Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na domáce kondenzované mlieko. Lacné a rýchle Salko len z 2 ingrediencií

  • Publikované:
Recept na domáce kondenzované mlieko. Lacné a rýchle Salko len z 2 ingrediencií

Hodí sa pri príprave vaječniaka a ďalších chutných likérov, na krémy, pečivo a rôzne ďalšie sladkosti, vynikajúce je ale aj len tak samotné na maškrtenie. Zahustené sladené mlieko je skrátka už po generácie obľúbená surovina. Vedeli ste ale, že za malú plechovku nemusíte dávať 3 eura, ľahko si ho totiž pripravíte doma. Určite to vyskúšajte!

Spomínate, ako sme ako deti maškrtili z tuby Jesienku? A na všetky tie úžasné dobroty, ktoré naše babičky a mamičky dokázali vykúzliť z pár plechoviek Salka? Nebolo drahé a bolo základom mnohých krémov, či už do vianočných cukroviniek alebo rôznych múčnikov, zákuskov a tort. Využívalo sa ale aj pri príprave rôznych drobných sladkostí. Za zmienku určite stoja napríklad také Salko rezy s kokosom, Salko rezy s mandľovým krokantom, ľahké a rýchle Salko rezy s tvarohovým krémom, milovníkom orechov zachutia orechové Salko rezy, vynikajúci je aj kokosový Salko koláč. Z vianočných cukroviniek sa potom môžete pustiť napríklad do prípravy Salko guličiek, určite skúste salkové šuhajdy a tiež Salko tyčinky s kokosom.

Tiež už sa vám zbiehajú sliny? Tak si poďte to sladučké zahustené mlieko vyrobiť. Prekvapí vás, aké ľahké to je. Potrebujete na to len mlieko, najlepšie plnotučné a potom ešte cukor. Najlepšie je samozrejme mlieko čerstvé.

Recept na domáce Salko (kondenzované mlieko)

Ingrediencie (na cca 600 ml sladeného kondenzovaného mlieka)

  • 1100 ml plnotučného mlieka
  • 420 g cukru krupica

Postup

1. Mlieko zohrejte v hrnci s hrubým dnom alebo použite mliekovar, prisypte cukor a za stáleho miešania ho nechajte rozpustiť. Pridať môžete aj 80 g masla, nie je to ale nutné.

2. Až začne obsah hrnca vrieť, stiahnite teplotu na najnižší až stredný výkon a za častého miešania varte cca 1 hodinu. Pozor, nech vám mlieko nevzkypí a nepretečie! Obsah hrnca odparovaním zredukujte približne na polovicu. Konzistenciu voľte podľa svojich preferencií.

3. Hotové kondenzované mlieko odstavte a nalejte do pohárov. Uchovávajte v chladničke, kde vydrží približne 3 mesiace.

 

NÁŠ TIP

Ak chcete, aby kondenzované mlieko bolo nadýchanejšie, jemnejšie a malo krémovejšiu konzistenciu, nechajte ho po odstavení asi 5 minút odstáť a potom pridajte asi pol lyžičky jedlej sódy a ručným šľahačom alebo mixérom Salko našľahajte.

 

Recept na domáce karamelové Salko (kondenzované mlieko)

Ingrediencie (na cca 600 ml sladeného kondenzovaného mlieka)

  • 1100 ml plnotučného mlieka
  • 420 g cukru krupica

Postup

1. Do hrnca s hrubým dnom dajte cukor a maslo a nechajte cukor pomaly karamelizovať. Pozor, aby ste ho neprepálili, zhorkol by.

2. Potom postupne prilievajte mlieko a za stáleho miešania nechajte karamel rozpustiť.

3. Až začne obsah hrnca vrieť, stiahnite teplotu na najnižší až stredný výkon a za častého miešania varte cca 1 hodinu. Pozor, nech vám mlieko nevzkypí a nepretečie! Obsah hrnca odparovaním zredukujte približne na polovicu. Konzistenciu voľte podľa svojich preferencií.

4. Hotové karamelové kondenzované mlieko odstavte a nalejte do pohárov. Skladujte v chladničke, kde vydrží približne 3 mesiace.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku