Zobraziť přihlasovací formulár

6 prírodných spôsobov, ako sa ľahko a prirodzene zbaviť zahlienenia a s ním spojenej nádchy a kašľa

  • Publikované:
6 prírodných spôsobov, ako sa ľahko a prirodzene zbaviť zahlienenia a s ním spojenej nádchy a kašľa

Upchatý nos, pretrvávajúci kašeľ, zaľahnuté uši, bolesť hlavy alebo dutín, slzenie očí. To všetko sú príznaky zahlienenia organizmu, s ktorým sa v posledných mesiacoch po prekonanej viróze alebo prechladnutí stretáva veľa z nás, či už z radov dospelých, ale aj detí. A nie je to nič príjemné. Preto pre vás máme hneď niekoľko tipov, ako sa hlienu zbaviť. Určite ich vyskúšajte! Niektoré z nich používali už naše babičky.

Tvorba hlienu v dýchacích cestách je pre zvlhčenie slizníc, z ktorých sa uvoľňuje, dôležitá. Ide o prirodzenú obranu organizmu, ktorý sa tak bráni pred vírusmi, baktériami, ale aj ďalšími patogénmi a toxínmi. Lenže keď je jeho nadprodukcia vysoká dlhú dobu, je to viac ako nepríjemné. V taký okamih už treba siahnuť po osvedčených metódach, ktoré vám pomôžu hlien vykašľať.

1. Dodržujte pitný režim

Aj keď vám to môže znieť príliš jednoducho, základom na to, aby ste sa zbavili nadmerného zahlienenia, je dostatočný pitný režim. Ten by ste mali nielen starostlivo dodržiavať, ale oproti normálu ho ešte navýšiť a to o 2 - 3 poháre vody alebo ešte lepšie bylinkového či zázvorového čaju. Vhodné je tiež do jedálnička zaradiť horúci vývar. Naopak vynechať by ste mali kávu a samozrejme aj alkoholické nápoje, ale aj všetky sýtené nápoje.

2. Stavte na jablkový ocot

Ak ste o tom ešte nepočuli, jablkový ocot je jedným z najsilnejších prírodných antibakteriálnych prostriedkov. Pár polievkových lyžíc počas dňa môže pomôcť hlieny nariediť a vylúčiť ich z tela, zabrániť nadmernej produkcii ďalšieho hlienu a podporiť zdravú rovnováhu pH v organizme. Pretože je ale pomerne kyslý, je lepšie pridať ho do vody alebo horúceho čaju. Pri pravidelnom užívaní navyše dochádza k posilneniu imunity. Vždy ale siahnite po octe kvalitnom. Ten by mal byť ideálne nefiltrovaný, bez akýchkoľvek stabilizátorov, vyrobený najlepšie z celých jabĺk.

3. Všemocný zázvor zvnútra aj zvonku

Zázvor je neuveriteľne všestranný. Je to silný prírodný antioxidant, má preukázané antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Rovnako ako jablčný ocot podporuje imunitu a tým posilňuje obranyschopnosť organizmu. Okrem toho je ale tiež veľmi účinný pri uvoľňovaní hlienov. A to ako v podobe čaju, tak aj vo forme obkladov. Na čaj nadrobno nakrájajte asi 2 - 3 centimetre veľký kus čerstvého zázvoru, zalejte ho 250 mililitrami vody a nechajte povariť. Sceďte, pridajte prírodný med a citrón a popíjajte najlepšie päťkrát denne. Na obklad zalejte lyžicu čerstvej zázvorovej šťavy 200 ml horúcej vody, nechajte trochu vychladnúť a potom do roztoku namočte bavlnenú látku, ktorú použijete na obklady hrudníku a oblasť chrbta medzi lopatkami. Nedeste sa začervenaním kože, ktoré je spôsobené silným prekrvením.

4. Uvarte si zlaté mlieko

Kurkuma je úžasné korenie. Bioaktívna zložka kurkumy – kurkumín – má celý rad úžasných vlastností vrátane protizápalových, antivírusových, antibakteriálnych a protirakovinových. To už po stáročia využívajú napríklad Indovia, Balijci a ďalšie národy, ktorí vsádzajú na zlaté mlieko. Príprava tohto zázračného lieku ajurvédskej medicíny je jednoduchá. 3x recept na zlaté mlieko nájdete TU >>

5. Kloktajte slanú vodu

Už kráľ Pravoslav zistil, že soľ je nad zlato. A platí to aj v tomto prípade. Už naše babičky soľ používali ako liek a deje sa tak dodnes. Je totiž skvelým pomocníkom nielen pri zápaloch horných a dolných dýchacích ciest. Pri zahlienení soľ pomôže uvoľniť hlien, okrem toho má antibakteriálne účinky, pôsobí protizápalovo. Stačí v pohári vlažnej vody rozmiešať 1 - 2 lyžičky soli a so vzniknutým roztokom kloktať trikrát denne po dobu 30 - 60 sekúnd. Soľný roztok je tiež veľmi účinný na vyplachovanie dutín.

6. Uvarte si bylinkový čaj

Aj tento spôsob je preverený generáciami. Na zahlienenie zaberá hneď niekoľko byliniek, ktoré môžete využívať buď samostatne, alebo ich ľubovoľne podľa chuti kombinovať. Veľmi obľúbená je napríklad zmes materinej dúšky a skorocelu, medzi ďalšie účinné bylinky patrí tymian, divozel, podbeľ, pľúcnik, šalvia, harmanček, fenikel a sladké drievko. Bylinky zalejte vriacou vodou a lúhujte 15 minút v zakrytom hrnčeku. Čaj popíjajte teplý po dúškach dvakrát až trikrát denne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku