Zobraziť přihlasovací formulár

Olivový olej ako pomocník pre krásu

  • Publikované:
Olivový olej ako pomocník pre krásu

Olivový olej už má dnes miesto asi v každej domácnosti. Najčastejšie v kuchyni, občas aj v kúpeľni. Olivový olej má blahodárne účinky na naše zdravie, či už ho konzumujeme v jedle, alebo ho užívame zvonka. Podobne ako kokosový olej, slúži aj ten olivový na výrobu spústy domácich prírodných prípravkov pre krásu. Od hlavy k päte. Doslova.

Olivový olej je známy ako elixír proti starnutiu, na hydratáciu a boj s voľnými radikálmi. Obsahuje veľké množstvo látok, vďaka ktorým je podobný mazu, ktorý prirodzene vylučuje naše telo. Tým pádom sa veľmi ľahko vstrebáva, navyše obsahuje nutnú dávku vitamínu E, ktorý podporuje napríklad elasticitu pleti.

Starostlivosť o vlasy pred umývaním. Olivový olej využívali na starostlivosť o vlasy už v starovekom Egypte. Ak chcete vlasy vyživiť a zároveň ich chrániť proti prípadným nežiaducim účinkom šampónov, naneste zhruba 20 minút pred umývaním na konce vlasov štedro olivový olej. Tiež ním premasírujte pokožku hlavy, nechajte pôsobiť a umyte ako zvyčajne.

Peeling na pery. Zmiešajte cukor kryštál s lyžičkou olivového oleja, prípadne pridajte aj trošku šťavy z citróna. Získate tak pomerne chutný peeling na pery. Jeho najväčšia výhoda ale je, že dodá perám maximálnu výživu, veľmi šetrne odstráni odumretú kožu a, ak si ho vyrobíte viac, môžete ho bez obáv a s perfektnými výsledkami použiť na celé telo.

Odstráni makeup očí. Aplikácia olivového oleja na celú tvár by mohla zbytočne upchávať póry, ak na to máte sklony. Špeciálne látky obsiahnuté v olivovom oleji ale skvele vyživujú očné okolie, rozpúšťajú aj vodeodolný makeup a vďaka telu prirodzenej textúre sa z neho vitamíny výborne vstrebávajú do pokožky. Po odlíčení opláchnite oči vlažnou vodou.

Na čistenie uší. Ak sa v uchu vytvorí mazová zátka, nakvapkajte do neho pár kvapiek olivového oleja a nechajte cez noc pôsobiť. Za tri až štyri noci by sa mala prirodzene rozpustiť. Nepoužívajte však olej na bežné čistenie uší vatovými tyčinkami! Olivový olej by síce pomohol odstrániť odolnejšie prípady, ale tyčinky budú kĺzať a hrozí nebezpečenstvo poranenia ušného bubienka.

Žiarivý lesk. Olivový olej sa dá použiť ako bezoplachová starostlivosť na vlasy. Veľmi to ocenia najmä všetci so suchšími vlasmi so sklonmi ku krepovateniu, proste rozotrite v rukách pár kvapiek olivového oleja a uhlaďte nimi všetky neposlušné pramene.

Miesto holiacej peny. Naneste olivový olej na uterákom osušenú pokožku a môžete s kľudom použiť žiletku. Pokožku si nepodráždíte, naopak ju veľmi intenzívne vyživíte.

Antibakteriálny balzam. Ak si chcete namiešať skutočne účinný balzam s antibakteriálnymi účinkami, skúste zmiešať nechtíkovú masť s olivovým a tea tree olejom a levanduľou. Kombináciou účinných látok získate čiste prírodný liek na drobné poranenia a jazvy.

Zmäkčovač kožičky. Olivový olej krásne zmäkčuje kožu a to vrátane tej okolo nechtového lôžka. Pred tým, než si začnete kožičku zatlačovať, premasírujte ju dôkladne olivovým olejom. Sekundárnym efektom je vyživenie celých nechtov, budú silnejšie, zdravšie a rýchlejšie porastú. Niektorí profesionálni kuchári používajú olivový olej nielen do pokrmov, ale aj ako starostlivosť o ruky po náročnom dni práce a ešte náročnejšom upratovaní za prítomnosti hŕby chemických čistidiel.

Na extra suchú pokožku. Jedným z najväčších prínosov olivového oleja je hĺbková a intenzívna hydratácia. Ak dávate na prírodnú liečbu, je olivový olej ideálny pre ekzematickú alebo extrémne suchú pokožku.

Proti zapareninám. Málo produktov je vhodných ako pre deti, tak pre dospelých. Olivový olej však spĺňa podmienky na starostlivosť o najjemnejšiu a najcitlivejšiu pokožku a výborne sa hodí aj ako prevencia proti detským zapareninám, ale aj ako starostlivosť, keď už vzniknú.

Na popraskanú kožu na chodidlách. Použite olivový olej ako starostlivosť o chodidlá po tom, čo si odstraňujete odumretú kožu. Olej chodidlá zjemní, hydratuje a predchádza tak prípadnému popraskaniu kože. Olivový olej môžete použiť aj ako ošetrujúcu „masku“ - namažte si ním chodidla, navlečte bavlnené ponožky a nechajte cez noc pôsobiť.

Vyčistí štetce na makeup. Rovnako, ako má olivový olej schopnosť odlíčiť, tak má schopnosť odstrániť zvyšky makeupu zo štetcov. Ich čistenie by sme mali vykonávať približne jedenkrát mesačne, ideálne za pomoci čistiaceho prostriedku zloženého z dvoch dielov antibakteriálneho mydla a jedného dielu olivového oleja.

Máte pre olivový olej ešte aj ďalšie využitie? Už ste ho niekedy vyskúšali pri starostlivosti o telo? A s akými výsledkami? Povedzte o tom ostatným na Mimibazari, dajte tip na vlastné recepty!
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku