Zobraziť přihlasovací formulár

9 situácií, v ktorých by vás deti mali poznať

  • Publikované:
9 situácií, v ktorých by vás deti mali poznať

Všetci vieme, že výchova detí zďaleka nespočíva len v tom ich zabezpečiť, hovoriť, čo smú, čo nesmú, a starať sa o pokrytie ich potrieb. Výchova je veľmi často predovšetkým o tom byť príkladom. Možno si myslíme, že keď pred deťmi nedáme najavo svoju vlastnú slabosť, vyrastú z nich ľudia, ktorí slabosti len tak nepodľahnú. To je však v mnohých prípadoch chyba - akonáhle deti nevidia svojich rodičov prejavovať emócie, ktoré im samotné prídu povedzme nemiestne, nenaučia sa, ako také emócie ventilovať.


Dobrá výchova neznamená vychovať spokojné deti, ale spokojných dospelých. Či sa nám to darí, to sa pravdepodobne od narodenia dieťaťa nedozvieme takých dvadsať až tridsať rokov. Neistota výsledku je vždy, nikdy nevieme, čo svojím vlastným príkladom, slovami a správaním v deťoch zanechávame. Ale rozhodne v nich budujeme predstavu o tom, čo je „normálne“.


Plač. Ľudská bytosť nie je robot, aj keď by sme si to neraz priali. Stále ale ešte berieme plač ako príznak slabosti, ktorá patrí práve a len deťom, nie dospelým. Ak deťom neukážeme, že aj dospelí môžu v adekvátnych situáciách cítiť smútok, že ich to doženie k plaču, odsúdime ich k tomu, že sa za svoje slzy budú hanbiť.


Starosti. Obávať sa a zároveň problémy riešiť, bežne patrí k životu každého človeka. Ukážte deťom, že máte starosti, ako ich riešite, ako odpočívate a ako si poviete o pomoc.


Bozkávanie partnera. A rôzne ďalšie prejavy lásky. Dieťa by malo vidieť, že rodina je tiež o romantickom vzťahu, ktorý medzi sebou majú rodičia. Že rolou rodiča rola partnera neskončila.


Cvičenie. Ak je pre vás normálne sa hýbať, bude to normálne aj pre vaše dieťa. A pre jeho fyzické zdravie môžete urobiť máločo lepšie, ako mu nenásilne vštepiť zdravé návyky. To však neznamená, že budete deti do športu nútiť - iba buďte príkladom, deti k tomu dospejú.


Finančná rozvaha. Deti by mali vidieť, že financie nie sú len zdrojom obveselenia alebo hádok, ale že plánovanie rozpočtu je bežná súčasť plánovania fungovania rodiny. Akonáhle deti vidia, že aj vy si plánujete, koľko a za čo môžete minúť, bude sa im lepšie nakladať s vreckovým.


Nezištná pomoc. A nemusí ísť práve o dobrovoľníctve v Armáde spásy, ale o bežnú pomoc ostatným - mamičke s kočíkom, susedovi s pokosením trávy alebo ťažkými taškami.


Učenie. Učiť sa je celoživotná vec. Nekončí školskou dochádzkou, každý deň je možné sa naučiť niečo nové, hoci by malo ísť o nové slovíčka v cudzom jazyku. Zvedavosť je veľmi dobrou vlastnosťou pre kariérny, ale aj osobnostný rozvoj. A k tomu stačí aj to, aby dieťa občas videlo svojich rodičov čítať knihu alebo si robiť poznámky zo zaujímavých článkov.


Kreativita. Počúvajte hudbu, kreslite, maľujte, hrajte na hudobný nástroj, spievajte si, skúšajte nové jedlá... Deti sa tak naučia, že kreatívne vyjadrenie osobnosti patrí k životu a nemusia si ho odopierať ani v dospelosti.


Majte radi sami seba. Nikto nie je dokonalý. A sú to maličkosti. Akonáhle dieťa vidí, že mamička je nespokojná s tým, ako vyzerá, neustále rieši diéty a podobne, otecko nemôže uveriť svojmu rastúcemu brušku a sťažnosti na samých seba sú na dennom poriadku, nenaučí sa byť k sebe sebakritické, ale naopak so svojimi ťažkosťami iba žiť.


Súhlasíte? Doplnili by ste niečo? Alebo by ste naopak radšej niečo vynechali? Riešite, v akých situáciách chcete alebo nechcete, aby vás vaše deti videli? Diskutujte s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku