Zobraziť přihlasovací formulár

Umy si ruky! A viete to vôbec vy, rodičia?

  • Publikované:
Umy si ruky! A viete to vôbec vy, rodičia?

Niektoré vety používajú rodičia častejšie ako iné. Pokyn, aby si potomok umyl ruky, medzi ne rozhodne patrí. Dáva to zmysel, pretože dôležité je zbaviť sa nielen viditeľnej špiny napríklad od hliny či farieb. Zlou hygienou sa šíria nielen napríklad hnačky, ale aj nádcha, kašeľ či chrípka. Nestačí však len ruky ošpliechať a bežať, ako pritom robia aj mnohí dospelí. Ako na to správne?

Umývanie rúk je jednou z najpodstatnejších činností, ktorá dokáže organizmus udržať v zdraví a pomôže nám vyhnúť sa aj veľmi nepríjemným chorobám. Najmä u malých detí je dôležité osvojiť si správne hygienické návyky čo najskôr. Bohužiaľ, nie vždy sa to podarí – okrem iného preto, že deťom vlastne nikto nepovie a neukáže, ako si ruky správne umývať.

Ruku na srdce. Dodržujete vy sami poctivo hygienu? Umývate si ruky zakaždým, keď použijete záchod, vystúpite z MHD alebo sa pomaznáte s domácim miláčikom? Ak znie vaša odpoveď nie, tak by ste sa možno mali zamyslieť nad tým, či nezmeniť svoj prístup. Už preto, aby sa vám darilo byť tým správnym rodičovským príkladom.

 

Ako na to?

Umývanie rúk nie je žiadna veda. Chce to hlavne poctivosť a trpezlivosť!

  1. Nikdy nezabudnite na mydlo.
  2. Po príchode k umývadlu si poriadne namydlite ruky.
  3. Pravú dlaň trite cez ľavý chrbát ruky s prepletenými prstami a obrátene.
  4. Dôkladne umyte oba palce.
  5. Nezabudnite na kožu medzi prstami, hornú oblasť ruky, oblasť nechtov a zápästia.
  6. Mydlite ruky dlaň o dlaň s prepletenými prstami.
  7. Pomocou koncov prstov umyte dlane.
  8. Ruky opláchnite vodou.
  9. A usušte.

Myslite na to, že umývanie rúk môže výrazne, niekedy až skoro na nulu, znížiť riziko, že sa vy alebo deti nakazíte chorobami, ako je napríklad žltačka, salmonela, úplavica, opary, plesne alebo zvieracie choroby – toxoplazmóza či listerióza. Rolu samozrejme zohráva aj to, či si dieťa napríklad strká ruky do pusy.

Pripomínajte deťom, že ruky si musia umývať nielen doma. Bohužiaľ, na verejných záchodoch, na staniciach alebo na benzínkach alebo aj v škole sa nikto nechce zdržiavať zbytočne dlho. Najmä kvôli zápachu a všeobecne nevábnemu prostrediu. Mnoho ľudí preto hygienu odflákne. Buď si ruky neumyjú vôbec alebo len vodou. To je ale chyba.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku