Zobraziť přihlasovací formulár

Návod: Jesenné dekorácie z tekvice. Vyrobte si vkusnú vázu, ktorá rozžiari váš byt

  • Publikované:
Návod: Jesenné dekorácie z tekvice. Vyrobte si vkusnú vázu, ktorá rozžiari váš byt

GALÉRIA: Tekvicu ako dekoráciu si mnohí z nás spájajú predovšetkým s Halloweenom. Tieto nádherné symboly jesene však možno využiť aj inak, než len na výrobu známych svietiacich duchov. Nádherne vyzerá napríklad aranžmán z čerstvých kvetov vo váze z tekvice. A my pre vás máme návod na jeho výrobu krok za krokom. Zvládne to každý, zapojiť môžete aj deti. Tak neváhajte a pustite sa do toho! V galérii nájdete aj ďalšie tekvicové aranžmány na inšpiráciu.

Zvoľte správny druh tekvice

Je potrebné, aby tekvica mala okrúhly tvar a dobre stála. To väčšinou neplatí napríklad pre tekvicu maslovú, ktorá je charakteristická svojím hruškovitým tvarom. Výhodou je, keď má mäkšiu dužinu, aby sa vám lepšie dlabala. A v neposlednom rade sú na výrobu tejto jesennej dekorácie ideálne skôr tekvice menšieho vzrastu, aby v nich kvety pekne vynikli. Namiesto veľkej tekvice obyčajnej preto radšej zvoľte tekvicu muškátovú, obľúbenú hokaido alebo dekoratívne druhy.

Návod na výrobu jesennej dekorácie z tekvice krok za krokom

Budete potrebovať

  • tekvicu (hokaido, muškátovú...)
  • nôž
  • lyžicu
  • gumovú rukavicu
  • farbu v spreji s kriedovým efektom
  • zelenú aranžovaciu hmotu určenú pre živé kvety (zoženiete v kvetinárstve)
  • kvety (čerstvé alebo sušené)

Postup

1. Tekvicu umyte a dôkladne osušte.

2. Potom opatrne ostrým nožom odrežte jej vrch a semienka i väčšinu dužiny vydlabte najlepšie polievkovou lyžicou.

3. Kriedový sprej (my sme zvolili šedozelený odtieň) pred použitím dôkladne pretrepte, kým nebude počuť voľný pohyb gulôčky v nádobke.

4. Farbu na tekvicu nanášajte zo vzdialenosti 20–30 cm v ucelených pásoch a v tenkej vrstve. Nádobku pritom držte vo zvislej polohe.

5. Druhú vrstvu aplikujte kolmo k predchádzajúcemu smeru nástreku tak, aby farba pokrývala rovnomerne celú tekvicu.

6. Dvomi vrstvami farby nastriekanú tekvicu nechajte 5–10 minút zaschnúť. Kriedové spreje Primalex sa veľmi ľahko aplikujú, rýchlo schnú a vytvárajú povrch odolný voči vonkajším poveternostným vplyvom. Sú vhodné nielen na prírodné povrchy, ale aj napríklad na kov, kameň alebo sklo. Na použitie na väčšie plochy je k dispozícii širšia tryska, ktorú nájdete vo viečku každého spreja.

NÁŠ TIP

Ak nie ste zástancami matného vzhľadu a prírodnej štruktúry, môžete tekvicu ešte prelakovať sprejom s trblietkami. Tento syntetický lesklý lak výborne priľne na rôzne druhy povrchov, rýchlo schne a odolá vonkajším poveternostným vplyvom. Dostupný je vo variante so striebornými, zlatými a farebnými trblietkami.

7. Zo zelenej aranžovacej hmoty časť odkrojte tak, aby zaplnila vnútro tekvice. Potom ju vložte do vody, aby celá nasiakla. Poznáte to tak, že klesne ku dnu.

8. Dobre nasiaknutú hmotu opatrne vložte do tekvice a postupne do nej zapichujte kvety. Podľa potreby si môžete dĺžku kvetov upraviť pomocou noža alebo záhradníckych nožníc.

9. Ak chcete predĺžiť životnosť dekorácie, použite kvety sušené alebo napríklad rôzne vetvy a namiesto zelenej aranžovacej hmote siahnite po sivej.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku