Zobraziť přihlasovací formulár

Nechýba vášmu telu železo?

  • Publikované:
Nechýba vášmu telu železo?

Železo ako potravinový doplnok nie je vhodný len pre nastávajúce matky. K správnemu fungovaniu ho potrebuje telo každého z nás. Vzhľadom na to, že naše jedálničky často postrádajú potrebnú vyváženosť, môže byť nedostatok železa jednou z vecí, ktorá nás trápi, ale často o tom ani nevieme. Častejšie postihuje ženy a má veľmi nenápadné symptómy, ktoré môžu zapríčiniť vážne zdravotné problémy.

Železo je v tele obsiahnuté predovšetkým v hemoglobíne, čo je špeciálny krvný proteín, ktorý pomáha rozvádzať po tele z pľúc kyslík a naopak - privádzať kysličník uhličitý z tela späť do pľúc. Pri nedostatku železa dochádza k poruchám syntézy hemoglobínu, a teda aj všetkých funkcií, ktoré v tele zastáva. Nedostatkom železa sa tak môžete dopracovať až k anémii, chudokrvnosti, a teda aj k nedostatočnému okysličovaniu tkanív.

Príznaky nedostatku železa

Existujú dva príznaky, ktoré, keď ich spojíte dokopy, nedostatok železa indikujú celkom spoľahlivo. Sú nimi celková únava a skrátený dych. Celková únava je veľmi vágny symptóm, mnohí z nás ňou trpia chronicky a nie je čas ju riešiť, pri starostlivosti o deti, práci, domácnosti a ostatných povinnostiach, strese a nedostatku odpočinku. Keď sa ale zadýchate pri činnostiach, ktoré nielen, že by nemali, ale ani vám v minulosti nerobili problém, spozornite. Ďalšie symptómy sú síce menej časté a s nedostatkom železa by si ich spájal málokto, dokážu nás však upozorniť na stav vážny, ale ešte nie kritický.

  • Túžba jesť hlinu a iné podivnosti. Rovnako, ako deti s nedostatkom vápnika okusujú steny, nedostatok železa si telo snaží kompenzovať naozaj osobitnými chuťami. Sem tam vás môže prepadnúť neodolateľná chuť na hlinu, íl, kukuričný škrob, kartóny, farby alebo niektoré upratovacie prostriedky.
  • Vlnité“ nechty. Hoci priehlbiny na nechtoch, ktoré potom majú lyžičkovitý tvar, môžu spôsobiť napríklad rôzne zranenia alebo vystavenie pôsobeniu niektorých chemických látok, môžu byť i príznakom chudokrvnosti.
  • Popraskané pery. Ďalšia vec, ktorú môžeme prisúdiť mnohým faktorom. Vysoké percento pacientov s nedostatkom železa trpí zároveň častým popraskaním pier, najmä však kútikmi.
  • Opuchnutý jazyk. Takzvaná atrofická glositída, teda červený a vyhladený jazyk.
  • Potrebujete ľad. Táto zatiaľ neobjasnená túžba u ľudí s nedostatkom železa môže mať zatiaľ dvojakú príčinu. Buď si podvedome chcete zvýšiť bdelosť (a také chrumkanie kociek ľadu je pre to ako stvorené), alebo upokojovať opuchnutý jazyk.
  • Syndróm nepokojných nôh. Podráždenosť a nervozita bez zjavnej príčiny? Neustále nutkanie podupávať nohami? Aj to môžu byť príznaky nedostatku železa.
  • Veľmi silná a bolestivá menštruácia. Každá žena pozná, keď už je to „moc“.

Ak ste na sebe zaznamenali viac z týchto príznakov, rozhodne by bolo dobré zveriť sa s nimi lekárovi. Samoliečba nedostatku železa je pomerne ťažká, navyše nadmerné množstvo železa v tele môže spôsobiť tiež poriadnu škodu, napríklad poškodenie pečene alebo rednutie kostí. 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku