Zobraziť přihlasovací formulár

Ako schudnúť: 9 tipov, vďaka ktorým tento rok dodržíte svoje predsavzatie a dosiahnete vysnívanú váh

  • Publikované:
Ako schudnúť: 9 tipov, vďaka ktorým tento rok dodržíte svoje predsavzatie a dosiahnete vysnívanú váh

Nový rok býva okamihom, keď si väčšina z nás dáva nejaké to predsavzatie. Tým najčastejším je schudnúť nejaké to kilo, vytvarovať postavu. Lenže väčšinou už po dvoch troch týždňoch sa naše odhodlanie vytratí a z nášho úmyslu zíde. Tento rok to ale tak byť nemusí! Máme pre vás osvedčené efektívne tipy a triky, vďaka ktorým si udržíte motiváciu a konečne dosiahnete svoje ciele.

Zamyslieť sa nad sebou a svojimi zvykmi a naplánovať zlepšenie môžeme kedykoľvek, najčastejšie ale tým zlomovým okamihom býva práve začiatok roka. Aby sme však dokázali skutočne dosiahnuť svoje ciele, musíme na to tentoraz ísť trochu inak. Len odhodlanie totiž nestačí. Nemusíte sa ale obávať nejakých razantných zmien. Stačí sa riadiť osvedčenými stratégiami úspešných koučov a poradcov, ktoré vám pomôžu tentoraz dosiahnuť vysnívaný úspech na ceste za štíhlejšou postavou.

1. Ujasnite si, prečo to robíte

Ak chcete uspieť, musíte mať motiváciu Zistite, prečo vám na vašom cieli toľko záleží. Nájdite si motiváciu! Pre úspech je dôležité pochopiť, prečo za svojim cieľom idete. Je to niečo, čo robíte pre seba a svoje sebavedomie? Chcete schudnúť, aby ste predišli prípadným zdravotným problémom alebo sa zbavili tých existujúcich? Alebo trebárs preto, aby ste mali viac energie na šantenie s deťmi či budúcu horskú túru s kamarátkami? To všetko sú skvelé argumenty! Ak sa ale chystáte zhadzovať kilá len preto, že máte pocit, že je to tak správne, že to napríklad chce partner alebo vás do toho tlačí okolie, počítajte s tým, že vám odhodlanie veľmi dlho nevydrží a vaše predsavzatie opäť skončí fiaskom.

2. Premeňte svoje predsavzatia na rozumný cieľ

Stanovenie nereálnych cieľov vo vás môže vyvolať sklamanie a pocit zlyhania. Rozumný cieľ je taký, ktorý je konkrétny, merateľný, dosiahnuteľný, relevantný a aktuálny. Dôležité je nastaviť si rýchlosť chudnutia tak, ako vám vyhovuje: konkrétny, merateľný počet kilogramov. Uistite sa, že je stanovené číslo dosiahnuteľné a že váš cieľ je skutočne relevantný. A nezabudnite si jasne stanoviť aj termín pre svoj konečný cieľ, aby ste ho dodržali včas. Napríklad, že budete chudnúť 0,5 – 1 kilo týždenne, kým nedosiahnete úbytok 20 kíl.

3. Identifikujte, čo vám bráni schudnúť

Okrem celého radu vyložene nezdravých návykov to môže byť aj nedostatok návykov správnych a zdravých. Aj to môže viesť k nezdravému životnému štýlu. Napríklad stres, úzkosť alebo depresia môžu mať za následok stresové alebo záchvatové prejedanie. Alebo vás nebavia lekcie cvičení, ktoré navštevujete, čo môže mať za následok to, že ich postupne prestanete navštevovať. Zistite, čo vás vedie k prejedaniu (stres, úzkosť, smútok, používanie jedla ako odmeny, keď sa cítite šťastní…) a nájdite si namiesto toho niečo iné. Choďte na prechádzku alebo zavolajte kamarátke a odmeňte sa za to, že ste to zvládli. Len ako odmenu nevoľte jedlo!

4. Vytvorte si akčný plán

Ten vám pomôže dosiahnuť stanovený cieľ v chudnutí. Ideálny je mesačný alebo aspoň týždenný plán, ktorý umiestnite na viditeľné miesto napríklad na chladničke alebo na stene. Do neho si zapíšte ako svoje mesačné krátkodobé ciele, tak aj dni, kedy budete posilňovať, a dni, kedy budete cvičiť kardio. A samozrejme ho poctivo dodržujte! Len tak pôjdete priamo za svojim cieľom a nezídete z cesty. Okrem cieľa chudnutia by ste si mali stanoviť aj prostriedky, vďaka ktorým chcete schudnúť. Aj tie spíšte, umiestnite ich na viditeľné miesto a snažte sa z nich urobiť rutinu. Napríklad:

  • Každý deň si doma pripravím obed namiesto toho, aby som jedla vo fast foodoch či reštauráciách.
  • Ku každému jedlu budem jesť čerstvé ovocie alebo zeleninu.
  • Prihlásim sa na spinning (kruhový tréning, jump...) a budem lekcie navštevovať pravidelne dvakrát týždenne.
  • Budem cvičiť doma 45 minút trikrát týždenne.

Založte si aj denníček, do ktorého budete pravidelne starostlivo zapisovať všetko, čo ste zjedli a vypili. To, že sa každý deň budete zodpovedať v písomnej podobe, vás s najväčšou pravdepodobnosťou udrží na správnej ceste za vysnívaným cieľom.

5. Vzdajte sa zlých návykov

Sadnite si, vezmite si papier a ceruzku a spíšte si všetky zlé návyky, ktoré bránia vášmu úsiliu schudnúť, ako je príliš sladkých limonád, sladkostí, cukru alebo napríklad časté nevhodné stravovanie mimo domova. Vytvorenie takého zoznamu môže pomôcť zhmotniť tieto problémy a pomôcť vám sa im lepšie vyhnúť.

6. Urobte si z prípravy jedla dennú rutinu

Každý víkend alebo na začiatku každého týždňa investujte nejakú tú hodinu svojho času do plánovania jedálnička a prípravy čo najväčšieho množstva rôznych jedál, ktoré budete mať v chladničke po ruke. Ľahšie tak dosiahnete vytýčené ciele. Výskum ukazuje, že rozhodnutie o tom, čo budete jesť s dostatočným predstihom pred tým, než budete mať hlad a zjete to, čo uvidíte ako prvé, vám môže pomôcť urobiť zdravšie rozhodnutia, ktoré budú v súlade s vaším cieľom v oblasti chudnutia. Choďte ešte o krok ďalej a pripravené jedlo skladujete vo veľkostiach porcií, ktoré sú vhodné pre váš odporúčaný denný príjem kalórií. To vám pomôže udržať si svoje ciele.

7. Odmeňte sa!

Nezabudnite sa „pochváliť“ za svoje priebežné úspechy aj dosiahnutie konečného cieľa. Zakaždým, keď úspešne splníte stanovený cieľ, odmeňte sa. Odmena nemusí súvisieť s jedlom, aj keď pokojne to môže byť napríklad kilovka obľúbených orechov na maškrtenie. Radšej ale trebárs zájdite na nákup nového oblečenia pre svoje meniace sa telo, doprajte si wellness víkend alebo si napríklad zafarbite vlasy pre nový imidž.

8. Pozor na nedostatok podpory

Nezatajujte svoje novoročné predsavzatia. Keď budú ľudia okolo vás vedieť o vašich cieľoch, zvyčajne vás povedú k zodpovednosti za ne tým, že sa vás budú pýtať, ako ste vo svojej snahe úspešní. Povedzte preto o svojom rozhodnutí schudnúť priateľom a rodine a poproste ich, aby vás podporili vo vašom úsilí zhodiť nejaké to kilo. Ideálne je nájsť si parťáčku alebo parťáka, ktorý zdieľa vaše predsavzatia, aby ste sa mohli vzájomne motivovať. Pomôcť vám môžu aj sociálne siete. Pripojte sa k nejakej skupine, v ktorej sú ľudia, ktorí majú podobné výživové ciele ako vy. Získate tak miesto, kde sa môžete navzájom povzbudzovať, pýtať sa a rozdávať rady, čerpať nové recepty. Rovnako tak môžete použiť sociálne médiá ako pozitívne odbytiská na podporu vašej cesty. Založte si účet, prostredníctvom ktorého sa budete pravidelne deliť o svoj pokrok, zverejňovať fotky, recepty a podobne.

9. Vytrvajte!

Podľa odborníkov trvá zhruba 21 dní, kým sa z novej činnosti stane návyk, a šesť mesiacov, kým sa z nej stane osobnostný rys. Kilá, ktoré ste naberali roky, rozhodne nestratíte cez noc, buďte trpezliví a vytrvalí!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Kacenocka9 8. 8. 2023, 0:15
môj10.tip - mne na začiatku veľmi pomohlo nastavenie jedálnička pomocou KetoDiet plánu intense a ich potravín ... proste ked som nevedela ako začať, tak s nimi to išlo dole pekne a teraz sa kilá nevracajú a pokračujem v chudnutí dalej