Zobraziť přihlasovací formulár

Partnerov mobil - Kto hľadá, nájde?

  • Publikované:
Partnerov mobil - Kto hľadá, nájde?

Každý pár je iný, každý vzťah so sebou prináša inú mieru dôvery a zdieľania súkromia. Niekedy sa stane, že dvaja splynú v jedno nielen dušami, ale tiež svojimi facebookovým účtami a mobilnými telefónmi, inokedy si partneri nechávajú toľko priestoru pre osobné záležitosti, až je to čudné aj okoliu. Ale priznajme si, kto z nás sa neocitol v situácii, keď pred ním ležal partnerov telefón a nakuknúť bolo teoreticky maximálne bezpečné? Ako riešiť otázku čítať, alebo nečítať?

Najväčšia hrozba, ktorej čelíme v momente, keď sa rozhodneme vstúpiť do cudzích digitálnych vôd, spočíva v tom, že sa niečo dozvieme. Niečo, čo bude len predmetom našej interpretácie, pretože opýtať sa nebudeme môcť kvôli prostej hanbe. Ako konfrontovať partnera s niečím, čo sme videli, ale nemali sme? Nijako, nezostáva nám, než čakať a podozrievať.

Trocha štatistiky

Štatistiky ohľadom nedovolenej kontroly partnerovho telefónu sa veľmi rôznia. Odpovede na otázky tohto typu nie sú úplne vierohodné a inak, než jednoduchou otázkou, to zistiť nejde. Všeobecne sa ale má za to, že partnerov telefón kontroluje okolo 30% dospelých žijúcich v páre. Tiež sa vám toto číslo zdá pomerne malé?

Ženy strážia viac... a majú prečo!

Zaujímavé je, že oveľa častejšie priznávajú kontrolu partnerovho telefónu ženy. Aj keď sa vlastne nie je čomu diviť, hoci muži a ženy aktívne partnerov podvádzajú zhruba rovnako, ženy sa obeťou nevery stávajú omnoho častejšie než muži. Paradoxom však je, že keby muži ženám kontrolovali telefóny častejšie, asi by aj viac našli - ženy totiž lipnú na starých konverzáciách oveľa viac, mažú ich málokedy.
„Dôveruj, ale preveruj.“ V prípade nevery naráža na „Kto hľadá, nájde.“ Najväčším trestom za nedovolené vniknutie do partnerovho telefónu je povedzme aj neopodstatnená strata dôvery.

Nie je to tak dávno, čo som manželovi prečítala sms, ktorá na mňa vyskočila, keď som mu podávala telefón medzi dverami cestou do práce. Bola z neznámeho (ale nie nevyhnutne neuloženého) čísla a stálo tam niečo ako: Si kráľ môjho srdca i iných orgánov, teším sa na večer, Lucka. Neverila som svojim očiam. Čakala som, čo sa bude večer diať, ale manžel prišiel domov ako zvyčajne. Lenže v mojej hlave už to išlo - došlo mu, že som to videla, tak schôdzku zrušil, teda asi skôr presunul... Asi tri mesiace som prežila v úplnom podráždení a nervozite pri každom zazvonení telefónu alebo pípnutí sms, až som raz sedela v obývačke, manžel sa šiel sprchovať a nechal telefón odomknutý na stole. Bohužiaľ som nezaváhala a pozrela sa. Všetky správy boli vymazané, boli tam len nejaké odo mňa a dvoch kolegov z práce z toho dňa. Vôbec ma to neupokojilo, naopak. Pristihla som sa, že sa chcem prehrabať aj mailami a zoznamom hovorov, našťastie som to nestihla, manžel vychádzal z kúpeľne.

Nezávisle na tejto udalosti sme sedeli na manželovom firemnom vianočnom večierku, keď k manželovi prišiel kolega a úplne nehanebne sa ho spýtal - Ty, pamätáš si na Lucku? Neozvala sa ti náhodou? Nemohla som uveriť tomu, čo počujem. Na to mu manžel odpovedal - Ano, vidíš! Ja som ti to zabudol povedať, písala, ale ja som to vymazal, tak to číslo pre teba nemám.

Po chvíli som z rozhovoru pochopila, že kolega písal z manželovho telefónu nejakej svojej náhodnej známosti, pretože ten jeho sa mu vybil. Slečna teda dala svoje číslo manželovi a jednoducho došlo k niekoľkým komunikačným kiksom.

Naozaj sa mi uľavilo, hoci sa celý rozhovor odohrával absolútne mimo mňa, asi som ho prežívala najviac zo všetkých prítomných. Dopadlo to dobre, ale tie mesiace podozrievania, plaču do vankúša a zvažovaní finančnej situácie, keby došlo na rozvod, naozaj nestáli za to.

Jana, 47

Čítať neznamená vedieť

Pani Jana si zažila to, čo je najväčším trestom za neuvážený čin nahliadnutia do niezdieľaného súkromia vlastného partnera. Môžete nájsť niečo, čo nemôžete pochopiť, pretože nepoznáte kontext. Tiež môžete objaviť správy napríklad šteklivé, ktoré sú však myslené v (hoci nemiestne) žarte. A aj keby ste našli čokoľvek vyložene explicitného, zďaleka to neznamená, že sa niečo deje aj v realite. Potom už je len na vás, čo všetko považujete za neveru.

Triky záletníkov

Pravdou je však aj to, že ľudia, ktorí sú naozaj neverní, dokážu svoje komunikačné kanály i konkrétne aktivity a ľudí veľmi dobre tajiť. Milenci a milenky bývajú v telefónoch uložení pod cudzími menami, prípadne je ich číslo uložené bez mena - nie je teda vidieť, kto volá alebo píše, ale keď je treba, číslo je po ruke.

Na stiahnutie sú však tiež sofistikovanejšie nástroje, napríklad absolútne diskrétne messengery, ktoré majú zaheslovaný prístup ako k aplikácii, tak ku konkrétnym správam, tiež, ktoré sa tvária ako pripomienka kalendára, mnoho párov komunikuje cez maily, ktoré doma vydávajú za prácu.

Ak už siahnete po partnerovom mobile, majte na pamäti, že môžete nájsť niečo, čo vás bude trápiť, ale vy sa nikdy nedozviete, ako sa veci vlastne majú. A keď nenájdete nič, síce sa možno upokojíte, ale zase na druhú stranu - keď ste tak ľahko siahli po partnerovom telefóne vy, nerobí to náhodou aj on vám? Strata dôvery hrozí v rôznych mierach, ale pri každom mysliteľnom scenári.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku