Zobraziť přihlasovací formulár

6 dôvodov, prečo deťom kupovať tie správne hračky. Vzdelávajú a rozvíjajú zmysly!

  • Publikované:
6 dôvodov, prečo deťom kupovať tie správne hračky. Vzdelávajú a rozvíjajú zmysly!

Hračky, ktoré svojim deťom vyberiete v raných fázach ich života, majú pri ich poznávaní sveta okolo nich významný vplyv. Môžu ich naučiť veľké množstvo nových vecí a pomôcť im získať základné zručnosti potrebné pre neskorší život. Myslite na to pri výbere vianočných darčekov. Spísali sme pre vás aspoň niektoré z výhod, ktoré vzdelávacie hračky prinášajú.

Reč je o edukatívnych hračkách, ktoré v jednotlivých fázach vývoja môžu deti veľa naučiť. Pri hre s nimi precvičujú fantáziu, zmysly, spoznávajú okolie.

1. Pomáhajú zvyšovať IQ a z učenia robia zábavný zážitok.

Vzdelávacie hračky sa zameriavajú na precvičovanie pamäte, rozvoj motorických zručností, koordináciu, učenie čísel a abecedy - to všetko pomáha zvyšovať detské IQ. Základnou funkciou normálnej hračky je poskytovať zábavu. Vzdelávacie hračky sú určené na zábavu, ale zároveň do hry začleňujú učenie. Vďaka tomu môžu mať deti radosť z hrania sa s hračkou, ale zároveň si môžu rozvíjať základné životné zručnosti.

 

2. Pomáhajú rozvíjať zmysly a motoriku

Vzdelávacie hračky sú špeciálne navrhnuté tak, aby zlepšovali motoriku a napomáhali koordinácii ruka-oko. Najbežnejšou vzdelávacou hračkou, ktorá pomáha rozvíjať zmyslové a motorické zručnosti, sú rôzne stavebnice a skladačky. Hranie sa s nimi je skvelý spôsob, ako sa malé deti môžu naučiť riešiť problémy a začať sa učiť používať oči a ruky na prepojenie rôznych dielikov a dokončenie skladačky.


Stavebnica ponúka deťom od 18 mesiacov možnosť učiť sa hrou, spoznávať svet, zdokonaľujú ich jemnú motoriku a samozrejme im tiež poskytujú hodiny zábavy a srandy! Vďaka sadám, ktoré sú pre deti výzvou a rozvíjajú ich lásku k hraniu a učeniu.

Pestrofarebná stavebnica LEGO® DUPLO® Divoké zvieratá Sveta (10975) prenesie vašich najmenších do sveta zvierat. Cestou malí objavitelia spoznajú nielen faunu a flóru celého sveta, ale precvičia si aj jemnú motoriku a rozprávanie príbehov. Stavebnica je skvelou voľbou pre deti od 1,5 do 5 rokov. Spoznajte s nami veľké kocky pre malé detské rúčky a pre hlavičky plné veľkých nápadov!


3. Zdokonalují dovednosti v oblasti řešení problémů 

Jedna z hlavných výhod vzdelávacích hračiek je schopnosť pôsobiť na myseľ dieťaťa. Hračky, ako sú napríklad rôzne vzdelávacie magnetické skladačky, povzbudzujú deti k premýšľaniu, aby vyriešili problém. Môžu pomocou logických hračiek zistiť, ktorý diel sa kam hodí, a to pomocou pokusov a omylov. Ako to skúšajů, učia sa efektívnym spôsobom, ako správne dokončiť zadanie, rastie ich myseľ a postupom času si osvoja silné zručnosti v riešení problémov.

4. Podporujú kreativitu

Vďaka technológiám a času strávenému pri displejoch tabletov a telefónov, ktoré v posledných rokoch preberajú tradičnejšie formy hry, došlo k zníženiu počtu detí využívajúcich pri hre svoju fantáziu a kreativitu. Vzdelávacie hračky podporujú premýšľanie a uplatňovanie kreativity pri vytváraní scenárov alebo riešení problémov pri hraní. Hračky, ktoré zahŕňajú vytváranie vlastnej scény alebo interakcie, sú pre rozvoj kreativity u detí zvlášť dobré. 

5. Zlepšujú koncentráciu

Deti majú obmedzený rozsah sústredenia, ľahko stratia záujem alebo sa odpútajú od vecí, najmä ak je to niečo, čo ich nebaví. Vzdelávacie hračky robia z niečoho, čo možno považovať za nepríjemné, ako je matematika alebo štúdium jazykov, pre dieťa príjemnú aktivitu. Vzdelávacie hračky pomáhajú podnecovať záujem detí o učenie a pomáhajú im rozvíjať nové zručnosti pri hraní.

6. Rozvíjajú emocionálne i sociálne schopnosti

Jedna z výhod vzdelávacích hračiek, ktorá je často prehliadaná, je rozvoj emocionálneho a sociálneho cítenia. Vzdelávacie hračky často umožňujú deťom fyzicky sa spolu hrať, čo moderné technológie nedokážu. Pri hraní sa deti môžu stretnúť so sociálnymi podnetmi, ako je smiech, plač a hnev, a prísť na to, ako porozumieť týmto sociálnym situáciám a reagovať na ne. Vzdelávacie hračky tak často rozvíjajú všetky dôležité atribúty sociálneho rozvoja.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku