Zobraziť přihlasovací formulár

Čo by mali deti zvládnuť pred nástupom na strednú

  • Publikované:
Čo by mali deti zvládnuť pred nástupom na strednú

Každý rodič miluje svoje deti, chráni ich, pomáha im a snaží sa, aby z nich vyrástli perfektní a šťastní ľudia. Nanešťastie sa občas stane, že starostlivosť prerastie do zbytočného opatrovania a my vypúšťame svoje deti do života nepripravené a frustrované z neistoty, ktorú odlúčenie vyvoláva. Prvým momentom, kedy nás dieťa môže na dlhšiu dobu opustiť, je nástup na strednú školu do iného mesta. Čo by mali naše ratolesti zvládnuť do konca povinnej školskej dochádzky?

Aj keď starostlivosť o svoje dieťa berieme všetci ako samozrejmosť, je dobré sa občas trošku krotiť a myslieť na to, že svojou výchovou im nemáme len zabezpečovať pohodlie, ale tiež ich pripravujeme na dospelosť. Aj keď to vyzerá, že je na všetko dosť času, letí to rýchlejšie, než si uvedomujeme. A ak vaše dieťa prejavuje záujem o odbory, ktoré sa v mieste vášho bydliska nevyučujú, budete ho musieť vypustiť do sveta možno o trochu skôr, než ste predpokladali. Aké sú teda základné životné zručnosti, ktoré by mal zvládať každý, kto končí základnú školu?

1. Urobiť si jedlo. Nie je potrebné, aby štrnásťročný zvládol urobiť trojchodové menu pre celú rodinu, ale stať sa môže čokoľvek. Je dobré, aby sa váš potomok naučil aspoň niektoré svoje obľúbené jedlá. Taký špenát so zemiakmi alebo tvarohové knedle predsa nie sú žiadne raketová veda, nie? Nielen, že potom nebude na vás odkázaný, ale krásne si tým vybuduje sebavedomie.

2. Zobudiť sa včas. A to zo svojej vlastnej vôle. Nikomu z nás sa ráno nechce vstávať, ale zodpovednosť nám leňošiť nedovolí. Budujte ju aj vo svojom dieťati. Nechoďte ho ráno budiť sa, až si párkrát vyskúša ranný stres alebo si sám ponesie následky neskorých príchodov do školy, bude pripravený na plnenie denných povinností aj bez vás za chrbtom. Síce to rodičovská hrdosť málokedy dovolí, ale skúste pracovať aj na samostatnosti v tomto ohľade.

3. Vyprať si. Príde vám to pre sotva adolescenta ako zbytočná zručnosť? Situácií, kedy sa to môže hodiť, je neúrekom. A ak dôjde čisté oblečenie na internáte? Naučte svojich potomkov, ako a čím si preprať bielizeň v ruke, ako zapnúť práčku, ako roztriediť bielizeň. Nevadí, že to nebude praktizovať s takou samozrejmosťou, ako vy. Keď bude treba, bude vedieť, ako na to.

4. Natankovať benzín. To je samozrejme otázka až tak okolo sedemnástich, osemnástich rokov. V rade autoškôl toto neučia, a ak si vaše dieťa bude chcieť požičiavať vaše auto, malo by vedieť, kde, kam, ako a aké nalievať pohonné hmoty. Nikdy neviete, kedy budete potrebovať pomoc aj od neskúseného vodiča. A to, že je potrebné benzín alebo naftu dopĺňať aj za svoje vreckové alebo zárobok z brigády, tiež nie je zlá lekcia.

5. Prispieť. Všímať si a predvídať. Možno čaká v tomto veku vaše dieťa jeho prvá brigáda. A zamestnávatelia väčšinou brigádnikom moc v ústrety nevychádzajú, za ruku ich nevodia. Očakávajú, že veľa vecí ľuďom jednoducho „dôjde“, aj keď nie sú v manuáli. Ako na to svoje dieťa pripraviť? Učte ich spolupracovať. S vami alebo súrodenci, ale odmala.

6. Zastať sa samy seba. A to bez zručností a aspoň nejakých skúseností moc dobre nejde. Nič neposilní argumentačné schopnosti brániť seba samého toľko, ako vedomie vlastnej samostatnosti. Nechajte svoje deti vyjednávať samy za seba - s učiteľmi alebo akýmikoľvek inými autoritami. „Ja viem, že to zvládneš. Ak chceš, poďme si to spolu nacvičiť.“ Magický výrok. Pre vás, vaše dieťa aj váš vzťah.

7. Zabaliť si vlastnú batožinu. Vieme, že je jednoduchšie svojmu dieťaťu cestovnú tašku zabaliť, než sa potom potýkať s tým, čo všetko so sebou nemá. Ale toto je absolútne nevyhnutná zručnosť na prežitie na cestách! Baľte spolu, potom nechávajte baliť jeho a kontrolujte, a potom už nekontrolujte a modlite sa, že na nič nezabudlo a vy mu to nebudete musieť voziť ani posielať.

8. Objednať si v reštaurácii. Mnoho ľudí má z tejto relatívne obyčajnej činnosti stres. A čo potom ten, kto to nikdy nerobil. Na objednávaní v reštaurácii krásne precvičíte tiež slušné správanie, pozdrav, prosím a ďakujem by predsa mal hovoriť každý. Nechávajte svoje deti si objednať aj na rodinných večerách a buďte dobrým príkladom.

9. Hovoriť s cudzími ľuďmi. Čo je vlastne paradox, pretože presne to deťom celý život vlastne zakazujeme. Niekedy ale nie je iná možnosť - je potrebné sa opýtať na cestu, kde čo je, ako sa kam dostať. Schopnosť teda nie je hovoriť s kdekým, ale poznať, koho osloviť môžu.

10. Nákup potravín. A to nielen čo sa hospodárenia s peniazmi týka. Dôležité je tiež sa v supermarketoch vyznať, nenechať sa nachytať. Až nabudúce pôjdete na nákup, rozdeľte si zoznam a nechajte nakupovať samostatne aj svoje dieťa. Ak sa vráti s košíkom, v ktorom bude polovica vecí chýbať, ale tiež sa tam objaví niečo, čo tam byť nemalo, vysvetlite, prečo a ako je takýto spôsob nakupovania nehospodárny, i napríklad čo sa týka času alebo peňazí za dochádzaním pre chýbajúce potraviny .

11. Naplánovať akciu. Akonáhle je skupina detí dosť stará na to, aby nejaké spoločné akcie podnikala, je dosť vyspelá na to si ich tiež naplánovať. Skúste budúcu party s prenocovaním nedohovárať vy s mamičkou najlepšej kamarátky vašej dcéry, ale nechajte to na nich. Nech vám len oznámi, kedy a kde má kto byť, ako sa tam dostane, kto čo prinesie a ako sa dostanú späť domov. Nechajte ich pokojne zorganizovať, aj čo sa rozvozov týka. A samozrejme - v prípade bezradnosti pomáhajte!

12. Cestovať verejnou dopravou. Keď si vezmete, že od osemnástich môžu ľudia nastúpiť do armády, nezdá sa verejná doprava v pätnástich ako veľký problém. Zvlášť, keď vypúšťate svoje dieťa do cudzieho (a mnohokrát väčšieho) mesta, je dobré, aby už malo s verejnou dopravou svoje skúsenosti. V dobe internetu nie je problém si všetko zistiť dopredu, a to nielen odkiaľ čo ide, ale aj ako vyzerá okolie zastávok.

Aké schopnosti sú podľa vás pre človeka na prahu dospelosti nepostrádateľné? A ako to máte vy, učili ste sa „za pochodu“ alebo vás na dospelý život systematicky pripravovali? Diskutujte s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku