Zobraziť přihlasovací formulár

Zimná starostlivosť o pleť

  • Publikované:
Zimná starostlivosť o pleť

Nezvyčajne teplé počasie nám trochu sťažuje adaptovať sa na to, že sme vlastne uprostred zimy. Nečakajte, až nasneží a teploty vonku sa dostanú pod únosnú hranicu. Akonáhle si musíme na sveter obliecť bundu alebo kabát, keď ideme von, je tiež načase začať sa starať o pokožku tela inak ako doteraz. Nízka vlhkosť, studený vietor, sneh a mráz sú na spadnutie, a nič z toho našej pokožke neprospieva.


Zvyknúť si na zimy, ktoré prežívame v posledných rokoch, nie je zas až tak ťažké - sneh sa udrží iba chvíľu a teploty málokedy dosiahnu hlbšie pod bod mrazu. Zmena klímy je však tak ako tak zrejmá, a je potrebné zmeniť návyky v starostlivosti o pleť, ktorá s príchodom zimy trpí, nech je zima akokoľvek mierna.


S rukavicami nečakajte na sneh


Chrániť namáhanú kožu na dlaniach predtým, ako vzniknú škody, je oveľa efektívnejšie, než sa snažiť suchú, popraskanú a inak poškodenú pokožku zase dať dohromady. Preto - noste rukavice, akonáhle sa vonku ochladí. Krém na ruky používajte minimálne dvakrát denne, ráno pred odchodom von, a večer, po sprche alebo kúpeli.


Neskladajte slnečné okuliare


Slnečné okuliare si neprávom získali povesť letného doplnku. Veď chránia pred slnkom, nie teplom. A slnko vie byť v zime pekne štipľavé. Zvlášť, ak sa odráža od iskrivého snehu. Všetci vieme, že žmúrenie nám spôsobuje vrásky, tak prečo sa tváriť, že sa v zime proti slnku chrániť nepotrebujeme? Očné okolie je navyše veľmi citlivé, takže sa vyhnete podráždeniu a tmavnutiu kruhov pod očami.


Multitasking v starostlivosti o chodidlá


V lete nosíme žabky, otvorené sandálky a chodíme naboso, preto sa našim chodidlám dostáva o poznanie viac starostlivosti. V zime, keď sa naboso vyskytneme maximálne v kúpeľni, chodidlá často zanedbávame. A pritom dostávajú zabrať rovnako, ak nie viac. Chodíte do posilňovne? Alebo kamkoľvek inam cvičiť? Naneste na chodidlá pred cvičením tenkú vrstvu vazelíny. A ďalej pokračujte v rutine, ponožky, tenisky a do toho. Takáto malinká zmena zabezpečí, že vaše chodidlá budú hydratované, predídete tiež prípadnej tvorbe pľuzgierov.


Jedzte viac tuku


Toho zdravého, samozrejme. Ryby, olivový olej, avokádo, orechy, syry a podobne vám zaistia potrebný zvýšený prísun tuku. Nízkotučná diéta v zime môže spôsobovať problémy so suchou pleťou, ktorú nie je potrebné „premastiť“ len zvonku, ale aj zvnútra.


Balzam na pery je základ


A v zime je naozaj dobré ho nevyberať podľa chuti, vône alebo farebného obalu. V zime by sme sa mali zamerať skôr na jeho hutnosť a SPF (ochranný faktor). Zimné lúče sú totiž oveľa agresívnejšie, než by sa nám mohlo zdať.


Nezanedbávajte lakte a kolená


Miesta, ktoré majú menej prirodzenej mastnoty, sú logicky menej chránené pred nepriaznivými vplyvmi okolia. Preto je potrebné sa o ne dôkladnejšie starať, zvlášť keď vonku premrznete. V starostlivosti o tieto partie by ste si cez zimu nemali vystačiť len obyčajným telovým mliekom, ale bolo by dobré siahnuť po špeciálnych prípravkoch na suchú pokožku.


V zime sa môže vplyvom pôsobenia chladu a nedostatočnému prekrveniu zhoršiť napríklad
celulitída alebo stav pokožky hlavy - aj keď o nich počas roka neviete, mnoho ľudí v zime začína trpieť na lupiny. Starostlivosť o telo je preto v zime veľmi dôležitá, nepodceňujte pitný režim, nezanedbávajte sa, udržujte sa v teple a pomáhajte pokožke, ako to len ide.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku