Zobraziť přihlasovací formulár

Zadržujete vodu? Čo za to môže a ako sa toho zbaviť

  • Publikované:
Zadržujete vodu? Čo za to môže a ako sa toho zbaviť

Zadržiavanie vody, edémy, sú niečo, čo môže stretnúť kdekoho z nás. Je to nepríjemné, ale ak to nie je symptóm závažnejšej choroby (ako napríklad problémov so srdcom), väčšinou s tým môžeme pracovať sami. A čo lepšie – môžeme tomu predchádzať. Takže ak sa vám z času na čas nalejú nohy, členky, chodidlá, dlane a/alebo prsty, prečítajte si, čo s tým robiť.

  • Pomerne častou príčinou zadržiavania vody v tele môžu byť alergie. Skúste sa trochu lepšie pozorovať a zistiť, či sa váš stav nezhoršuje po niektorých jedlách.
  • Ideálne je skúšať uvedené, ale aj ďalšie riešenia jednotlivo. Aby ste vedeli, čo vám vlastne pomohlo.
  • Najdôležitejší je adekvátny príjem vody - čírych tekutín, dostatočný príjem vitamínu C, a ak potrebujeme pomôcť s absorpciou minerálov, panáka jablčného octu denne (napríklad rozmiešaného v pohári s vodou. Ak pridáte trošku mäty a ľad, máte veľmi chutný a osviežujúci letný nápoj).
  • Vyvarujte sa nadmernému príjmu soli a sústreďte sa predovšetkým na horčík, draslík a vitamín B6.

Najskôr si ale povieme, čo všetko môže zadržiavanie vody spôsobovať.

  • Chronické zápaly
  • Nedostatok pohybu (aj napríklad v prípade upútania na lôžko v prípade choroby)
  • Tehotenstvo
  • Menopauza
  • Potravinová intolerancia
  • Nadmerný príjem soli
  • Zlé stravovanie
  • Vystavenie sa toxínom z okolia

Takže to môžeme zhrnúť – hormóny a životný štýl, respektíve zažívanie. Akonáhle vylúčime závažné príčiny (vždy je dobré tento stav konzultovať so svojím lekárom), môžeme sa vrhnúť na domácej liečby.

  • Aby sme nezadržiavali vodu, treba zaistiť, aby sa voda dostávala v tele tam, kam má, a aby sme jej prebytky a prefiltrovanú podobu správne vylučovali. Pre správnu funkciu prechodov medzi bunkovými stenami a ďalšími časťami tela je extrémne dôležitá rovnováha minerálov, ktoré toto zaisťujú. 

Celozrnné všetko

Múka, pečivo, čokoľvek, čo môže byť celozrnné, to vymeňte za vybielenú alternatívu. Pretože v takom prípade si nielen zlepšíte trávenie a vstrebávanie látok z potravy, ale aj veľké množstvo horčíka, ktorý je na správne fungovanie tela nevyhnutný.

Banány

Obsahujú vitamín B6 (pyroxidín), ktorý pomáha zmierniť predmenštruačný syndróm, ktorého pričinením je často aj zadržiavanie vody v tele.

Avokádo

Jedno stredné avokádo obsahuje veľké množstvo draslíka, okolo tretiny našej dennej potreby. A draslík redukuje zadržiavanie vody v tele tým, že znižuje hladinu sodíka (obsiahnutého v soli) a stimuluje produkciu moču.

Škorica

Škorica funguje ako termogenerátor, stimuluje telo na produkciu väčšieho množstva telesného tepla, čo zrýchľuje metabolizmus. A to má za príčinu znižovania hladiny ako tuku, ako aj zlepšenie prúdenia vody v tele. Škorica nám rovnako pomáha bojovať proti inzulínovej rezistencii, takže si do ranného jogurtu určite lyžičku zamiešajte.

Mrkva

Tá obsahuje množstvo fytoaktívnych látok, ktoré pomáhajú telu s odvodňovaním vďaka svojim močopudným účinkom. Vitamíny a antioxidanty v mrkve sú taký bonus.

Zázvor

Hoci poznáme zázvor skôr pre jeho účinky na zažívanie, funguje skvele aj ako diuretikum. Stimuluje produkciu moču a zbavuje telo toxínov.

Petržlen

Ak máte radi chuť petržlenovej vňati, doprajte si ju vo vode. Petržlen obsahuje veľa látok, ktoré nás donútia behať na záchod ako jarabice. Extrakt alebo tinktúru z petržlenu zoženieme a môžeme ju užívať ako podpornú liečbu problémov s obličkami, ale aj s celým radom iných.

Brusnice

Asi vieme, že brusnice pomáhajú s problémami s močovým ústrojenstvom. Vďaka stimulácii produkcie moču vyplavujú z tela toxíny a baktérie, ktoré sa usídlili v močovej trubici.

Cesnak

Vitamíny, alicín, antioxidanty, horčík, selén... a vôbec, prírodné antibiotikum cesnak nám pomôže od kde čoho, od zadržiavania vody tiež – najmä tej spôsobenej zápalmi.

Bylinky

A že ich je. Všetky, ktoré pôsobia močopudne, sa dajú pri problémoch s opuchom použiť. Ide napríklad o púpavu, prasličku, ibištek alebo senovku grécku – toto sú asi najmocnejšie prírodné diuretiká.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku