Zobraziť přihlasovací formulár

Ani zdravie, ani choroba

  • Publikované:
Ani zdravie, ani choroba

Nie ste prechladnutí, nemáte na nič alergiu, nemáte teplotu, nebolia vás kĺby, ale napriek tomu máte stále tak napol upchatý nos, kôš plný posmrkaných vreckoviek a sú to už mesiace, čo ste sa naposledy voľne nadýchli? Napodiv existuje pomerne dosť možných príčin, prečo máte s dýchaním nosom ťažkosti.


Podráždenie, nie alergia


Takzvaná vazomotorická čiže nealergická nádcha je jedna z pomerne menej častých diagnóz. Dochádza k nej v prípade, že sa vylúčia všetky možné alergie. O tie totiž nejde, takže hyperaktívny imunitný systém nemôžeme viniť. Ide o podráždenie špecifickými látkami vo vašom prostredí. Môže to byť dym, parfum, suchý vzduch alebo napríklad časté teplotné výkyvy. Ideálne je sústrediť sa na situáciu a rozpoznať spúšťače takejto nádchy a vyhýbať sa im.


Tehotenstvo


Okrem nabiehajúceho bruška, s rastúcim dieťatkom sa v tele matky deje naozaj veľká kopa zmien. Predovšetkým ide o hormonálnu búrku, ale tiež je potrebné v tele oveľa viac krvi, krvný obeh je vyťažený na maximum. Kým o opuchnutých členkoch v tehotenstve počul kdekto, o tom, že sliznica (aj tá nosová) sa môže správať rovnako, sa zas až tak veľa nevie. Preto môžete mať pocit upchatého nosa, častejšie je tiež krvácanie z nosa, to všetko sa môže diať na bežnom dennom poriadku, ak ste v „očakávaní“. Pomôže zvlhčovať vzduch, piť veľa tekutín a prípadne sprej do nosa so slanou vodou.


Ste závislí...

...na kvapkách do nosa. Aj keď nové preparáty na trhu deklarujú nenávykovosť, väčšinou nikto nepočíta s tým, že by ste ich v rámci nádchy používali dlhšie než povedzme pár dní (týždeň). Po uplynutí tejto doby začne nosová sliznica mohutnieť a bez kvapiek sa už nenadýchne. Môže dôjsť ku krajným prípadom, kedy je nutný chirurgický zákrok alebo nasadenie kortikoidov, väčšinou sa ale človek zvládne „vyliečiť“ sám, len je potrebné zmieriť sa s tým, že sa vám bude pár týždňov zle dýchať.


Máte zníženú funkciu štítnej žľazy


Opäť sú na vine hormóny. Hypotyreoidizmus, čiže nedostatok hormónu tyreotropínu, sa prejavuje spomalením metabolizmu. Medzi príznaky patrí popri permanentne upchatého nosa aj únava, zápcha, rednúce vlasy, suchá koža a pocit chladu. Ak máte podozrenie, že by sa vás znížená činnosť štítnej žľazy mohla týkať, rozhodne neotáľajte a poraďte sa s lekárom.


Vyvinula sa u vás sinusitída


Sinusitída je zápal vedľajších nosových dutín, teda sliznice, ktorá dutiny vystiela. Obyčajné vírusové infekcie typu chrípky trvajú jeden až dva týždne. Ak pretrvávajú dlhšie, je potrebné naozaj navštíviť lekára, ktorý by prípadnú sinusitídu mal spoznať a preliečiť ju antibiotikami. Prejavuje sa samozrejme ťažkosťami s dýchaním nosom, ale aj opuchmi v tvári, prípadne zhoršením zraku, bolesťou zubov, uší a hlavy, proste takými príznaky, ktoré majú čo robiť so zvýšením tlaku v dutinách (okrem iného aj zhoršenie zraku).


Nosové polypy


Ďalším dôvodom pre nekonečné „prechladnutia“ sú nosové polypy. Tieto výrastky nie sú nijako nebezpečné, ale mechanicky sťažujú dýchanie. Objavujú sa predovšetkým v dýchacích cestách alebo prínosových dutinách a rozhodne sa vďaka nim necítite najlepšie. Často sa vyskytujú u ľudí, ktorí trpia alergiami, chronickými zápalmi dutín alebo astmou. Uvádza sa, že vznik polypov môže súvisieť aj s konzumáciou liekov, kde je účinná látka ibuprofén (Ibalgin) alebo kyselina acetylsalicylová (Aspirín). Vznik polypov sprevádza tiež postupná strata čuchu a chuti, ak k tomu teda u vás dochádza, nechajte sa skontrolovať odborníkom. Polypy je možné odstrániť, aj keď majú tendenciu objavovať sa opätovne. Na liečbu i prevenciu sa používajú kortikoidy v spreji, ale presnú liečbu samozrejme stanoví lekár.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku