Najlepšia bábovka: 8x recept na obľúbený múčnik. Tvarohová, s kyslou smotanou, banánová a ďalšie
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Patrí medzi tradičné múčniky, ktoré sa v našich domácnostiach pečú už po generácie. Hodí sa na raňajky, desiatu alebo napríklad k popoludňajšej káve či čaju. Voňavou a vláčnou bábovkou ale neurazíte ani neočakávanú návštevu. Vyskúšajte najobľúbenejšie recepty našich čitateľov a upečte si bábovky ako od babičky. Na výber máte hneď osem rôznych variácií, jedna lepšia ako druhá.
Vláčna mramorová bábovka s kyslou smotanou
Suroviny
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- soľ
- 250 g mlieka
- 100 g oleja
- 1 kyslá smotana (200 – 250g)
- 350 g polohrubej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 2 lyžice kakaa
Postup
Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, potom pridajte a zašľahajte olej, kyslú smotanu a mlieko. Nakoniec vmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva. Polovicu cesta nalejte do vymastenej a vysypanej formy, do zvyšku pridajte kakao a cesto prilejte do formy. Pečte na 180 °C asi 45 minút.
Za recept ďakujeme užívateľke s nikom li.za.rd, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Tvarohová bábovka s pomarančom
Suroviny
- 3 vajcia
- 250 g tvarohu
- 200 g cukru krupice
- 150 g masla
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- šťava z 1 stredne veľkého pomaranča
- 1 lyžička pomarančovej kôry
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
Postup
Z bielkov, štipky soli a vanilkového cukru ušľahajte pevný sneh. Žĺtky s tvarohom a cukrom vyšľahajte do krémovej konzistencie, za stáleho šľahania prilievajte rozpustené vychladnuté maslo a prisypte pomarančovú kôru. Po častiach pridávajte preosiatu múku s práškom do pečiva, striedavo s pomarančovou šťavou a ušľahaným snehom. Všetko už len opatrne vmiešavajte od kraja misy smerom do stredu. Cesto nalejte do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej bábovkovej formy a v rúre predhriatej na 160 °C pečte cca 50 – 60 minút. Špajlí skúšajte, či je cesto upečené. Hotovú bábovku nechajte 5 minút vo forme, potom ju vyklopte na kuchynskú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
Za recept ďakujeme užívateľke s nikom spero, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Jablkovo-mrkvová bábovka
Táto bábovka patrí k tým, ktoré máte raz dva hotové a môžete do ich prípravy pokojne zapojiť aj deti.
Suroviny
- 350 g múky (200 g celozrnnej špaldovej a 150 g polohrubej)
- 100 g na jemno nastrúhanej mrkvy (cca 2 väčšie mrkvy)
- 150 g na hrubo nastrúhaných jabĺk aj so šťavou a šupkou (cca 1 veľké jablko)
- 50 g sekaných orieškov
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 100 ml studenej vody
- 120 ml rastlinného olej
- 2 vajcia
- 150 - 200 g prírodného cukru
Postup
V mise zmiešajte múku s kypriacim práškom a potom pridajte ostatné suroviny. Vzniknuté tuhšie cesto vlejte do vymastenej a múkou alebo kokosom či strúhankou vysypanej bábovkovej formy. Pečte ako ste zvyknutí, väčšinou na 180-200 °C cca 45 minút. Určite vyskúšajte stupeň prepečenia vpichnutím špajle.
Za recept ďakujeme používateľke s nikom Lenka včielka, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Rýchla hrnčeková maková bábovka
Suroviny
- 1 hrnček mletého maku
- 1 a 1/2 hrnčeka polohr. Múky
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 3/4 hrnčeku cukru krupice
- 2 celé vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva Postup
Všetky ingrediencie dajte do misy, zamiešajte a cesto vlejte do vymastenej a vysypanej väčšej bábovkovej formy. Pečte pri 170 °C cca 40 minút.
Za recept ďakujeme užívateľke s nikom Boban 1, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Šľahačková bábovka - jednoduchá a rýchla
Suroviny
- 3 vajcia
- 250 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 0,25 l šľahačky
- 250 g polohrubej múky
- 1 prdopeč
- 1 lyžica kakaa
Postup
Vajcia s cukrom dobre vyšľahajte do peny, prilejte šľahačku a nasypte vanilkový cukor. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a postupne vmiešajte do zmesi. 3/4 cesta vlejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Do zvyšku pridajte kakao a nalejte na svetlé cesto. Vznikne mramorová bábovka. Dá sa ale tiež cesto rozdeliť na polovičky, do jednej pridať kakao a pri liatí cesta obe striedať. Bábovka potom vyzerá ako pruhovaná. Dajte piecť do mierne predhriatej rúry - elektrická cca 35 minút na 180 °C.
Za recept ďakujeme užívateľke s nikom Lenin H., ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Banánová bábovka
Suroviny
- 3 prezreté banány
- 1 hrnček cukru
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 vajce
- 0,5 hrnčeka mlieka
- 0,25 hrnčeka oleja
Postup
Banány roztlačte a zmiešajte s ostatnými surovinami. Hmotu nalejte do vymastenej a vysypanej formy a pečte na 180 °C asi 45 minút, kým nie je bábovka prepečená aj vo vnútri.
Za recept ďakujeme užívateľke s Coxa, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Extra čokoládová bábovka
Suroviny
- 1 čokoládový puding
- 2 a 1/4 hrnčeka hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 1 a 3/4 hrnčeku cukru krupice
- 1/2 hrnčeka kakaa
- 200 g čokolády na varenie na kúsky
- 1 hrnček kyslej smotany
- 4 vajcia
- 1/2 hrnčeka oleja alebo rozpusteného masla
- 1/2 hrnčeka vody alebo silnej kávy
- trocha vanilkovej esencie, pravej vanilky alebo vanilkový cukor
Postup
Zmiešajte v mise všetky suché prísady. V inej mise zmiešajte mokré ingrediencie a prilejte k suchým a len zľahka spojte dohromady. Cesto dlho nemiešajte! Pečte na 180°C a pomocou špajle kontrolujte, kedy je bábovka hotová.
Za recept ďakujeme používateľke s nikom plchotka, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Bábovka s vaječným koňakom
Suroviny
- 5 celých vajec
- 200 g cukru krupica
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml oleja
- 250 ml vaječného koňaku
- 300 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
Postup
Do misy dajte celé vajcia, krupicový aj vanilkový cukor a chvíľu šľahajte. Potom pridajte olej a vaječný koňak a ešte chvíľku šľahajte. Nakoniec zľahka primiešajte múku a prášok do pečiva. Vymažte a vysypte formu, nalejte cesto a pečte cca 45 minút na 170 °C.
Za recept ďakujeme užívateľke s nikom Boban 1, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia