Zobraziť přihlasovací formulár

Linecké pečivo 5x inak: Mandľové, pomarančové, kakaové, makové a pudingové

  • Publikované:
Linecké pečivo 5x inak: Mandľové, pomarančové, kakaové, makové a pudingové

Pečivo z lineckého cesta premazané pikantným džemom a poprášené práškovým cukrom patrí k tým tradičným druhom, ktoré nemôžu chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Miluje ho snáď každý z nás. Vyskúšajte ale tento rok aj iné variácie, než na ktoré ste zvyknutí. Máme pre vás päť receptov na linecké pečivo trochu inak.

Makové linecké pečivo

Ingrediencie

  • 42 dkg hladkej múky
  • 25 dkg masla
  • 14 dkg práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica rumu
  • citrón. kôra
  • 5 dkg mletého maku

Postup

Z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré dáme odležať na 1 hodinu do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme na papieri na pečenie. Zlepujeme najlepšie marhuľovou marmeládou alebo citrónovým krémom lemon curd. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 10 minút.

 

Krehké linecké pudingové pečivo

Ingrediencie

  • 630 g hladkej múky
  • 420 g masla alebo Hery
  • 180 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 3 vrecká pudingu (vanilkový, malinový, pistáciový, karamelový)

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky. Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 8 minút.

 

Linecké kakaové srdiečka

Ingrediencie

  • 400 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 150 g práškového cukru
  • 120 g Hery
  • 120 g bravčovej masti (nenahradzovať maslom, ani ničím iným)
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 2 polievkové lyžice mletých orechov

Postup

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu odležať v chladničke. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme srdiečka. Pečieme na plechu s papierom na pečenie. Po upečení a vychladnutí srdiečka spájame pikantnou marmeládou. Vrch polejeme rozpustenou čokoládou.

 

Mandľové linecké pečivo

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g mletých mandlí alebo mandľovej múky
  • 160 g práškového cukru
  • 250 g masla alebo Hery
  • 1 veľký žĺtok alebo 2 malé
  • štipka mletej škorice

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky. Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 8 minút.

 

Pomarančové linecké

Ingrediencie

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 30 g zemiakovej múčky
  • 1 vajce
  • kôra z 1 pomaranča (chemicky neošetreného) alebo sušená

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky. Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 ° C asi 10 minút. Plníme pomarančovým krémom alebo pomarančovou marmeládou. Zdobíme pomarančovou polevou (rovnaká ako citrónová, len namiesto citrónovej šťavy použite pomarančovú).

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku