Zobraziť přihlasovací formulár

Zapareniny u bábätka: Ako ich spoznať, liečiť a ako im predísť

  • Publikované:
Zapareniny u bábätka: Ako ich spoznať, liečiť a ako im predísť

Podráždené a plačúce bábätko dokáže potrápiť nejednu mamičku a otecka. Dôvodom takéhoto „bezdôvodného“ plaču u detí často môžu byť zapareniny, ktoré vyvolávajú nepríjemné pocity pálenia a svrbenia. Ako sa teda o pokožku bábätka starať, aby sa nezaparila, a čo robiť, keď už sa predsa len zapareniny na pokožke objavia?

Najčastejšie sa objavujú na citlivých miestach, ako je zadoček, vnútorná strana stehien a genitálie. Vyskytnúť sa ale môžu aj v rôznych kožných záhyboch po celom tele, v podpazuší, na stehnách alebo napríklad za uškami. Skrátka tam, kde sú na telíčku vlhšie a teplejšie miesta. Na nich dochádza k podráždeniu pokožky, vzniká vyrážka, koža mokvá, môžu sa objaviť pľuzgieriky a drobné prasklinky. Pretože má ale detská pokožka zníženú tvorbu mazu a nedokáže dostatočne viazať vodu, je náchylnejšia na vysúšanie, objaviť sa tak môžu aj ložiská suchej kože, ktorá sa olupuje.

Prečo zapareniny vznikajú

Najčastejším dôvodom je, keď včas nevymeníte mokrú plienku alebo zvolíte plienku nevhodnú, ktorá tekutiny dostatočne neabsorbuje a zadržuje vlhkosť. Môže však ísť aj o alergickú reakciu na materiál plienok, poprípade používaný krém. Pozor tiež na populárne vlhčené obrúsky. Voľte také, ktoré citlivej pokožke bábätka vyhovujú, a nespôsobia podráždenie. Často sa zapareniny objavia aj v prípade, že bábätko trápi riedka stolica. Na vine, predovšetkým v lete, potom môže byť aj nepriedušné syntetické oblečenie.

Ako zapareninám predísť

Dôležité predovšetkým je udržiavať jemnú pokožku vášho drobčeka v suchu, teda pravidelne prebaľovať. Odporúča sa až osemkrát za deň, v prípade potreby aj častejšie. Pokožka bábätka je totiž skutočne veľmi citlivá, takže sa ľahko a rýchlo zaparí. Pri prebaľovaní je ale tiež dôležité, aby ste zadoček bábätka poriadne očistili. Predovšetkým sa zamerajte na dôkladné odstránenie všetkých zvyškov stolice a moču. Po očistení a dôkladnom vysušení je potrebné podráždenú pokožku bábätka hydratovať a regenerovať. Používajte preto pravidelne špeciálne krémy a mastičky určené pre citlivú detskú pokožku, ktoré sú vhodné na prevenciu zaparenín.

Nezabudnite tiež zadoček dieťaťa nechať pri prebaľovaní, ale pokojne aj mimo neho, dostatočne vetrať, jemná pokožka potrebuje čo najviac voľne dýchať. Pozornosť venujte aj kúpaniu. Vodu nenapúšťajte príliš teplú a bábätko vo vaničke nenechávajte dlhšie ako desať minút. Voda totiž paradoxne pokožku vysušuje. Preto je vhodné po kúpaní siahnuť po detskom olejčeku najlepšie s azulénom, éterickým olejom z harmančeka, ktorý má hojivé a antiseptické účinky.

Ako zapareniny liečiť

Najlepšie je samozrejme zapareninám predísť, keď už sa ale na pokožke objavia, venujte im zvýšenú starostlivosť. Samozrejmosťou by mala byť dostatočná hygiena, používajte najlepšie kvalitné detské mydlo bez parfumácie. Po kúpeli inkriminované miesto dokonalé osušte, nechajte čo najdlhšie vetrať a následne použite niektorý z detských krémov či mastí. Ak používate vlhčené obrúsky, skúste ich na pár dní vymeniť za jemnú žinku a obyčajnú čistú vodu, ideálne prevarenú. Aj tie najkvalitnejšie totiž môžu obsahovať dráždivé chemické látky, ktoré už zaparenú pokožku ešte viac podráždia.

Naše babičky nedali dopustiť na bylinkové oplachy. Siahnuť môžete po repíku, šalvii alebo trebárs nechtíku, ktoré sú hojivé a majú protizápalové účinky. Odvar pripravíte ľahko, stačí len dve lyžice byliniek zaliať štvrť litrom vriacej vody a pod pokrievkou nechať desať minút lúhovať. Odvar potom nechajte vychladnúť na teplotu tela a niekoľkokrát denne ním postihnuté miesto omývajte. V lekárňach ale môžete kúpiť aj už hotové bylinné kúpeľové prísady určené pre dojčatá.

Pozor! Ak začervenanie a podráždenie trvá dlhší čas a po použití voľne dostupných liečivých prostriedkov a správnej starostlivosti neustupuje, alebo koža mokvá a objavujú sa drobné prasklinky, na nič radšej nečakajte a navštívte pediatra, môže totiž ísť o vážnejšie zápalové kožné ochorenie bakteriálneho či kvasinkového pôvodu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku