu zinočnatého alebo dioxidu titaničitého, budete si make-upom akné zároveň liečiť. Takéto prípravky dokážu zamedziť vznik nových vyrážok a šetrne liečiť tie súčasné.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku