Octový seriál I. - Zaujímavosti a upozornenia
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikované:

Okrem toho, že má ocot stovky a stovky využití v domácnosti, má za sebou tiež zaujímavú históriu. Jeho špeciálne vlastnosti využívajú ľudia už tisíce rokov, má vlastné múzeá a naprieč svetom aj históriou ho ľudia využívali a vážili si ho o dosť viac ako dnes. Aj keď je oveľa bezpečnejší než chemické prostriedky, ktoré nám vie nahradiť, existuje ale aj rad upozornení, odporúčaní a výstrah, ktoré sa octu týkajú. Ako si ocot kliesnil cestu storočiami v ľudských domácnostiach? A na čo si pri jeho používaní dať pozor?
Ocot je doslova pokladom domácnosti. Má výraznú a nezameniteľnú chuť, konzervačné účinky, pohlcuje pachy a skvele čistí najrôznejšie povrchy. Ocot je vlastne roztok kyseliny octovej, my sa stretávame najčastejšie s 8% koncentráciou, ale v závislosti od druhu octu sa koncentrácia môže pohybovať od 4 do 18%. Oxidáciou tekutín obsahujúcich etanol za prítomnosti baktérií Acetobacter vzniká práve kyselina octová.
Historické zaujímavosti
-
História octu sa datuje až do Babylonu, teda 10 000 rokov pred naším letopočtom. Vyrábal sa z datľového medu, vína, piva alebo jablčného muštu. Ľudia ocot skôr objavili, než vynašli, a to vďaka nevyhovujúcim podmienkam skladovania niektorých potravín a nápojov.
-
Už 5000 rokov pred naším letopočtom využívali Sumeri ocot na konzerváciu potravín.
-
Okolo roku 3000 pred naším letopočtom bola vytlačená domáca produkcia octu a okolo roku 2000 pred naším letopočtom už bol ocot vyrábaný centrálne ako produkt manufaktúr.
-
Helena Trójska si údajne dopriavala kúpele v octe, aby dala relaxovať pokožke i svalom.
-
Už okolo roku 400 pred naším letopočtom predpisoval slávny lekár Hippokrates ocot na všemožné zdravotné neduhy.
-
Hanibal, slávny vojvodca a stratég, polieval kamene a skaly, ktoré mu stáli v ceste, vriacim octom - ten narušil ich štruktúru a ony sa dali rozlámať na menšie kúsky. A vojsko mohlo pokračovať cez Alpy.
-
V prvom storočí pred naším letopočtom rozpúšťala Kleopatra v octe perly, aby dokázala, že je schopná zjesť „imanie“.
-
Ocot ako nápoj užívala tiež celá Cézarova armáda.
-
Za Prvej svetovej vojny používali lekári ocot na liečenie akútnych poranení, na ich čistenie a dezinfekciu.
-
V roku 1986 boli otvorené hneď dve múzeá octu. Jedno v Japonsku a druhé v americkom meste Roslyn v Južnej Dakote.
-
V roku 2001 zasvätila octu moderné múzeum tiež Čína.
-
No a v súčasnosti? Mnoho žien začalo počúvať rady svojich babičiek a ocot sa dostáva zase do popredia ich záujmu. Ocot sa v niektorých krajinách dokonca predáva aj medzi upratovacími prostriedkami.
-
Na trhu v dnešnej dobe už bežne dostaneme i octy s príchuťami, ktoré eliminujú jeho pomerne nepríjemnú chuť.
Na čo u octu dávať pozor?
Skvelé napríklad čistiace vlastnosti octu sú vyvážané jeho agresivitou k niektorým typom materiálov, chemicky reaguje s inými látkami, a preto je dobré vedieť, čoho sa pri používaní octu v domácnosti vyvarovať.
-
Buďte opatrní, ak čistíte octom hliník alebo liatinu. V prípade, že by ocot s týmito materiálmi zostal v kontakte moc dlho, môže spôsobiť ich poškodenie a koróziu.
-
Octom nečistite škvrny od vajíčka. Spôsobí ich zrážanie a škvrny sa budú čistiť oveľa horšie.
-
Neumývajte octom voskované a inak leštené povrchy (drevo, lamináty, plávajúce podlahy... s lesklou povrchovou úpravou). Ocot by mohol spôsobiť ich matnenie.
-
Nekombinujte chlór (bielidlá) a ocot. Spoločne dochádza k reakcii, kedy sa uvoľňuje plynný chlór, ktorý je už v malých dávkach jedovatý, vo väčších dokonca smrteľný.
-
Zabráňte, aby prišiel ocot do styku s maltou (i okolo dlaždíc). Kombináciou sa môžu tvoriť kyseliny, ktoré sú žieravé a dráždivé.
-
Hoci ocot je na čistenie elektroniky veľmi dobrý, rozhodne ho nepoužívajte na monitory a displeje. Majú totiž oleofóbnu vrstvu, ktorá zamedzuje zachytávaniu napríklad odtlačkov prstov a pod. Tú by ste octom mohli odstrániť a displej alebo monitor tak poškodiť.
-
Ocot rozpúšťa perly (ako už Kleopatra vedela). Preto ho nepoužívajte na ich čistenie (ani drahých kameňov alebo starožitností).
-
Octom neumývajte kamennú dlažbu. Spomeňte na Hanibala - ocot narušuje kameň a ten pod jeho vplyvom krehne. Zvlášť sa to týka mramoru a žuly.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia