Zobraziť přihlasovací formulár

Vyžeňte z domu pavúky!

  • Publikované:
Vyžeňte z domu pavúky!

Buďme úprimní, málokto má pavúky rád. V prírode samozrejme plnia svoju nezastupiteľnú funkciu, navyše podľa povier nosia šťastie, a tak ich nechceme ani zabíjať, ani vymetať. Ale nechceme ich ani vídať doma. Ako z toho von? Jednoducho - nepustiť ich dovnútra! A to nielen pomocou sietí do okien.

 

V našich zemepisných podmienkach si ešte môžeme pochvalovať, jedovaté pavúky sa u nás takmer nevyskytujú. Ale to ešte neznamená, že ich doma privítame s otvorenou náručou. Nikto presne nevie, aká je podstata ľudskej fóbie z našich osminohých kamarátov, ale to nič nemení na tom, že odporom k pavúkom trpí skoro každý. Z celkovo 63 000 druhov pavúkov je človeku nebezpečných len asi 7, ale aj tak v nás vzbudzujú obavy.

 

Prinášame vám 8 účinných spôsobov, ako mať doma o jednu iracionálnu starosť menej. A navyše ešte prírodne, bez použitia chemických prípravkov, ktoré síce odpudia alebo zabijú pavúky a ďalší obtiažny hmyz, ale človeku zrovna nepomáhajú. Ako teda mať domácnosť bez pavúkov?

 

  1. Vymeťte ich

    Najlacnejší a najúčinnejší spôsob, ale zďaleka nie najjednoduchší. Pred tým, než nastražíte pasce, aby sa pavúky nedostali dovnútra, uistite sa, že sú všetky vonku. Prachové nánosy, pavučiny, temné a chladné kúty... všade tam si pavúky hovejú a je potrebné ich dostať preč.
     

  2. Nespusťte ich dovnútra

    Niektoré pavúky už teraz bývajú nebezpečne blízko vašej obývačky. Skontrolujte vonkajšie parapety, naskladané drevo alebo ploty, odstráňte posekanú trávu a opadané lístie.
     

  3. Mäta

    Pavúky mätu neznášajú. Ak vy nie, skúste rozprašovačmi, esenciálnymi olejmi aj živou mätou naplniť svoju domácnosť.
     

  4. Ocot

    Vnútri použite mätu, vonku ocot - ten pavúky neznášajú úplne rovnako. Zmiešajte vodu s octom v pomere 1:1 a postriekajte touto zmesou zvonka rámy dverí a okien, trhlinky a všetky možné cesty, kadiaľ pavúky môžu mieriť dovnútra.
     

  5. Citrusy

    Skúste trieť citrónovú kôru o miesta, kde sa pavúky často vyskytujú - lišty, poličky, skrine... Pavúky vôňa citrusov odpudzuje, preto používajte trebárs citrónové upratovacie prostriedky (leštidla na nábytok, prostriedky na umývanie podláh...) alebo vonné sviečky.

  6. Cédrové drevo

    Vôňa cédra je pre pavúky taktiež odpudivá. A tak sa snažte mať z cédra čo najviac vecí - od ramienok v skrini po plot okolo pozemku. Tiež pomôžu trebárs cédrové hobliny v šuplíkoch alebo skriniach. 

  1. Gaštany

    Áno, správne. Gaštany odpudzujú pavúky, preto si ich pár dajte na okenné parapety, na poličky, stoly…
     

  1. Povolajte na pomoc chlpatého kamaráta

    A tým nemyslíme väčšieho pavúka. Mačky, hoci to nie je práve príjemná predstava, pavúky veľmi rady lovia a jedia. Takže ich likvidáciu obstarajú samé.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku