Zobraziť přihlasovací formulár

Ako naučiť deti upratovať po sebe hračky. S našimi tipmi to pôjde

  • Publikované:
Ako naučiť deti upratovať po sebe hračky. S našimi tipmi to pôjde

Túžite mať aspoň večer upratané a nezakopávať stále o autíčka, plyšové hračky a kocky? Naučte deti upratovať. A ide to aj tak, že to pre nich nebude nuda. Poradíme vám, ako na to. Teraz po Vianociach so zásobou nových hračiek to tým skôr oceníte.

Zabudnite na heslo: Tu rozhodujem ja a uplatnite metódu vyjednávania. Odporúčame šetriť s odmenami, poriadok by mal byť samozrejmosťou. Čo teda vyskúšať? Povýšte upratovanie na zábavnú hru, do ktorej sa malé dieťa rado zapojí. A rozhodne funguje aj model „napodobňovanie“ - aj vy po sebe pred deťmi upratujte, púšťajte si u toho naplno muziku, smejte sa a rozprávajte napríklad vtipy. Deti potom uvidia, že aj vám upratovanie nerobí problémy a že vás vlastne teší (aj keď neteší ).

Upratujem, skús to tiež

Malé deti sa rady opičia, tak to využite. Keď budete utierať prach, dajte dieťaťu malú handričku alebo metličku a požiadajte ho, aby vám pomáhalo. Akonáhle mu dáte dôveru, bude na seba hrdé. No, a bude si myslieť, že upratovanie je tá najlepšia vec na svete. Požiadajte ho o pomoc každý deň, hoci len na päť minút. Pokiaľ ide o hračky, povedzte mu, že aj plyšové hračky potrebujú spať alebo že kocky by v noci zobral nejaký škriatok.

Urobte z upratovania hravú záležitosť. Vymyslieť sa dá čokoľvek. Osvedčuje sa napríklad hra na preteky. Do ruky si vezmite kuchynskú minútku a vyzvite deti k hre: „Keď dokážete upratať tie rozhádzané kocky alebo lego do doby, než minútka zazvoní, tak ste vyhrali zmrzlinu!“ Súťaživosť je deťom vlastná, takže to môžete skúsiť. Podobne fungovala i výzva: „Keď si do piatich minút nepoupratujete, nestihnete v televízii rozprávku!“ Ak išlo o ich obľúbené filmy alebo seriály, zaručene upratovanie stihli.

Snažte sa deťom vysvetliť, že je lepšie vybrať z krabice len to, s čím si chcú hrať, nie vyhádzať von celý obsah debny. Až ich začne hra s kockami alebo bábikami nudiť, hračky dajú samy naspäť a až potom si vyberú inú hračku, napríklad lego alebo knižku.

Knižky patria do knižnice, plyšové zvieratká na poličku

Trvajte dôsledne na tom, aby deti upratovali hračky na určené miesta. Knižky patria do knižnice, plyšové zvieratká zase na poličku (alebo tam, kde ste im určili ich miesto). K tomu patrí aj rutina - určité veci sa majú robiť v rovnakom poradí, choďte príkladom. Po obede vyhoďte zvyšky jedla a dajte taniere do umývačky, upracte kuchynskú linku a až potom si urobte kávu. Dieťa uvidí, že aj vy ste k sebe dôslední. Keď nebudete upratovať vy, len ťažko to môžete požadovať od dieťaťa.

Niekedy deťom dovoľte, aby si čas od času urobili vo svojej izbe neporiadok. Avšak len tam. Zdôraznite, že poriadok sa bude udržiavať v spoločných priestoroch, že bude uprataná (ustlaná) posteľ, že bude priechodná chodba, že sa hračky budú „váľať“ len na určenom území. Vo všetkých bodoch platí, že bez ohľadu na to, akú stratégiu zvolíte, mali by ste ju ako rodičia dotiahnuť do finále.

Veľa rodičov síce stanovuje pravidlá, ale nedodrží ich. Akonáhle poviete, že keď nebudú hračky upratané, nebude Večerníček, mali by ste dodržať slovo a Večerníček nepustiť. Dôslednosť dodržať stanovené pravidlá pomáha deťom, aby zmenili svoje správanie. Na druhej strane nie je žiadna tragédia zistiť, že pôvodná metóda nefunguje a že je na mieste vymyslieť inú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku