Linecké pečivo 5x inak: Mandľové, pomarančové, kakaové, makové a pudingové
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Pečivo z lineckého cesta premazané pikantným džemom a poprášené práškovým cukrom patrí k tým tradičným druhom, ktoré nemôžu chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Miluje ho snáď každý z nás. Vyskúšajte ale tento rok aj iné variácie, než na ktoré ste zvyknutí. Máme pre vás päť receptov na linecké pečivo trochu inak.
Makové linecké pečivo
Ingrediencie
- 42 dkg hladkej múky
- 25 dkg masla
- 14 dkg práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžica rumu
- citrón. kôra
- 5 dkg mletého maku
Postup
Z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré dáme odležať na 1 hodinu do chladničky. Potom cesto vyvaľkáme a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme na papieri na pečenie. Zlepujeme najlepšie marhuľovou marmeládou alebo citrónovým krémom lemon curd. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 10 minút.
Krehké linecké pudingové pečivo
Ingrediencie
- 630 g hladkej múky
- 420 g masla alebo Hery
- 180 g práškového cukru
- 3 žĺtky
- 3 vrecká pudingu (vanilkový, malinový, pistáciový, karamelový)
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky. Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 8 minút.
Linecké kakaové srdiečka
Ingrediencie
- 400 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 150 g práškového cukru
- 120 g Hery
- 120 g bravčovej masti (nenahradzovať maslom, ani ničím iným)
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 2 polievkové lyžice mletých orechov
Postup
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme asi hodinu odležať v chladničke. Cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme srdiečka. Pečieme na plechu s papierom na pečenie. Po upečení a vychladnutí srdiečka spájame pikantnou marmeládou. Vrch polejeme rozpustenou čokoládou.
Mandľové linecké pečivo
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 250 g mletých mandlí alebo mandľovej múky
- 160 g práškového cukru
- 250 g masla alebo Hery
- 1 veľký žĺtok alebo 2 malé
- štipka mletej škorice
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky. Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 8 minút.
Pomarančové linecké
Ingrediencie
- 200 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 30 g zemiakovej múčky
- 1 vajce
- kôra z 1 pomaranča (chemicky neošetreného) alebo sušená
Postup
Všetky ingrediencie zmiešame dohromady a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme aspoň na dve hodiny odležať do chladničky. Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2-3 mm a vykrajujeme obľúbené tvary. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 ° C asi 10 minút. Plníme pomarančovým krémom alebo pomarančovou marmeládou. Zdobíme pomarančovou polevou (rovnaká ako citrónová, len namiesto citrónovej šťavy použite pomarančovú).
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia