Zobraziť přihlasovací formulár

10 tichých signálov, že je stresu až moc

  • Publikované:
10 tichých signálov, že je stresu až moc

Samozrejme, hektické pondelky a úľavné piatky sú už neoddeliteľnou súčasťou moderného života. Avšak ak žijete v neustálom napätí, zo stresu v práci, v náročných podmienkach doma, ste pod tlakom rodinného alebo profesného života, nevyhnutne sa to prejavuje nielen na vašej psychike, ale tiež na stave telesnej schránky. Čo všetko môžu byť prejavy dlhodobého stresu?

Ak na sebe pozorujete niektoré z nasledujúcich symptómov, asi by ste mali pouvažovať, či nemáte priestor na voľný víkend, vypnutý telefón, odpočinkovú dovolenku, wellness, šport alebo napríklad len obyčajnú prechádzku. Pretože si určite nutne potrebujete oddýchnuť.

Víkendové bolesti hlavy. Celý týždeň držíte, pretože musíte. Zrazu máte víkend a od stresu sa vám uľaví. Náhly pokles hladiny hormónov produkovaných stresom môže vyvolávať bolesti hlavy i záchvaty migrény.

Veľké kŕče pri menštruácii. Stresované ženy zažívajú až dvakrát silnejšie menštruačné kŕče než tie, ktoré sú v menšej tenzii. Na vine je opäť vplyvom stresu rozhádzaná hladina hormónov, ktorá je menštruáciou rozjatrená o to viac. Pomôcť môže fyzická aktivita, rýchlejšia, na bolestivé kŕče má prúdenie krvi priaznivý vplyv.

Bolesť v čeľusti. Neustále napätie nás väčšinou podvedome núti mať zatnuté zuby. A to aj v spánku. Ak žijeme v dlhodobom strese, je veľká šanca, že začneme zo spania škrípať zubami.

Ťažké sny. Keď odhliadneme od toho, že sny nám nemusia vždy dávať zmysel, jeden z ich vplyvov na človeka je ten, že sa ráno prebúdzame obyčajne v lepšej nálade, než sme šli spať (na to má samozrejme vplyv aj regenerácia a oddych organizmu). Ak sa vám často zdajú nočné mory, budíte sa a máte kvôli tomu nekvalitný spánok, stres môže byť jedna z hlavných príčin.

Krvácanie ďasien. A zase hormóny. Pri strese produkovaný cortisol dlhodobo oslabuje imunitný systém a umožňuje baktériám všetkého druhu sa usadiť a množiť. Ak často jete mimo domov, respektíve nie tak úplne v pokoji, majte po ruke cestovnú kefku a nezanedbávajte čistenie zubov po každom jedle.

Akné. Akonáhle sa vám znenazdajky objavujú škaredé a bolestivé pupienky, opäť môže ísť o symptóm dlhodobého stresu. Akné v dospelosti je diagnóza, ktorú, keď sa nedá zvládnuť konvenčnými prostriedkami, je potrebné konzultovať s dermatológom.

Túžba po sladkom. Tú nemusíte automaticky pripisovať premenštruačnému syndrómu. Stres vyčerpáva organizmus a najjednoduchším spôsobom, ako doplniť energiu, je cukor. A konkrétne čokoláda má tiež upokojujúce účinky na psychiku.

Svrbenie pokožky. Stres spôsobuje zhoršenie príznakov ekzémov alebo lupienky, ale môže zapríčiniť aj neočakávané svrbenie kože bez predchádzajúcej diagnózy. Často svrbí pokožka hlavy, paže (najmä v ohybu lakťa) alebo dlane a prsty.

Horší priebeh alergií. Stresové hormóny môžu druhotne stimulovať produkciu IgE, teda krvného proteínu, ktorý spôsobuje alergické reakcie. Ak pozorujete, že prejavy vašej alergie sú horšie než obvykle, jednou z možných príčin je stres.

Bolesti brucha. Stres spôsobuje bolesti brucha, poruchy trávenia, bolesti hlavy, chrbta alebo nespavosť. Bolesti brucha sú však zatiaľ záhadou, priama súvislosť s telesnými prejavmi stresu je zatiaľ neznáma. Avšak ľudia pod tlakom uvádzajú až trikrát častejšie bolesti brucha než ich menej stresované okolie.

Ak ste sa v týchto symptómoch našli, bolo by vhodné sa skúsiť začať systematicky venovať odbúravaniu stresu a jeho príčin. Pretože starosti by vás nemali stáť zdravie, a zlý zdravotný stav psychickej pohode nepridáva.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku