Zobraziť přihlasovací formulár

8 faktov o ženskom orgazme

  • Publikované:
8 faktov o ženskom orgazme

Orgazmy patria do života ženy rovnako ako napríklad dentálna niť. Akurát orgazmus si viac užijete. Prinášame vám niekoľko zaujímavých informácií, ktoré by vás v spojitosti s orgazmom možno ani nenapadli. Rozšírte si svoje vedomosti o „veľkom O“ a prečítajte si tento zoznam faktov.

1. Orgazmus uľavuje od bolesti

Bolí vás hlava? Skúste sex! „Existujú dôkazy, že orgazmy môžu zmierniť všetky typy bolesti - vrátane bolesti spôsobenej artritídou, pooperačnej bolesti, menštruačnej bolesti, dokonca aj bolesti pri pôrode,“ poznamenáva Lisa Stern, zdravotná sestra, ktorá pracuje v Centre plánovaného rodičovstva v Los Angeles. „Tento mechanizmus funguje vďaka oxytocínu, ktorý sa počas orgazmu vyplavuje do tela,“ hovorí. "Oxytocín napomáha vytváraniu citového puta, relaxácii, a ďalším pozitívnym emocionálnym stavom.“ Hoci je úľava od bolesti pomocou orgazmu len krátkodobá (cca 8-10 min), Lisa Stern upozorňuje na to, že aj samotná myšlienka na sex dokáže zmierniť bolesť.

2. Kondóm neovplyvňuje kvalitu orgazmu

„Či žena dosiahne alebo nedosiahne orgazmus, nemá s kondómom nič spoločné. Je to rovnaký mýtus, ako to, že s kondómom nemôžete zažiť dobrý sex, „hovorí Debby Herbenick, vedecká pracovníčka na univerzite v Indiane. „V skutočnosti kondómy môžu predĺžiť dĺžku samotného styku, takže muž nemusí rýchlo vysúvať, keď sa bojí predčasnej ejakulácie,“ vysvetľuje. Ak vášho partnera kondómy znecitlivejú, vyskúšajte pred stykom inú formu stimulácie. Potom bude sex pre vás oboch príjemným zážitkom.

3. 30% žien má problémy s dosiahnutím orgazmu

Ak ste niekedy mali problém vyvrcholiť, nebojte sa, nie ste v tom samé. Podľa štatistík Centra plánovaného rodičovstva má počas styku problémy s dosiahnutím orgazmu jedna žena z troch. Vaginálny orgazmus nedosiahne až 80% žien. Avšak v tom prípade môže počas sexu pomôcť stimulácia klitorisu.

4. Nájdenie G-bodu zvýši pravdepodobnosť dosiahnutia orgazmu

Dokážete určiť, kde sa nachádza váš G-bod? Písmeno ´G´ odkazuje na Ernsta Gräfenberga, nemeckého gynekológa, ktorý patrí medzi „objaviteľa“ detailných častí ženského tela. Odborníci sa domnievajú, že veľké množstvo nervových zakončení v G-bode je kľúčom k úspešnému vyvrcholeniu. Experti preto odporúčajú ženám, aby sa vynasnažili tento bod nájsť. Nachádza sa za lonovou kosťou, asi 3 - 5 cm od pošvového vchodu.

5. Kvalita orgazmu rastie s vekom

Iste, existuje veľa vecí, ktoré sa spolu s rastúcim vekom komplikujú, ale váš sexuálny život sa môže naopak zlepšiť. „Čím ste starší, tým orgazmus ľahšie dosahujete," tvrdí doktorka Herbenick. „Napríklad ženy vo veku 18 až 24 rokov dosahujú pravidelný orgazmus v 61% prípadov, ženy okolo tridsiatky v 65% a ženy vo veku 40, 50 rokov až v 70%.“ Hoci prieskumy neuvádzajú, prečo je sex s rastúcim vekom jednoduhší, určitú rolu hrá sexuálna vyzretosť žien a skúsenosti. V posteli sú ženy uvoľnenejšie, sebavedomejšie, a tak si môžu celý akt viac užiť. Navyše dôvera a intimita, ktorá panuje v dlhodobých vzťahoch, tiež napomáha rastu sexuálneho sebavedomia.

6. Ženské sexuálne sebavedomie má vplyv na kvalitu orgazmov

Prieskumy ukazujú, že ženino vnímanie jej intímnych orgánov značne ovplyvňuje kvalitu orgazmov. „Ako ženská klinická lekárka môžem zaručiť, že každá vagína vyzerá inak a neexistuje žiadne pravidlo alebo vzor, ako by mala správne vyzerať,“ hovorí Stern. „Ak v pošve necítite žiadnu bolesť, netrpíte žiadnym abnormálnym výtokom, vriedkami alebo inými zdravotnými problémami, môžete sa považovať za zdravé a úplne normálne. Zvýšte svoje orgazmické možnosti tým, že zvýšite svoju sebadôveru,“ radí. „Je dôležité, aby ste sa k sebe správala tak, ako chcete, aby sa k vám správali aj ostatní.“

7. Vo vzácnych prípadoch môže žena dosiahnuť orgazmus bez genitálnej stimulácie

Všetci sme už počuli o ženách, ktoré dosiahli orgazmus, zatiaľ čo sedeli vo vlaku alebo si užívali príjemnú masáž. Odborníci tvrdia, že ide o naozajstný fenomén. „Mala som kamarátku, ktorá dosahovala orgazmus zakaždým, keď cvičila na bežiacom páse,“ hovorí Stern. „Keby to takto fungovalo u nás všetkých, tvorili by sme fyzicky oveľa zdravšiu spoločnosť!“ Ale žarty bokom, aj toto má svoje vysvetlenie. „Ku spontánnym orgazmom dochádza pri rôznych činnostiach vďaka tomu, že sa zvýši prietok krvi do pohlavných orgánov, pociťujete rôzne vibrovanie, prípadne trenie klitorisu. Pri relaxačnej masáži celého tela sa človek kompletne uvoľní, čo môže viesť až k orgazmickým prežitkom.“

8. Väčšine ženám to skrátka trvá...

Mnoho žien potrebuje, oproti ich mužským polovičkám, dlhší čas, aby dosiahli vyvrcholenie,“ hovorí Stern. Podľa štatistík potrebuje žena v skutočnosti aspoň 20 minút trvajúcu sexuálnu aktivitu, aby dosiahla orgazmus. „Ak zistíte, že váš partner dosahuje orgazmus oveľa skôr ako vy, naučte sa rôzne triky, ako jeho vyvrcholenie oddialiť,“ radí. „Niekedy zaberie mentálne cvičenie, inokedy tlak okolo koreňa penisu. Ak však ide o predčasnú ejakuláciu, mal by váš muž navštíviť urológa a poradiť sa s ním. Aj v týchto prípadoch existujú techniky, ktoré môžu pomôcť.“

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku