Zobraziť přihlasovací formulár

10 koníčkov, vďaka ktorým budete chytrejší

  • Publikované:
10 koníčkov, vďaka ktorým budete chytrejší

Existuje všeobecná predstava, že na zlepšenie svojej inteligencie toho veľa urobiť nemôžeme, jednoducho sa s ňou rodíme a zostáva nám celý život rovnaká. Opak je ale pravdou, rozvíjanie inteligencie je do veľkej miery podmienené vonkajším okolím a stimulmi, ktoré z neho prichádzajú. Môžeme na tom pracovať systematicky, ale tiež môžeme spojiť príjemné s užitočným a venovať sa koníčkom, ktoré mentálne kapacity posilňujú. A sú to dobré tipy nielen pre vás, ale aj pre vaše deti!

Hra na hudobný nástroj

Už čínsky filozof Konfucius povedal, že hudba vytvára pre človeka taký druh potešenia, bez ktorého sa nezaobíde. A na jeho slová došlo aj vedecky, hudba stimuluje mozgovú aktivitu. Má moc vyvolávať v ľuďoch komplexné emócie a meniť psychický stav, ale tiež napríklad navyšovať kapacitu pamäte a posilňovať koncentráciu. Pri učení sa hre na hudobný nástroj zároveň pestujeme trpezlivosť, vytrvalosť, systematickosť a napodiv tiež omické myslenie.

Čítanie

Hoci čítanie nepatrí v súčasnosti k najpopulárnejším koníčkom, na rozvoj inteligencie vlastne nemôžete robiť nič lepšie. Čítanie posilňuje inteligenciu na viacerých rovinách. Okrem toho, že veľmi efektívne redukuje stres, napomáha k prežívaniu emócií, rozširuje slovnú zásobu, čím pomáha nastavovať vyjadrovacie a argumentačné schopnosti. A okrem týchto praktických znalostí čítanie rozširuje faktografické znalosti, povedomie o témach a spoločenskom dianí a objasňuje pozadie prežívania.


Pravidelný čas osamote

Môžete a nemusíte tomu hovoriť meditácia. Každopádne čas strávený len sami so sebou, s vlastnými myšlienkami, cibrí sebavedomie, sebauvedomenie a schopnosť samoregulácie. Sebapoznanie je pre schopnosť riešiť vlastné problémy kľúčové, preto čím lepšie poznáme sami seba a vieme sa analyzovať, tým lepšie môžeme riešiť aj predchádzať problémom.

Cvičenie na mozog

Viete, že pri nedostatku cvičenia telo slabne, chátra a opadáva svalová hmota. A podobne je to s nervovými spojeniami v mozgu. Existuje teória, že žiadne informácie z nášho mozgu nevymiznú, my k nim jednoducho iba stratíme cestu. Pravidelne udržiavať a stimulovať mozgovú aktivitu je absolútne nevyhnutné na mentálny rozvoj. Ale nehovoríme o žiadnych obrovských výzvach. Vynikajúci efekt majú aktivity ako puzzle, sudoku, doskové hry, hádanky, hlavolamy... a predovšetkým je podstatné tieto aktivity striedať. Naučíte sa kreatívne riešiť nové situácie, neustále budujete v mozgu nové spojenia.

Fyzická aktivita

Pre mozog je zásadný dostatok kyslíka. A distribúcia kyslíka po tele je priamo závislá na krvnom obehu, čím rýchlejšie krv prúdi, tým kvalitnejšie sú zásobené svaly aj mozog. A to je presne to, čo chceme a potrebujeme. Pravidelné cvičenie navyše pomáha metabolizmu a reguluje spánok, takže prispieva k celkovej relaxácii tela - a teda aj vhodným podmienkam na ničím nerušenú mozgovú aktivitu.

Učenie nových jazykov

Naučiť sa nový jazyk nemusí byť pre všetkých úplne ľahké, ale otvára to dvere významným mozgovým činnostiam. Objavovanie nových gramatických štruktúr v jazykoch, ich pochopenie, získavanie novej slovnej zásoby, umožňuje nášmu mysleniu vidieť nové súvislosti. Ako napokon každé učenie. Ľudia, ktorí sa systematicky učia cudzie jazyky, majú preukázateľne lepšie dispozície pre plánovanie, rozhodovanie a riešenie problémov.

Písanie denníka

Pripadá vám to ako hlúposť? Alebo ako niečo, čo môže pomôcť vašim emóciám, ale rozhodne nie inteligencii? Naopak. Samozrejme, písanie zlepšuje formulačné zručnosti, z pasívnej slovnej zásoby sa stáva aktívna a čím štylizovanejší denníkový záznam, tým pre rozvoj mentálnych funkcií lepšie. Písanie ale priamo podporuje tvorivosť, predstavivosť, koncentráciu, porozumenie. Obyčajný človek nemusí byť hneď spisovateľom, aby mohol byť kreatívny. Od úplne súkromných denníkov po napríklad verejné blogy
, realizovať sa môžete kdekoľvek.

Cestovanie

Obrat „rozširovanie obzorov“ je síce klišé, ale je v ňom veľká pravda. Bez kontaktu s inými kultúrami, bez poznávania a učenia človek stagnuje. Okrem toho, že vás cestovanie zbaví nudy, pripraví vám tiež pekné mentálne cvičenie. Sú s ním totiž spojené fyzické, ale aj psychické aktivity, ako sú napríklad plánovanie a reakcie na neočakávané situácie. Prídete do kontaktu s novým životným štýlom, spoznáte nových ľudí, veci, krajiny, perspektívy a spôsoby nazerania na problémy, ktoré vás možno doteraz nenapadli.

Varenie

Mnohí z nás majú pocit, že varenie je vlastne také nutné zlo, a keď je možné sa mu vyhnúť, s radosťou to využijeme. To je ale chyba - varenie, zvlášť skúšanie nových receptov a ideálne ešte vytváranie vlastných, je veľmi kreatívna činnosť. Musíte zapojiť veľkú dávku imaginácie, a to pre mozog zďaleka nie je len tak. Aj keď vám to pripadá mimovoľné, varenie je proces náročný na organizáciu a plánovanie. Je jedno, v akom meradle tieto aktivity prebiehajú. Varenie je dobré pre synchronizáciu prác a pohybov. A to všetko sú činnosti, ktoré udržujú mozog pekne v pohotovosti.

Tímové športy

O fyzickom pohybe už sme hovorili, pekne buduje svaly, zdravo unavuje telo a zabezpečuje podmienky na bezproblémové fungovanie mozgu. Účasť na tímových športoch tomu ale celému dodáva ešte aj iný rozmer. Pestujete ústretovosť, koordináciu, sebavedomie, predvídanie a analytické schopnosti. Vďaka tímovému športu sa môže vaša mentálna kapacita rozšíriť o istý druh inteligencie, ktorú chronickí samotári nikdy mať nebudú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku