Zobraziť přihlasovací formulár

Biele zuby zdravo

  • Publikované:
Biele zuby zdravo

To, ako sa o svoje zuby staráme, má na ich farbu vplyv iba čiastočne. Farbu zubov čiastočne dedíme, čiastočne má na ňu vplyv naša životospráva, či fajčíme, pijeme kávu, aké jedlá jeme, aké lieky užívame. Lenže žiarivo biele úsmevy na nás pozerajú zo všetkých časopisov i programov v televízii. A tak nie je divu, že dopyt (a teda aj ponuka) po odborných procedúrach, prípravkoch a preparátoch na bielenie zubov či už u špecialistu, alebo doma, rastie. Čo keď ale chcete biele zuby bez toho, aby ste do nich museli investovať veľa peňazí a koniec koncov i času?

Aj keď procedúry a prípravky na bielenie zubov sú deklarované ako šetrné, existuje veľa výnimiek, pre ktoré jednoducho nie sú určené. Chemickému bieleniu by sa mali oblúkom vyhnúť ľudia s citlivými zubami, paradentózou, krvácavými ďasnami, odhalenými krčkami alebo všeobecne so sklonom k častému kazeniu zubov. Ako teda zuby bieliť? Samozrejme prírodnými metódami nedosiahnete výsledky ako od špecialistu, ale rozdiel rozhodne uvidíte.

Hra s optikou

Zuby nemusíte bieliť, aby sa belšie zdali. Základom je nájsť ten správny kontrast. Pre to, aby sa zuby zdali belšie, je vhodné porozmýšľať nad správnym odtieňom oblečenia, doplnkov, šperkov i kozmetiky. Samozrejme je dobré nenosiť žiarivo biele oblečenie, to by sme ukazovali kontrast, avšak nie práve tým správnym spôsobom. Nezabudnite, že vedľa snehobielej bundy vyzerajú aj sebebelšie zuby zažltnuto alebo sivo. Rovnako tak by sme sa mali vyvarovať zlatu, to naopak podporuje žlté tóny zubov a dáva okolia pocit, že s úsmevom „ladia“. A to tak úplne nechceme. Čo sa rúžu týka, ak používate, je dobré nesiahať po tónoch, ktoré sú dohneda alebo dooranžova. Keď už tmavší odtieň, tak vždy s jemne fialovým, červeným alebo ružovým nádychom, také zo zubov bielu doslova „vytiahnu“. Samozrejme sa zuby javia belšie na opálenej pleti, ale to je otázka sezóny, kozmetických prípravkov alebo návštev solárnych štúdií.

Cukor, káva, limonáda

A tiež kyslé ovocie, farbivá v jedlách a pití, fajčenie. Kyslé ovocie narúša zubnú sklovinu a zuby sú potom náchylnejšie na zafarbenie aj kazivosť. Predovšetkým káva, červené víno, čierny čaj a perlivé sladké nápoje sú pre zuby a ich farbu nepriatelia číslo jedna. Skúste zaradiť napríklad bylinkové alebo zelené čaje a čo pôjde, pite slamkou! Zuby tak neprídu toľko do kontaktu so škodlivinami.

Ako vybieliť a neporušiť

Ak chcete získať reálne svetlejší odtieň zubov, nevyužívať len optické klamy a zároveň ich neporušiť, skúste niektorú z nasledujúcich metód.

  • Kokosový olej dokáže vyriešiť takmer všetko, vrátane zažltnutých zubov. Návod, ako si pomocou neho zuby vybieliť, si môžete prečítať v našom článku Zázrak menom kokosový olej.

  • Jedlá sóda alebo prášok do pečiva sú metódy, ktoré preverili už generácie pred nami. Stačí ich naniesť na kefku a dôkladne si nimi zuby vyčistiť. Potom vyčistiť znovu, tentoraz klasickou zubnou pastou. Pri tejto metóde hrozí však nebezpečenstvo porušenia zubnej skloviny, nemala by sa preto opakovať moc často.

  • Banánová šupka je tiež taký malý zázrak. Rozhodne ju nevyhadzujte, ale jej vnútornou stranou si starostlivo vyčistite zuby. Ideálne je, keď zoškrabete zo šupky všetko „to biele“, šupkou si zuby vyčistíte a potom na zuby nanesiete to, čo ste z nej zoškrabali. Ak sa vám podarí nechať aspoň desať minút pôsobiť, vezmite suchú zubnú kefku a ešte ňou zapracujte hmotu do zubov. Potom zvyšky banánu zo zubov odstráňte a vyčistite si zuby ako normálne. Opakujte každý deň po dobu dvoch týždňov a nebudete sa stačiť čudovať. Navyše - namiesto aby ste si narušovali zubnú sklovinu, tak ju posilňujete. Draslík, horčík a mangán, prvky, ktoré sú obsiahnuté v banánovej šupke, pomáhajú veľmi efektívne a šetrne zo zubov odstrániť škvrny a zjednotiť ich farbu, bez toho, aby narušili sklovinu.

  • Jablká a hrušky. Keď si dáte každý deň aspoň jeden kúsok tohto ovocia, nielen, že to bude mať extrémne pozitívne účinky na vaše zažívanie a zdravie, ale tiež si budete udržiavať skvele v kondícii zuby aj ďasná. Kľúčom je šupka, ktorú musíte prehryznúť, preto jablká ani hrušky nelúpte.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku