Zobraziť přihlasovací formulár

16 znamení, že ste tehotná

  • Publikované:
16 znamení, že ste tehotná

Neprichádzajúca menštruácia, pozitívny tehotenský test a potvrdenie od lekára zďaleka nie sú jedinými metódami, ako zistiť, že ste tehotná. Veď kto z nás nepozná prípady, keď žena menštruovala až do niekoľkého mesiaca tehotenstva? A zvlášť, keď ste tehotná prvýkrát, je dobré vedieť, čo si všímať. Keď už nastala situácia, „že by sa mohlo stať“.

Každé telo reaguje na tehotenstvo inak. Ale existuje niekoľko styčných bodov, ktoré vychádzajú z biologickej podstaty veci. Ak už máte aspoň jedno tehotenstvo za sebou, možno si spomeniete, že bola doba ešte pred dvoma čiarkami na tehotenskom teste, kedy ste to jednoducho vedela. Záleží, ako veľmi ste vnímavá sama k sebe.

Kráti sa vám dych. Vyvíjajúci sa plod potrebuje kyslík, tak vám ho trošku zoberie. Než si na tento dlh zvyknete, treba sa neočakávane zadýchate pri chôdzi do schodov alebo bežných činnostiach. Zlá správa je, že sa tento stav počas tehotenstva nezlepší. Zvlášť, keď vám bude už väčšie dieťatko utlačovať orgány vrátane pľúc.

Citlivé prsia. Mnoho žien tento príznak prikladá blížiacej sa menštruácii. Ak sa vám ale zároveň zdajú bradavky tmavšie a žily na hrudníku o niečo výraznejšie, je možné, že sa menštruácie nedočkáte.

Únava. Vplyvom zvyšujúcej sa hladiny hormónov v tele novopečené tehulky veľmi často prepadne únava. Respektíve ju málokedy opúšťa. Väčšina žien ju pociťuje po celý prvý trimester, ale v druhom zmizne ako mávnutím ocelového prútika.

Nevoľnosť. Aj keď väčšina žien pociťuje typické ranné (poludňajšie, popoludňajšie, večerné, nočné...) nevoľnosti až po šiestom týždni tehotenstva, niektoré si túto radosť užívajú skoro od začiatku. Opäť, druhý trimester by mal znamenať koniec aj pre ranné nevoľnosti.

Časté močenie. Počas tehotenstva produkuje telo vplyvom hormonálnych zmien tiež viac tekutín (takže je potrebné dbať na ich zvýšený príjem!), takže sa môže stať, že už v ranom štádiu tehotenstva jednoducho spať celú noc nevydržíte.

Bolesť hlavy. Bolesť hlavy je veľa vágny príznak tehotenstva, ale hormóny robia divy a mnoho žien v tehotenstve takýmito bolesťami trpí. Než si vezmete prášok, skúste sa zamyslieť, či by ste nemohli byť tehotná - ak áno, vyberte neškodnejšiu alternatívu tlmenia bolesti.

Bolesť chrbta. Pociťujete neobvyklú bolesť v bedrovej chrbtici? Ak sa takáto bolesť objaví znenazdajky, môže sa jednať o stav, kedy sa v bedrách uvoľňujú väzy, aby dali priestor rastúcemu brušku. Ak je bolesť bedier spôsobená tehotenstvom, bohužiaľ len tak neprejde.

Kŕče. Rovnako, ako môžu byť kŕče v podbrušku znakom blížiacej sa menštruácie, môžu znamenať ale aj tehotenstvo.

Chute a odpor k jedlu. Stará známa klasika, zrazu sa nemôžete napríklad nabažiť jabĺk, ale z predtým obľúbeného kuracieho rezňa sa vám dvíha žalúdok. Ak zažívate chute úplne mimo svoju normu, je na čase zájsť do lekárne aspon pre tehotenský test.

Nadúvanie a zápcha. Oboje môže byť spôsobené zvýšenou hladinou progesterónu, ktorý spomaľuje trávenie.

Zmeny nálad. Nevynesený kôš rozpútal malé domáce peklo alebo vás dojala reklama na prací prášok až k slzám? Neštandardná hormonálna hladina vie pekne zacvičiť s náladami i emóciami.

Zvýšená bazálna teplota. Ak ste otehotnieť plánovala, pravdepodobne ste si merala bazálnu teplotu. Tá vrcholí v období ovulácie, ak zostáva zvýšená aj dva týždne po nej, je možné, že sa podarilo.

Superčuch. Ak vám zrazu začali vadiť bežné pachy, nemôžete prejsť okolo odpadkového koša, bez toho aby vám natiahlo, váš obľúbený sprchový gél je zrazu moc intenzívny a podobne, môže to byť príznakom tehotenstva.

Závraty a mdloby. Aj keď to nie je úplne najbežnejší symptóm tehotenstva, pokles hladiny cukru v krvi prežíva každá tehotná žena. Ak ste na takéto stavy náchylná, je pravdepodobné, že sa vám bude na začiatku tehotenstva častejšie motať hlava.

Špinenie. Už ste začala smútiť z toho, že prišla menštruácia? Zamyslite sa, nie je náhodou nejako moc slabá? A neprišla zhruba o týždeň až dva skôr než normálne? Môže ísť o krvácanie z „hniezdenia“ vajíčka do sliznice maternice.

Meškanie. Veľa príznakov raného tehotenstva sa kryje s príznakmi blížiacej sa menštruácie. Príde však doba, kedy je jasné, že menštruácia neprišla vtedy, kedy mala. Sledujte svoj cyklus, kontrolujte kalendár, majte v pamäti odchýlky od pravidelnosti, počítajte.

Koľko z uvedených príznakov spĺňalo vaše tehotenstvo? Pamätáte si na moment, kedy ste to vedela bezpečne? Povedzte o tom ostatným a pomôžte odhaliť tehotenstvo tak skoro, ako to len ide!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku