Zobraziť přihlasovací formulár

Šípková marmeláda: Recept na dobrotu, ktorá sa hodí na chlieb, na premazanie cukroviniek aj do omáčk

  • Publikované:
Šípková marmeláda: Recept na dobrotu, ktorá sa hodí na chlieb, na premazanie cukroviniek aj do omáčk

Patrí medzi najchutnejšie marmelády, bonusom navyše je, že je doslova nabitá vitamínmi. A tie potrebuje každý z nás, v nadchádzajúcom chladnom období ešte viac, ako inokedy. A pretože je teraz sezóna šípok, je ten najvhodnejší čas si vynikajúci domáci šípkový džem pripraviť. Nie je na tom vôbec nič zložité, tak sa do toho poďte pustiť.

Šípky boli ako liek využívané už v starovekom Grécku. Niet divu! Sú totiž doslova vitamínovou bombou, a to predovšetkým vďaka vysokému obsahu vitamínu C. Viac ho majú už len plody rakytníka. A práve vitamín C je tým najlepším pomocníkom v boji s prechladnutím, chrípkou a virózami. A to nielen v čase, keď už ste chorí, ale aj ako prevencia na posilnenie imunity. Okrem „céčka“ ale obsahujú aj celý rad ďalších vitamínov a prospešných látok, ako je vitamín A, B, E a K, a ďalej minerálne látky ako horčík, vápnik, zinok, železo, fosfor, sodík, ale aj napríklad rutín, ktorý je nevyhnutný pre zdravé cievy.

Kedy zbierať šípky

Najvhodnejším obdobím na zber červených plodov šípkovej ruže sú mesiace september a október, kedy dozrievajú. Vždy zbierajte iba plody, ktoré sú plne zrelé, majú žiarivo červenú farbu. U tých tmavých a mrazom prešlých klesá množstvo vitamínu C, sú ale zase sladšie. Nikdy ale nezbierajte plody mäkké, hnedasté alebo akokoľvek viditeľne poškodené. Pozor tiež na náznaky hniloby či plesne. A pozor, aby sa vám nazbierané šípky nezaparili! Nikdy ich preto nedávajte do igelitu, zvoľte radšej látkové vrecko alebo nejakú plátennú tašku. A do spracovania na marmeládu sa pustite čo najskôr.

Recept na šípkovú marmeládu

Suroviny (na cca 1000 ml džemu)

2 kg čerstvo natrhaných šípok

2 l vody

šťava z dvoch citrónov

650 g cukru alebo iné preferované sladidlo (4 lyžičky stévie, 650 ml medu...)

Postup

1. Šípky umyte a dôkladne osušte, odrežte na oboch koncoch a pozdĺžne rozrežte.

2. Dôkladne ich očistite od semienok a nepríjemných „chĺpkov“.

3. Očistené šípky dajte do väčšieho hrnca, pridajte vodu a priveďte do varu. Stiahnite teplotu, aby zmes len zľahka prebublávala, prikryte pokrievkou a nechajte cca 40 minút až hodinu variť, kým šípky nezmäknú.

4. Uvarenú zmes nechajte ľahko vychladnúť a dôkladne ju rozmixujte tyčovým mixérom. Ak chcete hladký džem bez drobných kúskov, môžete ho prepasírovať cez jemné sitko alebo plátno.

5. Zmes opäť ľahko zahrejte a dochuťte vybraným sladidlom a nakoniec pridajte citrónovú šťavu.

6. Hotovú marmeládu môžete dať rovno do chladničky alebo rozdeliť do zaváracích pohárov a zavariť klasickým spôsobom.

Poznámka: Nezľaknite sa, keď bude zmes tekutejšia, po vychladnutí krásne zhustne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku