Zobraziť přihlasovací formulár

13 neobvyklých rád na chudnutie

  • Publikované:
13 neobvyklých rád na chudnutie

Bojom s nadváhou sa vyčerpáva každý druhý človek. Či už ste zástancami prísnych diét, úmorného cvičenia, dohľadu profesionálov alebo slávnych začiatkov „od zajtra“, existuje pár barličiek, ktorými si pri svojich ambíciách schudnúť môžete významne pomôcť. A nebojte sa, rady ako zdravo jesť, hýbať sa aspoň hodinu denne a podobné to nie sú. Tie všetci poznáme. My pre vás máme tie, ktoré pozná len málokto.

1. Berte multivitamíny. Aj keď by vyvážená strava mala pokryť všetky stanovené potreby metabolizmu, tak po prvé, kto sa naozaj stravuje vyvážene? A po druhé - každý má tie potreby iné. Štúdie preukázali, že nedostatok niektorých vitamínov alebo minerálov môže viesť k prejedaniu, telo si o ne totiž hovorí.

2. Posaďte sa na správne miesto. Večere, oslavy, bufety, svadby... sadajte si na koniec stola. Psychologicky, ale aj z čisto praktického hľadiska, ľudia, ktorí sedia uprostred tabule, majú tendenciu najviac „zobať“. Samozrejme, majú všetko najbližšie.

3. Zima a tma. Kvalita regenerácie, ktorú telu doprajete cez noc, je kľúčová nielen pre váš stav mysle, ale aj pre stav vášho tela. Aby kvalitný spánok pôsobil proti obezite, je potrebné dodržiavať zásadu tmy a chladu. Spite v naozaj tak čiernočiernej tme, v akej to len ide. A rozhodne nie v prekúrenej miestnosti! Spanie v chlade zrýchľuje metabolizmus.

4. Vykašlite sa na pocit viny. Notorickí dietári, a určite vo svojom okolí jedného dvoch máte, majú sklon k prejedaniu sa oveľa intenzívnejší ako ľudia, ktorí to majú trošku viac „na háku“. Každý prehrešok proti diéte spôsobuje pocit viny. To je stres. A veľa ľudí na stres reaguje prejedaním sa. A tak stále dokola.

5. Sledujte menej televíziu. Skúste to. Povedzte si, že dnes budete mať doma televíziu zapnutú o hodinu menej ako obvykle. Čo to znamená? Budete musieť vymyslieť inú aktivitu. Aj keby malo ísť o upratovanie, varenie, prechádzku alebo skorší spánok. To všetko vám pomáha spaľovať viac energie!

6. Urobte drobučké zmeny. Miesto džúsu jablko a voda. Miesto obyčajnej ryža hnedá. Miesto tukových rožkov celozrnné. Miesto paradajky uhorka. A tak ďalej. Priestor pre drobné zmeny v stravovaní je veľký. Viete, že existujú potraviny, pri konzumácii ktorých spaľujete viac energie, než do tela prijímate? Sú to predovšetkým uhorka, mrkva a stonkový zeler!

7. Jedzte z malých tanierov.Alebo nejedzte bezhlavo. Logicky sa na malý tanier zmestí menej jedla, ale len o tom to nie je. Ľudia, ktorí jedia z veľkých tanierov, si v priemere servírujú zhruba o 30% väčšie porcie, než je potrebné. A to ide len o optickú potrebu zaplniť miesto na tanieri!

8. Priostrite to. Nielen, že ostré jedlá a korenie zrýchľujú metabolizmus, ale dávajú aj žalúdku (a prostredníctvom neho tiež mozgu) veľa podnetov, vďaka ktorým sa cítime sýti skôr. A to zhruba o 100 kcal skôr, keď si napríklad do polievky zamiešame pol lyžičky kajenského korenia.

9. Nechajte si prílohu na koniec. Pokojne jedzte prílohy aj pečivo, ale nikdy ako prvé! Jedna z teórií dokonca odporúča nechať si karbohydráty na večer, teda konzumovať cez deň prevažne bielkoviny, tuky a jednoduché cukry, zatiaľ čo večer je čas na pečivo, zemiaky, ryžu a pod.

10. Poťte sa. A tentoraz naozaj myslíme cvičenie. Čím viac svalov človek má a čím sú aktívnejšie, tým viac spaľuje. Pre redukciu tuku teda nie je nutné meniť stravovacie návyky alebo drasticky znížiť príjem energie. Môžete sa vydať druhou cestou - budovať svalovú hmotu. Čokoľvek je lepšie ako nič, takže zaraďte prechádzky, plávanie alebo napríklad len chôdzu do schodov.

11. Pite víno! A toto je rada najmä pre ženy. Ak si dáte pohárik vína denne, je preukázané, že menej zjete. Jednoducho máte menšiu potrebu. V malom množstve navyše alkohol štartuje metabolizmus a o zdravotných účinkoch najmä červeného vína už vedia ľudia celé stáročia. Ale pozor, dve deci a dosť! Alkohol inak obsahuje mnoho „prázdnych kalórií“.

1
2. Cukor je dobrá vec. Rozhodne lepší než umelé sladidlá. V súčasnej dobe sa vedci prikláňajú k názoru, že umelé sladidlá môžu za prejedanie a obezitu viac, než sme si doteraz mysleli.

13. Neberiete náhodou prášky na alergiu? Alebo antikoncepciu či antidepresíva? Mnoho z liekov pravidelne užívaných majú ako častý vedľajší účinok priberanie na váhe. A tu už je to na konzultáciu s lekárom.

Máte vyskúšaný nejaký podobný drobný trik, ktorý vám pomáha chudnúť? Podeľte sa s ostatnými! Dajte tip na Mimibazari! 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku