Zobraziť přihlasovací formulár

Dojčenie na verejnosti - ako nájsť zlatý stred

  • Publikované:
Dojčenie na verejnosti - ako nájsť zlatý stred

Hoci sa to môže zdať ako dávno vyriešená téma, vedú sa v našej, ešte stále relatívne konzervatívnej spoločnosti o dojčení na verejnosti búrlivé a emóciami nabité diskusie. Zapájajú sa do nich obyčajné matky, bezdetné okolie, nadnárodné inštitúcie a aj prekvapivo veľa mužov. Prečo dojčenie toľko rozdeľuje spoločnosť? A ide vôbec zabezpečiť, aby boli všetci spokojní?

Dojčenie a význam pre dieťa

To, že dojčenie je zdravé a prirodzené nemusíme nikomu hovoriť. Má nenahraditeľný vplyv na správny vývoj dieťaťa, na jeho obranyschopnosť, chráni ho pred chorobami a v neposlednom rade zaháňa hlad a smäd. Pre matku je to zase neopakovateľný pocit spojenia s bábätkom, jedna z vecí, ktorá robí matku matkou.

Právo na materské mlieko je dokonca zakotvené v Dohovore o právach dieťaťa a dojčenie je v záujme matky, dieťaťa i štátu. Dojčiace matky chcú samozrejme viesť život tiež mimo domova, takže dojčeniu mimo neho sa pravdepodobne nevyhne nikto. Prečo by ale nakoniec mal?

Kauza facebook

V roku 2009 rozpútala dramatickú kauzu sociálna sieť Facebook. Boli hromadne zmazané všetky fotky dojčiacich matiek a ako dôvod bola uvedená ich "obscénnosť" (na fotkách boli odhalené ženské bradavky). To rozpútalo obrovskú lavínu reakcií a Facebook svoj názor nakoniec prehodnotil. Spoločnosti však poslal jasnú správu - dojčenie na verejnosti je otázkou diskusie.

kojeni

 

Má rešpektovať mamička okolie alebo okolie mamičku?

Žiadna matka neznesie, aby jej dieťa plakalo od hladu a jedlo malo doslova "po ruke". A umelú výživu veľa matiek používať nechce a má na to plné právo. Ako sa teda správať, keď je potrebné nadojčiť v reštaurácii, parku, cukrárni alebo nákupnom centre?

Dojčenie na verejnosti nikoho nepoškodzuje ani neohrozuje, mnohých však uvádza do rozpakov. A to ako mamičku, tak prípadné okolie. Preto, ak mamička má možnosť nadojčiť v súkromí a nie je medzi svojimi blízkymi, ale naopak medzi cudzími ľuďmi, je ohľaduplné využiť napríklad špeciálne miestnosti pre matky s deťmi alebo si aspoň čiastočné súkromie zabezpečiť inak.

 

  • Existuje špeciálne oblečenie pre dojčiace matky, ktoré významne napomáha pohodlnému a decentnému dojčeniu.

 

  • Ak matku dojčenie na verejnosti znervózňuje, nemala by to vzdávať, mohla by si tým tak spôsobiť veľké obmedzenie aspoň v niekoľkých nasledujúcich mesiacoch.

     

  • Nie je dôležité sa prehnane sústrediť na to, čo si myslí okolie, na prvom mieste je vždy záujem dieťatka.

     

  • Ak si žena nie je istá, či je v danom mieste dojčenie vhodné, príp. či je k dispozícii špeciálny priestor, nemala by sa hambiť opýtať.

     

  • V prípade, že rodina s dojčeným dieťaťom cestuje do cudzej krajiny, je vhodné sa dopredu informovať, ako je na tom miestna spoločnosť s dojčením (odhaľovaním ženy) na verejnosti a zvyklosti rešpektovať.

 

Mamy, muži a aktivistky

"Normálne" matky sa musia naozaj čudovať, aká debatná smršť sa okolo dojčenia na verejnosti strhla. Veď predsa dojčiť na verejnosti bežne neznamená nejaký nemiestny exhibicionizmus, ale prirodzenú a v dnešnej dobe už bežnú vec, ktorá sa dá zvládnuť veľmi vkusne.

Existujú však aktivistky, ktoré neuznávajú konvencie ani bežnú mieru slušného správania, ktorú väčšina matiek vnútorne cíti, chápe a rešpektuje. Takéto ženy sú mnohokrát schopné začať bez okolkov dieťa dojčiť aj pri rozhovore s neznámym človekom, bez akejkoľvek snahy o decentnosť alebo súkromie. Bežnými argumentmi sú potom sloboda, úplná prirodzenosť dojčenia a nutnosť, aby spoločnosť dojčiace matku tolerovala kdekoľvek, kedykoľvek a akokoľvek.

Ďalšou zaujímavou názorovou skupinou sú niektorí muži. Hoci mužom väčšinou pohľad na ženské prsia nevadí, pri dojčení ide o niečo iné. Ženské prsia sú pre mužov symbolom sexuálneho a erotického záujmu a pri pohľade na ich primárnu funkciu sa môžu cítiť ukrivdení.

Trend v spoločnosti je však jasný - ženy sa prestávajú hanbiť (veď nie je za čo), z dojčenia na verejnosti prestáva byť tabu, ktoré z neho urobilo pár prudérnych generácií pred nami, a spoločnosť už dojčiace matky neprekvapujú.

Čo si o dojčení na verejnosti myslíte vy? Mali by sa dodržiavať nejaké pravidlá? Aké sú vaše skúsenosti? Podeľte sa ostatnými!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku