Zobraziť přihlasovací formulár

Obyčajná voda 19 x inak

  • Publikované:
Obyčajná voda 19 x inak

Pitný režim je extrémne dôležitý pre našu krásu aj zdravie. Ale dodržiavať ho správne je tak trochu nuda. Pretože pri čo najkvalitnejšom pitnom režime by sme sa mali oblúkom vyhýbať káve, sodovkám, sladeným nápojov, džúsom, alkoholu... teda všetkému, čo by nás teoreticky na príjme tekutín mohlo baviť. A piť iba a jedine čistú vodu je síce prospešné, ale tiež nejete celý deň len ten istý šalát s kuracími prsiami. Ako si teda upraviť vodu podľa vlastnej chuti a pritom do nej nepridávať žiadne nežiaduce zložky?

Kľúčom k zdravej, dobrej, príjemnej, osviežujúcej a zábavnej vode sú bylinky, koreniny, ovocie a zelenina. Žiadne cukry, šťavy, sirupy alebo sladidlá. Prinášame vám na inšpiráciu 19 malých „receptov“ na dobrú vodu. A každá z nich má aj zdravotné benefity.


Všeobecný postup: Ak nie je uvedené inak, postup je vždy rovnaký. Nalejte do džbánu 1,5l čistej vody z kohútika, pridajte ľad (alebo ešte štvrť litra vody), potrebné ingrediencie, premiešajte, prikryte fóliou a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny na získanie chuti a vylúhovanie potrebných látok.

 

  • Do vody pridajte 2 hrnčeky nakrájaného čerstvého ananásu, jeden rozpolených a vykôstkovaných čerešní, a tri na tenké plátky nakrájané jablká.

  • Pomädlite 8 lístkov čerstvej bazalky a do misky nakrájajte čerstvé jahody. Drevenou lyžicou jemne premiešajte, nech sa jahody trošku „otlčú“ a uvoľnia chuť. Všetko dohromady pridajte do pripraveného džbánu.

  • Nakombinujte si svoje obľúbené jablká nakrájané na tenké plátky (aspoň 2) a 5 kusov celej škorice. Škorica bude mať tiež pozitívny efekt na vaše zažívanie. Voda bude ľahko pikantná a dá sa použiť aj v prevarenej variante.

  • Pre milovníkov netradičných chutí je tu kombinácia na tenké plátky nakrájaných šalátových uhoriek a polovice papričky jalapeño, ktorú rozkrojíte a vyberiete z nej semienka.

  • Kombinácia zhruba polovice na menšie kúsky nakrájaného žltého melónu a rovnakého množstva rozpolených guličiek hroznového vína je nebývalo osviežujúca a exotická.

  • Jemne pomačkajte (ale nerozkrajujte) vanilkový struk a pridajte 4 na plátky nakrájané broskyne. Chuťová variácia, ktorá vám pripomenie kysnuté koláče.

  • Ak máte zavarený domáci čerešňový kompót, vezmite aspoň dve šálky prepláchnutých čerešní, pridajte k nim dva na tenké plátky nakrájané citróny a vanilkový struk.

  • Zaujímavú kombináciu tvoria hrušky so zázvorom. Na štyri hrušky nakrájané na hrubšie plátky aj so šupkou pridajte 10 tenkých plátkov zázvoru.

  • Pridaním byliniek ozvláštnite každú chuť. Taký čerstvý rozmarín je skvelý v kombinácii s vodným melónom alebo hruškami.

  • Rozmarín tiež krásne podčiarkne chuť malín s citrónom. Ak takú zmes ohrejete, výborne sa hodí aj na podlievanie diviny.

  • Pre milovníkov kávy je tu kombinácia šálky celých kávových zŕn a vanilkového struku. Úplne neodolateľná.

  • Vynikajúcu zvarenú variantu vytvoríte z kompótových sliviek a broskýň. V pomere 1: 1 pridajte do vody z každej ingrediencie asi dve šálky. Nezabudnite ich opláchnuť od zbytočne sladkého nálevu!

  • Citrusy dodajú v zime potrebnú podporu našej imunite, takže sa nebojte ich nakombinovať. Pridajte do vody aj s kôrou nakrájaný citrón, limetku, grep a pomaranč. Poriadne premiešajte, než uložíte do chladničky, nech sa chute pekne uvoľnia.

  • Klasické spojenie malín a černíc musí milovať každý. Výhodou je, že po vypití vody, v ktorej sme zmiešali pokojne i mrazené maliny s ostružinami, nám zostane vynikajúca surovina na náplň do buchiet a koláčov.

  • Na smäd aj pre zdravie je vynikajúca kombinácia uhorka - mäta - limetka. Mätu nezabudnite pred vložením do vody pomädliť, nech sa pekne rozvoní.

  • Ďalšou variantou vynikajúcou na zvarenie je kombinácia ananásu a zázvoru. Pokojne môžete použiť ananás aj kompótový, len ho prepláchnite, nech si vodu nesladíte obyčajnými cukrami. Ak chcete prisladiť, doporučujeme med.

  • Sangriu“ si ľahko vyrobíte, keď do vody primiešate aspoň 3 šálky rozpolených guličiek hroznového vína, dva nakrájané krvavé pomaranče a dve nakrájané jablká. Voda získa aj efektnú červenú farbu.

  • Vyložene domácu chuť má kombinácia (v rovnakom pomere) nakrájaných jabĺk, pomarančov a guličiek hroznového vína. Zaručene vám pripomenie domáce ovocné šaláty.

  • Pomaranče v kombinácii s (mrazenými) malinami môžu byť základom pre vynikajúcu domácu limonádu, výborne sa hodia na zaliatie perlivou vodou. Pridať môžete aj bazalku.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku