Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na to: Najlepšia bielková poleva na perníčky. Vyskúšajte recept a triky profesionálnych cukrárok

  • Publikované:
Ako na to: Najlepšia bielková poleva na perníčky. Vyskúšajte recept a triky profesionálnych cukrárok

Príliš hustá poleva, ktorá sa pri zdobení trhá, alebo naopak riedka, ktorá sa rozteká, večne upchaté vrecko, drobiaca sa už zaschnutá poleva... To sú najčastejšie problémy, ktoré nás pri zdobení perníkov trápia. A aj keď je príprava bielkovej polevy v podstate úplne jednoduchá, je nutné poznať zopár trikov, bez ktorých dokonalú polevu nikdy nedocielite.

Tipy a triky na tú najlepšiu polevu na perníčky

Sú to v podstate drobnosti, ktoré vám môžu prísť nepodstatné. Ale ubezpečujeme vás, že práve na nich zavisí váš úspech a úplne dokonalá poleva.

1. Tým prvým je množstvo bielka. Nie je totiž vajce ako vajce, každé je inak veľké. Preto by ste množstvo bielka mali radšej presne odmerať. A dôležitá je tiež čerstvosť vajíčok. Tie staršie totiž majú bielok tekutejší a vy tak budete potrebovať o niečo viac cukru.

2. Druhým trikom je použitie skutočne práškového cukru. Ak siahnete po klasickom práškovom, nádherne hladkú polevu nikdy nedocielite. Preto je potrebné buď práškový cukor aspoň dvakrát preosiať, premlieť si ho, prípadne prehnať mixérom. Alebo, čo je asi najjednoduchšie, kúpiť rovno cukor púdrový, ktorý je extra jemný a je presne na tieto účely určený.

3. Tretím trikom je zemiakový škrob. Profesionálne cukrárky a pernikárky ho používajú na lepšiu konzistenciu polevy.

4. Štvrtým je potom správna príprava polevy, ktorá sa musí miešať, nie šľahať! Na to nezabudnite. A to dostatočne dlhú dobu. Poleva by totiž nemala byť z vyšľahaného bielka, ale z rozmiešaného cukru. Pri šľahaní sa v poleve urobia bubliny a po pár dňoch sa začne mrviť a odpadávať. Ručne je to vážne makačka, nebojte sa ale použiť robot a polevu nechajte trieť pokojne 20 minút na malú rýchlosť stierkovým nadstavcom. Takto pripravená poleva vám vydrží na perníčkoch pevná a lesklá aj niekoľko mesiacov.

5. Hustotu polevy je potrebné prispôsobiť štýlu zdobenia. Nezabudnite tak, že na bodkovanie a „kreslenie“ vzorov potrebujete polevu hustejšiu, na plošné kompaktné poliatie celého povrchu perníkov naopak o niečo redšiu.

 

 

 

 

Recept na najlepšiu bielkovú polevu na perníčky

Suroviny

  • 1 bielok (40 ml)
  • 180 cukru
  • 1 lyžička Solamylu
  • citrónová šťava

Postup

Cukor zmiešajte s dvakrát preosiatym škrobom. Do misky dajte bielok, k nemu postupne po trochách pridávajte cukor so škrobom a pomaly a dôkladne trite. V polovici nezabudnite pridať pár kvapiek citrónovej šťavy. Vo finále by poleva mala byť tak akurát hustá. Nesmie z varešky stekať, ale vláčne odpadávať. Až budete zdobiť, na skúšku si urobte vedľa seba pár bodiek napríklad na papier a ak sa nestečú dohromady, je to OK. Ak áno, obsah zdobiaceho vrecka vráťte späť do misy, pridajte cukor, zamiešajte a znova skúste. Ak je poleva príliš hustá, pridávajte po kvapkách citrón.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku