Zobraziť přihlasovací formulár

Čo do mrazničky nepatrí

Zásoby je nutné tvoriť a využiteľné zvyšky uchovávať. Ideálnou variantou je samozrejme potraviny zmraziť. Neplatí to však pre čokoľvek. Samozrejme chceme, aby si zmrazené potraviny uchovali nielen chuť a štruktúru, ale aj čo najväčšie množstvo vitamínov. K tomu slúžia špeciálne vrecká alebo krabičky, z ktorých sa dá odstrániť vzduch. Je však niekoľko skupín potravín, ktoré mraziť je len zbytočné plytvanie energiou, pretože by po rozmrazení putovali rovno do koša. Čo teda rozhodne nezmrazovať a prečo?

  • Zelenina s vysokým obsahom vody. Sem patria napríklad uhorky, listové šaláty, stopkový zeler, reďkovky a žerucha. Vysoký obsah vody síce zabezpečí, že takáto zelenina zmrzne rýchlo, naruší sa ale jej štruktúra na bunkovej úrovni. Po rozmrazení je takáto zelenina zvädnutá a zmäknutá, navyše má nepríjemne zoxidovanú arómu a zmení farbu. Naopak nakladanú zeleninu zmrazíte bez problémov, ich bunkové štruktúry boli narušené predchádzajúcimi procesmi úpravy. Tip Mimibazara: Ak chcete zmraziť napríklad čerstvé paradajky, je to v poriadku v prípade, že ich budete po rozmrazení tepelne upravovať. Ak ich ale chcete konzumovať surové, zmrazenie neodporúčame, ich konzistencia nie je po rozmrazení úplne príjemná. Rozmrazená zelenina sa navyše rýchlejšie kazí, preto je potrebné ju skonzumovať bezodkladne.

  • Vajcia. Pri zmrazení celých vajec v škrupine a následnom rozmrazení sa v nich tvoria nebezpečné baktérie. Ak ich potrebujete zmraziť, tak natvrdo uvarené a bez škrupiny. Omáčky a majonézy, ktoré vajcia obsahujú, nie je dobré zmrazovať vôbec.

  • Káva. Je možné zmraziť čerstvo zomletú a neotvorenú kávu, ale po vytiahnutí z mrazničky už ju znova nezmrazujte. V rozmrazenej a znovu zmrazenej káve dochádza k vysokej kondenzácii vlhkosti, čo spôsobuje, že absorbuje veľmi nepríjemný „mraziakový“ zápach, a takú kávu potom môžete rovno vyhodiť.

  • Mäkké mliečne výrobky. Kyslá smotana, tvaroh alebo napríklad šľahačka (smotana na šľahanie) sú po rozmrazení vodnaté a nedržia pôvodnú konzistenciu. Rovnako tak by sa nemali zmrazovať mäkké, tavené alebo zrejúce syry.

  • Zemiaky. Surové zemiaky stratia farbu i textúru, zmäknú a zosladnú. Uvarené zemiaky zmúčnia a rozmočia sa. Sčítané a podčiarknuté, zemiaky do mrazničky nepatria.

  • Našľahané krémy, majonézy, dipy. Skoro u všetkých emulzií dôjde k čiastočnému oddeleniu zložiek, vyzráža sa z nich voda a zvyšok nie je moc príjemný k jedlu. To platí pre majonézy, sladké i slané krémy, dressingy, dipy a podobne.

  • Tvrdý syr. Pretože zmrazenie vyzráža z potravín vodu, blok syra je po vytiahnutí z mrazničky drobivý a nedá sa poriadne nakrájať. Tomu môžete predchádzať tým, že zmraziť dáte nakrájané plátky, ale budú krehké a lámavé, teda nevhodné napríklad na ozdobu.

  • Polevy, krémy, pusinky. Ak dáte zmraziť krehké a našľahané upečené pusinky (sneh alebo krém), po vytiahnutí budú gumové a vláčne. Varené polevy strácajú svoju súdržnosť, opäť sa v nich vyzráža voda a rozhodne si na nich nepochutíte. Ak dávate zmraziť dezerty, zvážte ich finálnu úpravu až po vytiahnutí z mrazničky.

Tipy navyše

Surové mäso pred zmrazením neumývajte, naopak sa snažte, aby bolo čo najsuchšie. Utrite ho utierkou, ideálne tiež naporciujte (čím dlhšie sa mäso rozmrazuje, tým viac majú baktérie času na množenie). Rozmraziť ho nechajte ideálne cez noc v chladničke.

Pečivo je jednou z najčastejších potravín, ktorú v mrazničke uchovávame. Ovšem stráca potrebnú vlhkosť, takže je dobré jednotlivé kusy pred uložením zabaliť do alobalu.

Ovocie a zeleninu so šupkou je pred zmrazením dobré blanšírovať a ukladať ihneď po vychladnutí a zabalené po jednotlivých kusoch. Väčšie kusy predovšetkým tvrdej zeleniny (koreňovej) je vhodné nakrájať na menšie kusy - budú rozmŕzať kratšiu dobu a nebudú mať toľko času „zvädnúť“.

Ak sa na mäse po vytiahnutí z mrazničky objavia tmavé miesta, nie je dôvod mäso vyhadzovať - pravdepodobne sú to miesta, kde bola vzduchová bublina, a mäso v mrazničke zoxidovalo. Tmavú časť vyrežte a zvyšok môžete normálne spracovať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku