Zobraziť přihlasovací formulár

Ako rozoznať depresiu

  • Publikované:
Ako rozoznať depresiu

Človek trpiaci depresiami je vlastne odsúdený na čakanie na pomoc okolia. Všetky svoje príznaky totiž posudzuje len ako svoje zlé vlastnosti a to, že sa z jeho života pomaly vytráca radosť, mu príde vlastne ako zaslúžený trest. Či už ide o depresiu miernu, stredne ťažkú alebo ťažkú, či už sa prejavuje nechutenstvom alebo halucináciami, človek s ňou väčšinou bojuje sám. A impulz na riešenie musí prísť od najbližšieho okolia. Aké sú najčastejšie znamenia, že niekto vo vašom okolí trpí depresiami?

Depresia nie je len označenie ľútostivého stavu, ktorý časom prejde, ale je to seriózna diagnóza, ktorá má svoje označenie v Medzinárodnej klasifikácii chorôb. Má hlavné, vedľajšie, psychické i fyzické príznaky, sprievodné javy, ale väčšinou si ju človek sám diagnostikovať nevie, pretože má všetky svoje symptómy „odôvodnené“ vlastnými nezdarmi, neschopnosťou, lenivosťou alebo hlúposťou. Človek v depresii si dáva za vinu všetky svoje nezdary, napríklad klasický fyzický prejav - zvýšenú únavnosť si interpretuje ako vlastnú lenivosť.

Sledujte starostlivo

Okrem klasických príznakov depresie existuje niekoľko zmien správania, parametrov a rizikových skupín ľudí, ktorých sa depresia môže týkať. Aby ste mali oči otvorené a neprehliadali nenápadné volanie o pomoc, máme pre vás niekoľko tipov.

  • Depresívni ľudia môžu byť ústretoví a veselí. Depresia sa zďaleka netýka len introvertov. Aj opačné povahy môžu depresiami trpieť, navyše ich stojí omnoho väčšie úsilie svoju chorobu pred okolím tajiť.

  • Depresiu sa snažíme skrývať. Je to predovšetkým Európa (a Austrália), kde ľudia trpia stigmou depresia = slabosť. Aj diagnózu tajíme a snažíme sa, aby sa o nej nikto nedozvedel. Nieto ešte nejakú medikáciu.

  • Depresia sa dá skryť tak dobre, že si príznaky nevšimne ani ten, kto ňou trpí. Perfektne skrývaná depresia je stav, kedy je objektívne so životom človeka všetko v poriadku. Dobrá práca, stabilné manželstvo, bezproblémové deti. Len pocit, že „niečo“ nie je v poriadku. Často za to môžu neventilované traumy alebo neuzavreté príhody pokojne aj z detstva. Bohužiaľ, takéto prípady veľmi často končia samovraždou, ktorá pre okolie je doslova bleskom z čistého neba.

  • Abnormálne stravovacie návyky. Hoci ide o dve oddelené choroby, môže jedna viesť k druhej alebo sa objaviť obe súčasne. Poruchou príjmu potravy trpí stále viac mužov a, hoci sú na vine predovšetkým mediálne a spoločenské tlaky, jedna z príčin môže byť aj depresia.

  • Môžu byť agresívni a podráždení. Väčšinou si depresiu spájame s apatiou, bezmocnosťou, melancholickými myšlienkami a plačom. Výbuchy hnevu a intenzívne podráždenie hraničiace s agresivitou môžu byť ale tiež príznakmi depresie, respektíve jedným zo spôsobov, ako depresiu ventilovať.

Príznaky depresie

Všetky príznaky depresie považujeme za relevantné pre diagnózu už v prípade, že trvajú dlhšie ako dva týždne. Čo vlastne nie je tak dlho, mohlo by sa zdať, ale keby rovnako dlho trvala napríklad angína, doktora by sme určite navštívili.
Hlavné príznaky depresie sú tri:

Zlá nálada, ktorá sa nedá vylepšiť vlastným úsilím. Ak je stabilne človek smutný, bezradný, zúfalý alebo naopak vznetlivý a podráždený, môže sa jednať o príznak depresie.

Ak depresívneho človeka predtým spoľahlivo upokojilo alebo rozveselilo napríklad hranie počítačových hier, pletenie alebo čítanie, a teraz už im tieto činnosti radosť nerobia, je to viac než hlasný alarm.
Strata záujmu a emócií, ktoré prežíval pri veciach, ktoré ho bavili, je jeden z najjednoznačnejších príznakov.

Ľahká unaviteľnosť, málo energie. Bežné denné činnosti vyčerpávajú človeka natoľko, že ich zďaleka nezvláda toľko ako predtým.

Sprievodnými príznakmi depresie sú napríklad:

  • Strata sebavedomia, sebaúcty, sebadôvery.

  • Poruchy spánku (nespavosť, človek sa prebúdza zhruba dve hodiny pred dobou určenou pre vstávanie)

  • Zhoršená pozornosť

  • Spomalenie myslenia, reči

  • Strata hmotnosti

  • Strata záujmu o akékoľvek aktivity

  • Depresia je väčšinou horšia ráno

  • Nedostatok prežívania (emočných odpovedí na situácie ako v pozitívnom, tak negatívnom slova zmysle)

Ak máte pocit, že je vo vašom okolí človek, u ktorého sa podobné príznaky vyskytujú, skúste mu pomôcť. Najväčším krokom pre človeka s depresiou je začať o svojich problémoch hovoriť. A presne od toho má svojich najbližších, zvyšok je na lekárovi.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku