. .. .. .. .. .. .
. .

Najlepšia bábovka: 8x recept na obľúbený múčnik. Tvarohová, s kyslou smotanou, banánová a ďalšie Jedlo

Patrí medzi tradičné múčniky, ktoré sa v našich domácnostiach pečú už po generácie. Hodí sa na raňajky, desiatu alebo napríklad k popoludňajšej káve či čaju. Voňavou a vláčnou bábovkou ale neurazíte ani neočakávanú návštevu. Vyskúšajte najobľúbenejšie recepty našich čitateľov a upečte si bábovky ako od babičky. Na výber máte hneď osem rôznych variácií, jedna lepšia ako druhá.

 

Vláčna mramorová bábovka s kyslou smotanou

Suroviny

  • 150 g cukru
  • 3 vajcia
  • soľ
  • 250 g mlieka
  • 100 g oleja
  • 1 kyslá smotana (200 – 250g)
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 2 lyžice kakaa

Postup

Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, potom pridajte a zašľahajte olej, kyslú smotanu a mlieko. Nakoniec vmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva. Polovicu cesta nalejte do vymastenej a vysypanej formy, do zvyšku pridajte kakao a cesto prilejte do formy. Pečte na 180 °C asi 45 minút.

Za recept ďakujeme užívateľke s nikom li.za.rd, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Tvarohová bábovka s pomarančom

Suroviny

  • 3 vajcia
  • 250 g tvarohu
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g masla
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • šťava z 1 stredne veľkého pomaranča
  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Postup

Z bielkov, štipky soli a vanilkového cukru ušľahajte pevný sneh. Žĺtky s tvarohom a cukrom vyšľahajte do krémovej konzistencie, za stáleho šľahania prilievajte rozpustené vychladnuté maslo a prisypte pomarančovú kôru. Po častiach pridávajte preosiatu múku s práškom do pečiva, striedavo s pomarančovou šťavou a ušľahaným snehom. Všetko už len opatrne vmiešavajte od kraja misy smerom do stredu. Cesto nalejte do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy a v rúre predhriatej na 160 °C pečte cca 50 – 60 minút. Špajlí skúšajte, či je cesto upečené. Hotovú bábovku nechajte 5 minút vo forme, potom ju vyklopte na kuchynskú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.

Za recept ďakujeme užívateľke s nikom spero, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

Jablkovo-mrkvová bábovka

Táto bábovka patrí k tým, ktoré máte raz dva hotové a môžete do ich prípravy pokojne zapojiť aj deti.

Suroviny

  • 350 g múky (200 g celozrnnej špaldovej a 150 g polohrubej)
  • 100 g na jemno nastrúhanej mrkvy (cca 2 väčšie mrkvy)
  • 150 g na hrubo nastrúhaných jabĺk aj so šťavou a šupkou (cca 1 veľké jablko)
  • 50 g sekaných orieškov
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 100 ml studenej vody
  • 120 ml rastlinného olej
  • 2 vajcia
  • 150 - 200 g prírodného cukru

Postup

V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom a potom pridajte ostatné suroviny. Vzniknuté tuhšie cesto vlejte do vymastenej a múkou alebo kokosom či strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Pečte ako ste zvyknutí, väčšinou na 180-200 °C cca 45 minút. Určite vyskúšajte stupeň prepečenia vpichnutím špajle.

Za recept ďakujeme používateľke s nikom Lenka včielka, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Rýchla hrnčeková maková bábovka

Suroviny

  • 1 hrnček mletého maku
  • 1 a 1/2 hrnčeka polohr. Múky
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 3/4 hrnčeku cukru krupice
  • 2 celé vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva Postup

Všetky ingrediencie dajte do misy, zamiešajte a cesto vlejte do vymastenej a vysypanej väčšej bábovkovej formy. Pečte pri 170 °C cca 40 minút.

Za recept ďakujeme užívateľke s nikom Boban 1, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Šľahačková bábovka - jednoduchá a rýchla

Suroviny

  • 3 vajcia
  • 250 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 0,25 l šľahačky
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 prdopeč
  • 1 lyžica kakaa

Postup

Vajcia s cukrom dobre vyšľahajte do peny, prilejte šľahačku a nasypte vanilkový cukor. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne vmiešajte do zmesi. 3/4 cesta vlejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Do zvyšku pridajte kakao a nalejte na svetlé cesto. Vznikne mramorová bábovka. Dá sa ale tiež cesto rozdeliť na polovičky, do jednej pridať kakao a pri liatí cesta obe striedať. Bábovka potom vyzerá ako pruhovaná. Dajte piecť do mierne predhriatej rúry - elektrická cca 35 minút na 180 °C.

Za recept ďakujeme užívateľke s nikom Lenin H., ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

Banánová bábovka

Suroviny

  • 3 prezreté banány
  • 1 hrnček cukru
  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 vajce
  • 0,5 hrnčeka mlieka
  • 0,25 hrnčeka oleja

Postup

Banány roztlačte a zmiešajte s ostatnými surovinami. Hmotu nalejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte na 180 °C asi 45 minút, kým nie je bábovka prepečená aj vo vnútri.

Za recept ďakujeme užívateľke s Coxa, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Extra čokoládová bábovka

Suroviny

  • 1 čokoládový puding
  • 2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 a 3/4 hrnčeku cukru krupice
  • 1/2 hrnčeka kakaa
  • 200 g čokolády na varenie na kúsky
  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 4 vajcia
  • 1/2 hrnčeka oleja alebo rozpusteného masla
  • 1/2 hrnčeka vody alebo silnej kávy
  • trocha vanilkovej esencie, pravej vanilky alebo vanilkový cukor

Postup

Zmiešajte v mise všetky suché prísady. V inej mise zmiešajte mokré ingrediencie a prilejte k suchým a len zľahka spojte dohromady. Cesto dlho nemiešajte! Pečte na 180°C a pomocou špajle kontrolujte, kedy je bábovka hotová.

Za recept ďakujeme používateľke s nikom plchotka, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Bábovka s vaječným koňakom

Suroviny

  • 5 celých vajec
  • 200 g cukru krupica
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml oleja
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva

Postup

Do misy dajte celé vajcia, krupicový aj vanilkový cukor a chvíľu šľahajte. Potom pridajte olej a vaječný koňak a ešte chvíľku šľahajte. Nakoniec zľahka primiešajte múku a prášok do pečiva. Vymažte a vysypte formu, nalejte cesto a pečte cca 45 minút na 170 °C.

Za recept ďakujeme užívateľke s nikom Boban 1, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Publikované



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt |
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2023 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu