Zobraziť přihlasovací formulár

Topinambury: Ako pripraviť tak trochu iné zemiaky a prečo sú zdravé?

  • Publikované:
Topinambury: Ako pripraviť tak trochu iné zemiaky a prečo sú zdravé?

Skvele chutia, v kuchyni majú široké využitie, konzumovať sa dajú surové aj tepelne upravené, a navyše majú priaznivý vplyv na naše zdravie. Topinambury, jeruzalemský artičok alebo aj židovské zemiaky, to všetko sú názvy pre hľuzy rastliny slnečnice topinambur. Zohnať ich už bežne môžete na farmárskych trhoch a dokonca aj v supermarketoch. A rozhodne stojí za to, ich ochutnať a zaradiť na svoj jedálniček.

Topinambury sú menej známou rastlinou, ktorá má mnohostranné využitie, od kuchyne po záhradu. Jej šľachteniu a pestovaniu sa najviac venujú vo Francúzsku, ale nie je dôvod, aby sme si ich nedopriali tiež. Najmä, ak si chceme rozširovať obzory v stravovaní, doplniť náš jedálniček o poriadnu porciu vlákniny a vitamínov a tiež sa trebárs venovať ich pestovaniu, ktoré je veľmi jednoduché.

Slnečnica topinambur sa naozaj podobá slnečnici tak, ako ju poznáme. Rastliny môžu byť až 4 metre vysoké s malými žltými kvetmi, a majú využitie v celom poľnohospodárstve. Sú pestované ako krmivo, ale tiež napríklad ako vetrolamy alebo na obohacovanie pôdy. V našich podmienkach vysádzame topinambury z hľúz, pretože na to, aby na nich dozrievali semená, je u nás veľmi zima. Na niektorých miestach republiky topinambury zaburinili väčšie oblasti, majú k tomu tendencie - ale pri domácom pestovaní ich celkom ľahko udržíte pod kontrolou.

Ako topinambury pripraviť

Dosť ale na pestovanie, povieme si, ako môžeme topinambury využiť v našej domácej kuchyni. Pripravujú sa podobne ako zemiaky. A rovnako ako tie sa musia olúpať. Ide to horšie ako pri zemiakoch, nie preto, že by bola šupka taká tuhá, ale preto, že majú menej hladký povrch, sú pokryté výrastkami (podobne ako napríklad koreň zázvoru). Varíme ich v osolenej vode, môžeme pridať trošku octu alebo vytlačiť trošku šťavy z citróna, hľuzy môžu modrať. Uvarené ich môžeme pridávať do kaší a pyré, nastrúhať ich do omáčok alebo polievok. Môžeme ich opekať, vyprážať, ale tiež konzumovať surové. Napríklad v šalátoch sa ich ľahko oriešková chuť bude vyložene vynímať. A vynikajúce sú aj v podobe chipsov.

Prečo sú topinambury zdravé?

Majú priaznivý vplyv na imunitu, hodia sa ako prevencia zažívacích ťažkostí (ak to s nimi nepreženieme, významne urýchľujú trávenie a čistia črevá), pôsobia ako prevencia cukrovky (nespôsobujú výkyvy cukru v krvi), podporujú zdravie kože, vlasov, nechtov a nervového systému.

Obsahujú:

  • Vlákninu
  • Minerály – predovšetkým železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, meď, mangán, zinok alebo sodík
  • Obsahujú pomerne málo sacharidov, takže sú vhodné pre diabetikov
  • Vitamíny A, B, C, E a K
  • Beta karotén
  • Kyselinu listovú
  • Kyselinu pantotenovú

POZOR

Topinambury by sme ale nemali konzumovať vo veľkom množstve. Obsahujú totiž inulín, nerozpustnú vlákninu. Tá máva za následok po požití väčšieho množstva nadúvanie a možné zažívacie problémy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku