Zobraziť přihlasovací formulár

Advent 2022: Kedy začína odpočítavanie do Vianoc? Prvú sviečku tento rok zapálime už v novembri

  • Publikované:
Advent 2022: Kedy začína odpočítavanie do Vianoc? Prvú sviečku tento rok zapálime už v novembri

Nenechajte sa zaskočiť a zaobstarajte si nejaký pekný adventný veniec, už je najvyšší čas. Prvá adventná nedeľa je tento rok totiž už 27. novembra. A okrem adventného venca k predvianočnému času tiež neodmysliteľne patrí dodržiavanie niektorých zvykov a tradícií. Aké sú tie najčastejšie?

V dnešnej dobe je advent, obdobie štyroch nedieľ pred 25. decembrom, predovšetkým dobou príprav na vianočné sviatky, zdobenie domácností a taktiež nákupného šialenstva. V minulosti bol ale tento čas predovšetkým obdobím duchovnej prípravy na Vianoce, rozjímania, dobročinnosti, ale aj obdobím, keď sa ľudia postili.

Kedy je železná, bronzová, strieborná a zlatá adventná nedeľa

Aj dnes sa s adventným obdobím spája celý rad ľudových i moderných tradícií. Tou prvou je samozrejme zapaľovanie sviečok na adventnom venci. Prvú sviečku, tzv. sviečku prorokov, zapaľujeme na prvú adventnú nedeľu, ktorej sa hovorí železná. Tá tento rok pripadá na 27. november. Táto sviečka je pamiatkou na prorokov, ktorí predpovedali narodenie Ježiša Krista. Na druhú adventnú nedeľu, čo je nedeľa bronzová, ktorá tento rok pripadá na 4. december, zapaľujeme druhú sviečku, tzv. betlehemskú, ktorá reprezentuje lásku a predstavuje Ježiškove jasličky. Tretia adventná nedeľa, tá je strieborná, tento rok bude 11. decembra a na venci zapálime tretiu, tzv. pastiersku sviečku, ktorá vyjadruje radosť z toho, že pôstne obdobie je takmer na konci a adventné obdobie získava slávnostnejší ráz. Posledná štvrtá adventná nedeľa alebo zlatá, tento rok pripadla na 18. december. V ten deň zapaľujeme poslednú sviečku, tzv. anjelskú, ktorá predstavuje mier a pokoj.

Kedy narezať barborky

Tradícia „barboriek“ sa dodržuje v rade domácností. Ide obvykle o vetvičky ovocných stromov, najčastejšie čerešní alebo jabloní, ktoré do Vianoc rozkvitnú. Môže ale ísť aj o broskyňu, slivku, marhuľu, ale aj gaštan, drieň alebo nejaký kvitnúci ker. Ich názov je odvodený odo dňa, kedy sa majú narezať, čo je 4. december, ktorý je sviatkom svätej Barbory. Podľa tradície „barborka“, ktorá rozkvitla na Vianoce, prinášala do domu šťastie a dievčatám na vydávanie predpovedala svadbu.

Nezabudnite na vetvičku imela

Ďalšia z tradícií, ktorá sa každoročne v rade domácností dodržiava, je zavesenie vetvičky alebo zväzku imela. To má prinášať šťastie, odvahu, plodnosť a požehnanie do domu. Zabudnúť nesmieme ani na tradičný bozk pod imelom, ktorý má zaistiť vzájomnú lásku až do budúcich Vianoc. Traduje sa, že ak slobodná žena nedostane bozk pod imelom, zostane nasledujúci rok sama.

Postavte betlehem

Táto tradícia siaha až do stredoveku, aj keď dnes ide samozrejme skôr o vianočnú dekoráciu než pripomenutie narodenia Ježiša. Napriek tomu betlehemy všetkých možných veľkostí dodávajú sviatkom zvláštne a neopakovateľné čaro. A deti vyobrazenie novonarodeného Ježiška v kolíske s padajúcou „hviezdou“ nad nimi a obklopeného zvieratkami, milujú.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku