Zobraziť přihlasovací formulár

Potrebujete energiu... hneď?

  • Publikované:
Potrebujete energiu... hneď?

Poznáte to, nie každý deň ste plní elánu a veci vám idú od ruky rýchlejšie, než ste si ich plánovali. To, koľko máme cez deň energie, ovplyvňuje celý rad faktorov, od nekvalitného spánku po teplotu v miestnosti, jedlo, pitný režim, emocionálne rozpoloženie a tak ďalej. Niekedy sa vás ale okolnosti jednoducho nepýtajú, ako sa cítite, či máte dosť sily na to, všetky úlohy zvládnuť. Ako si dodať trošku instantnej energie, bez toho aby sme museli siahnuť po chémii?

Nedá sa nič robiť, dobitie bateriek vždycky vyžaduje čas, aspoň pár minút. Je ale lepšie si tých pár minút urobiť, než celý deň len neefektívne prežívať. Čo všetko môže telu pomôcť, aby fungovalo lepšie?

Kyslík. Aj keď máte pocit, že vám hlava jednoducho nefunguje, telo má veľa mechanizmov, ako udržať pre mozog stále prostredie. V niektorých prípadoch tak musí, aby mozgu zabezpečilo dostatočný prísun potrebného množstva kyslíka, trošku oklamať svaly. A tak môže vzniknúť celková psychická i fyzická únava, svaly sú nedostatočne zásobené a mozog vynakladá nadbytočnú energiu na ich koordináciu a fungovanie.

  • Otvorte si okno. Ak to len trošku ide, zaistite si čo najväčší prísun čerstvého vzduchu.

  • Choďte sa prejsť. Aspon päťminútová ostrá chôdza doplní kyslíkový deficit, roztiahnu sa vám pľúca, rozprúdi krv, aktivizujú svaly a telo začne fungovať lepšie.

  • Žujte. Aj keď žuvanie žuvačky možno nie je najlepšie pre vaše zažívanie, môže pomôcť s okysličovaním a napomáha sústredeniu.

Svetlo. Slnečné žiarenie má priamy vplyv na produkciu vitamínu D, ktorý je nielen dôležitý na pevnosť kostí, ale má priamy vplyv aj na imunitu, svaly, srdce a mozog. Tiež je nazývaný vitamínom dobrej nálady, takže je to rozhodne niečo, čo pre energiu jednoducho potrebujeme. V pochmúrnych a zamračených dňoch je možné UV žiarenie dostať prostredníctvom návštevy solária, ale tie by mali byť uskutočňované naozaj s rozumom. Hneď po prebudení roztiahnite závesy, nastavte tvár a kožu slnku. Ráno vám svetlo okrem iného pomôže prestať produkovať melatonín, hormón spánku.

Smiech. Zastavte sa na chvíľu, pustite si obľúbené vtipné video, nájdite nové, zavolajte kamarátovi, s ktorým sa vždy zasmejete, zlepšite si náladu. Pri smiechu vyplavuje mozog do tela endorfíny, ktoré vás prinútia cítiť sa viac prebudení.

Vône. Niektoré vône sú silné stimulátory mozgovej aktivity. Jedným z najsilnejších je napodiv rozmarín, ideálne vo forme vonného oleja. Prakticky rovnakú silu má na našu aktivitu vôňa mäty, respektíve čokoľvek s jej prímesou. Skúste balzam na pery, krém na ruky, čokoľvek, čo by ste mali neustále „pod nosom“. Výborné sú tiež citrusové vône.

Káva a spánok. Áno, dohromady. O tom, že dvadsať minútové „zdriemnutie“ (aj keď úplne nezaspíte) má extrémny vplyv na výkonnosť, pravdepodobne viete. Zaujímavosťou je, že keď o desať minút pretiahnete a predĺžite svoj odpočinok na polhodinu, môžete sa prebudiť so stavom podobným opici a neodbytnou túžbou v spánku pokračovať. Kofeín začína v tele pôsobiť zhruba 20 minút po jeho požití. Takže ideálna kombinácia? Dajte si silné espresso, na dvadsať minút si ľahnite, a po prebudení ucítite nielen osviežujúce účinky krátkeho spánku, ale aj príval energie spôsobený kofeínom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku