Zobraziť přihlasovací formulár

Fitness sprievodca pre začiatočníkov I.

  • Publikované:
Fitness sprievodca pre začiatočníkov I.

Ako sa blíži prelom roka, veľa z nás začína uvažovať, či by nebolo vhodné dať si nejaké predsavzatie. A ak áno, veľmi často padne voľba na cvičenie, respektíve zhadzovanie nejakých tých kíl. Keď sa rozhodnete začať chodiť do posilňovne, čaká vás okrem bolesti tela tiež spletitá cesta za očakávaný výsledkom. V posilňovni narazíte na mnoho nástrah, ktoré avšak keď prekonáte, spoznáte skvelý pocit. Endorfíny, výsledky, väčšia fyzická sila a celkové zlepšenie imunity a telesného stavu naozaj stoja za to. Ale aj cvičiť treba správne.

Možno ste už niekedy do posilňovne chodili, možno sa vydávate prvýkrát. Veľa ľudí a áno, žien predovšetkým, má z posilňovní z nejakého dôvodu strach. Môže to byť tým, že „búchači“ z posilňovní tvoria väčšinou už dobre známu komunitu, medzi ktorú sa vydávate prvýkrát a idete vlastne tak trochu medzi skupinu priateľov, ktorí sú pre vás zatiaľ cudzí. Človek sa bojí opovržlivých pohľadov, že sa zosmiešni, keď nebude vedieť, ako na akom stroji, kedy, čo a prečo cvičiť. To je ale vo väčšine prípadov úplne neopodstatnená obava.

Treba sa zbaviť stresu

Áno, do každej posilňovne chodí stabilne zdravé jadro skalných cvičencov, ktorí v nich trávia snáď všetok svoj voľný čas a často aj kus toho pracovného. Poznajú sa s majiteľmi, tykajú si s obsluhou, cvičia tvrdo a často a správajú sa tam ako doma. Máte z nich obavy? Bojíte sa, že sa pred nimi strápnite?

Uvedomte si, že práve to sú ľudia, ktorí cvičením žijú. Považujú ho za najlepší koníček a jediné vhodné trávenie času. Takže milujú, keď príde niekto nový, a oni budú môcť šíriť osvetu. A, ak ste dáma, tak sa ešte k tomu trochu predvádzať. Ak prekonáte ostych, stáli návštevníci posilňovní vám budú vedieť pomôcť a poradiť skoro rovnako dobre ako platení tréneri. A k tomu ešte radi!

Máte obavu z toho, že sa vám v posilňovni bude niekto smiať? Zbytočne. Vy by ste sa niekomu smiali? Všetci, do jedného, si pamätajú (a sú pyšní) na svoje začiatky s tréningom, a keď si vás vôbec všimnú, budú sa vás snažiť povzbudiť.

Ďalšou z dôležitých vecí je, že cvičenie v posilňovni je síce tak trochu spoločenská udalosť, ale hlavným cieľom je urobiť niečo dobré pre vlastné telo. Preto si väčšina návštevníkov fitness centier ostatných moc nevšíma, ak práve nechcú alebo nepotrebujú pomôcť, alebo sa nedohovárajú na vystriedaní sa na stroji.

Ako vybrať posilňovňu

Záleží na tom, čomu dávate prednosť. Od sídliskových posilňovničiek, kde narazíte na tých pravých srdciarov s láskou k železu, po štýlové a moderné fitness haly s modernými strojmi, veľkou ponukou suplementov a osobnými trénermi k dispozícii, všetci majú šancu nájsť, čo im vyhovuje. Ak je vaším nepriateľom ostych a obava z hodnotiacich pohľadov ostatných, ale zároveň sa nebojíte kontaktu, je lepšie navštíviť menšie rodinné fitko, kde vám pomôžu a priateľsky poradia. Vo veľkých centrách, ktoré bývajú často spojené s obrovskými kardio zónami, skôr narazíte na tých, ktorí sa chodia do posilňovne predvádzať a tiež tak trošku skúmať a hodnotiť ostatných. Budete mať ale k dispozícii trénerov a odbornú pomoc, navyše je veľká šanca, že sa trošku „stratíte v dave“.

Podľa čoho teda vyberať?

  • Odporúčanie od známych. Ideálne je navštíviť posilňovňu s niekým, koho poznáte, komu dôverujete, a kto vás prevedie. Vlastne tak trochu vezme pod ochranné krídla, ukáže vám, ako čo chodí, koho sa pýtať a trošku vás dopredu pripraví, čo čakať.

  • Atmosféra. To spoznáte. Ak prídete do posilňovne a nebudete sa v nej cítiť dobre, zákonite sa vám ani cvičiť moc dobre nebude. Nemusí Vám vyhovovať hudba, personál, sprchy, vybavenie, farby... čokoľvek. Nepokúšajte sa to zlomiť, ak máte na výber, skúste to inde.

  • Ľudia. Tí, ktorí do posilňovní chodia, tvoria veľkú časť dojmu, ktorý z miesta máte. Bojíte sa potetovaných skorokulturistov, obrovských činiek a kriku pri cvičení? Bežte inam. Nevyhovujú vám športovci s drahým vybavením, vystylovanými outfitmi podľa posledných trendov, so zdvihnutými goliermi? Skúste si nájsť niečo menej lifestylového. Majte na pamäti, že sa musíte cítiť dobre.

  • Tréner. Je k dispozícii? Je k dispozícii stále? Má čas sa vám venovať? Môžete jeho služby využiť zadarmo alebo si musíte platiť súkromné hodiny? Čo všetko po ňom potrebujete? Zostaviť celý plán alebo len dohľad? Určite povedzte obsluhe, že ste v posilňovni prvýkrát.

  • Cena. Tá je celkom veľký rozhodovací parameter. Môžete chodiť do fitka za pár eur, ale aj za stovky. A nie vždy je pomer cena - výkon adekvátny. Zvážte, čo všetko od posilňovne očakávate a aké sú vaše finančné i časové možnosti. Rozhodne nie je žiaduce si kúpiť permanentku pri prvej návšteve, dajte si s výberom posilňovne načas, môže to byť vec, ktorá bude rozhodovať o vašom zdraví a fyzickej kondícii. Nenechajte sa odradiť, radšej to skúste inde!

Prvá návšteva

So známym alebo bez, raz to príde, odhodláte sa a idete prvýkrát. Je pár vecí, ktoré vám môžu priniesť pokoj na duši ešte predtým, než vstúpite do jamy levovej. Prečítajte si starostlivo webové stránky vybranej posilňovne, ujasnite si, čo od cvičenia čakáte a s chuťou do toho.

Čo so sebou? Aj v posilňovniach existuje niečo ako dress code. Do niektorých neradno prísť inak ako veľmi poctivo, technicky prepracovane a v pastelových farbách, do iných sa zase viac hodia vyťahané tepláky, obyčajné tričko a mikina. Pre dobrý pocit pri cvičení nie je od veci si zistiť, do akého typu posilňovne sa chystáte zavítať. Univerzálne pravidlo „hlavne pohodlne“ síce platí, nikde nie je predpísané, v čom prísť, ale poznáte to. Na ples do Opery tiež nechcete prísť v nevhodných koktejlkách. Obuv je väčšinou odporúčaná pevná. Pomerne veľa ľudí cvičí napríklad len v ponožkách alebo naboso, ale hygienické ani bezpečné to moc nie je. Záleží na interných pravidlách konkrétnej posilňovne. Ale naozaj nechcete, aby vám na bosú nohu spadla hoci sebeľahšia činka. Nieto nejaká ťažšia. Uterák. Uteráky sú alfa omega mnohých posilňovní. Treba ich mať so sebou nielen pre utieranie potu, ale tiež na podkladanie vlastného tela na strojoch. A to aj v prípadoch, že sú k dispozícii (a je vyžadované ich použiť) obrúsky a dezinfekčné gély. Pre citlivejších jedincov odporúčame vziať si uteráky dva, jeden na podkladanie, druhý na tvár. A potom samozrejme ten do sprchy. Hudba. Vo väčšine posilňovní hrá hudba. Ale šanca, že taká, ktorá sa vám bude páčiť, je relatívne malá. Takže MP3 prehrávač, mobil alebo akýkoľvek iný nosič a slúchadlá sú pre mnoho cvičencov nevyhnutnosťou. Šikovné sú aj rôzne prídavné kapsičky, na internete zoženiete bez problémov nosič na mobil, ktorý si pripnete okolo ramena, takže vám nebude zavadzať pri cvičení. Hygienické potreby. Sprchový gél, šampón, deodorant... všetci vieme. Gumička. Pre dlhovlasé dámy aj pánov sú stiahnuté vlasy nevyhnutnosťou. To spoznáte po prvej návšteve, kedy si ju zabudnete. Našťastie je väčšina posilňovní vybavených aj pre tieto prípady. Zvážte aj „potítka“ - na zápästie, čelenky... Pitie a jedlo. V niektorých posilňovniach je možné konzumovať vlastné donesené pitie, prípadne i potraviny. Čo sa pitia týka, je dovolené všetko, ale odporúča sa neperlivé. Okrem toho, že sa bublinky z pitia nepríjemne vracajú, stimulujú tiež žalúdočnú činnosť a prekrvenie, takže si ovplyvňujete cirkuláciu krvi. A tu potrebujete podriadiť distribúciu živín do svalov, nie prekrvenie žalúdočných stien. Jedlo je kapitola sama pre seba. Pri náročnejšom tréningu nie je od veci mať po ruke banán alebo kúsok čokolády, keby vám dochádzal cukor. To sa však samozrejme dá vyriešiť aj na bare proteínovou alebo müsli tyčinkou.

A hlavne, keď už si budete myslieť, že nemôžete, a budete chcieť skončiť, spomeňte si, prečo ste začali. Než sa z cvičenia stane radosť, závislosť a svojho druhu odpočinok, prežijete si pár krušných chvíľok. Ale akonáhle raz objavíte tú radosť z tej správnej bolesti tela, z výsledkov, ktoré sú nielen vidieť, ale aj cítiť, už sa bez správneho cvičenia nezaobídete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku