Zobraziť přihlasovací formulár

Prevoňajte svoju domácnosť

  • Publikované:
Prevoňajte svoju domácnosť

Vône patria k veciam, ktoré máme najviac spojené s miestami, udalosťami, časom, ľuďmi, zážitkami. Vedia nám vyvolať spomienky, ale tiež vytvoriť a zafixovať nové. Keď však doma zrovna nepečieme cukrovinky, občas máme náladu na nejakú vonnú sviečku alebo osviežovač vzduchu. Oboje však prevoňajú domácnosť za pomoci chemických látok, ktoré často spôsobujú škrabanie v hrdle alebo iné alergické reakcie. Chcete si vyrobiť prírodný osviežovač vzduchu a naplniť tak domov obľúbenou vôňou? Máme pre vás pár návodov.

Rozmarínovo-citrónový hrniec

Najjednoduchším spôsobom, ako si prevoňať nielen kuchyňu, je nechať na miernom plameni odparovať vodu, v ktorej vyvárame obľúbené bylinky alebo koreniny. Vezmite hrniec strednej veľkosti, naplňte ho zhruba z dvoch tretín vodou, do ktorej pridáte:

  • Jeden citrón nakrájaný na tenké kolieska

  • Vetvičky rozmarínu

  • Vanilkový extrakt

Nechajte prebublávať na platni celý deň. Nevýhodou je, že síce môžete priebežne dolievať vodu, ale po jednom dni je zmes nepoužiteľná - „vyčuchne“.

Vonné kocky

Toto je veľmi jednoduchá záležitosť, ktorá môže slúžiť aj ako vkusná dekorácia. Všetko, čo potrebujete, sú kúsky surového (nelakovaného) dreva napríklad v podobe kociek, parfum alebo vonný olej. Pomocou maliarskeho štetca naneste na drevo olej, poprípade ho nastriekajte parfumom. Dajte do uzatvárateľnej nádoby, pridajte pár kvapiek oleja alebo parfumu, nádobu uzavrite, poriadne pretrepte a nechajte drevo cez noc nasiaknuť vôňou. Tú si drevo udrží veľmi dlho a vy ho môžete rozmiestniť kamkoľvek.

Sviečka z pomarančovej kôry

Potrebujete iba pomaranč a rastlinný olej (olivový, slnečnicový, repkový). Pomaranč rozkrojte napoly a úplne ho zbavte dužiny. Vydlabte ho pomocou príborového noža, zvyšky vyškrabte malou lyžičkou. Dôležité však je, aby ste nechali stred pomaranča ako „knôt“ a zároveň mu ponechali čo najviac bielej časti šupky. Akonáhle máte polovicu pomaranča takto očistenú, naplňte ju tak z troch štvrtín rastlinným olejom. Nechajte aspoň hodinu odpočívať - je potrebné, aby kôra do seba olej vstrebala. Nenechajte sa odradiť - pomarančovému „knôtu“ bude trvať 2 - 3 minúty, než sa rozhorí, preto je vhodné použiť dlhý zapaľovač, so zápalkami rozhodne neuspejete. Akonáhle knôt opálite, nechajte ho chvíľu odpočívať a vyschnúť. Potom zapáľte pomarančovú sviečku a nechajte sa okúzľovať nádhernou vôňou.

Osviežovač z jedlej sódy

Jedlá sóda do seba skvele vstrebáva pachy. To nám pomôže nielen pri upratovaní, ale aj keď chceme prevoňať domácnosť alebo napríklad kanceláriu. Budete potrebovať malú zaváraciu fľašu a savý papier. Z neho vystrihnite koliesko, ktoré bude pasovať na hrdlo fľaše, a prepichajte ho hrubou ihlou alebo perom (potrebujeme, aby mala vôňa kadiaľ prúdiť).

Do fľaše nasypte jedlú sódu, do ktorej nakvapkáte esenciálny vonný olej alebo nastriekate obľúbený parfum (ten však rýchlejšie vyčichne). Na 5 lyžíc jedlej sódy bude stačiť cca 12 - 15 kvapiek oleja alebo rovnaký počet strekov parfumu. Premiešajte, zatvorte fľašu prederaveným viečkom, a máte osviežovač, ktorý vydrží veľmi dlho, a je úplne bez chemických prísad.

Škoricová sviečka

Určite máte niekde doma sviečky, ktoré nepasujú do žiadneho svietnika, sú moc široké a pravdepodobne ste ich dostali ako darček na vianočnom večierku. Čo s nimi? Ak sú aspoň 7 - 8 cm široké, môžete si z nich urobiť nádherne voňajúcu škoricovú sviečku (keby boli užšie, mohla by sa škorica prepaľovať alebo začať horieť). Budete potrebovať celú škoricu a lepidlo, popr. lepiacu pištoľ. Úplne jednoducho oblepte sviečku sukmi škorice, ktoré budú čo najtesnejšie vedľa seba. Avšak pozor - škoricu lepte k spodnej časti sviečky, nie po celej dĺžke. Ak použijete pištoľ, opatrne s teplotou, aby sa vosk netopil.
Hotový výtvor nechajte chvíľu odpočívať, nech zaschne lepidlo, a potom môžete sviečku zapáliť. Nielen, že vyzerá krásne, ale nádherne vám prevonia celú miestnosť.




Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku