Zobraziť přihlasovací formulár

5 x recept na najlepší domáci kečup. Skúste ten pečený v rúre, bez pridaného cukru alebo pikantný

  • Publikované:
5 x recept na najlepší domáci kečup. Skúste ten pečený v rúre, bez pridaného cukru alebo pikantný

Milujú ho nielen dospelí, ale predovšetkým deti. Takže ak máte doma prebytky paradajok, určite neváhajte a pustite sa do jeho prípravy. Nielen, že vás domáci kečup oproti kupovanému vyjde na pár korún, neobsahuje žiadne umelé konzervanty, zahusťovadlá a látky, ktoré môžu škodiť nášmu zdraviu, ale navyše si ho môžete prispôsobiť presne svojej chuti.

Domáci kečup pečený v rúre

Ingrediencie (na cca 8 pohárov od výživy)

  • 2 kg paradajok
  • 2 papriky ( biela alebo zelená )
  • 4 cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 polievkové lyžice soli
  • 25 dkg cukru (kto má rád menej sladké, dá menej cukru)
  • 1 pol. lyžica mletej papriky
  • 1 dcl octu
  • 5 gulôčok nového korenia
  • 5 klinčekov
  • 2 bobkové listy
  • kto má rád môže aj kúsok celej škorice

Postup

1. Paradajky, papriky, cibuľu a cesnak nakrájame a dáme do väčšieho pekáča.

2. Pridáme všetky ďalšie ingrediencie, premiešame a dáme piecť do rúry, na 220 stupňov 1 hodinu. Občas premiešame. Pečieme neprikryté - pri prikrytom by bolo veľa šťavy muselo by sa to ešte redukovať v hrnci.

3. Po hodinke vyberieme z rúry, vyberieme všetko korenie a rozmixujeme.

4. Kečup prepasírujeme, naplníme do pohárov.

5. Sterilujeme asi 20-25 minút na 80-85 °C.

Za recept ďakujeme čitateľke Machalajda, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Vynikajúci domáci kečup sladený datľovou pastou

Ingrediencie

  • 3 kg paradajok
  • 1 väčšia repa (cca 200g)
  • 3 červené cibule
  • 3 - 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g datľovej pasty
  • 5 klinčekov
  • 7 gulôčok nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • 1/4 - 1/2 lyžičky škorice
  • 1,5 lyžičky mletej sladkej červenej papriky
  • 4 - 5 lyžičiek soli
  • 6 lyžíc octu

Postup

1. Paradajky umyjeme, nakrájame na kocky a dáme do väčšieho hrnca. Repu olúpeme a nakrájame na kocky a pridáme k paradajkám. Nakoniec prisypeme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak.

2. Nakoniec pridáme datľovú pastu, celé korenie a škoricu, privedieme do varu a varíme cca 45 minút.

3. Potom obsah hrnca dochutíme soľou, sladkou mletou červenou paprikou a octom.

4. Varíme ešte asi 15 - 20 minút, potom odstavíme, vyberieme korenie a dôkladne rozmixujte dohladka.

5. Kečup nalejeme do čistých uzatvárateľných pohárov.

6. Dobre zatvorené poháre naukladáme do veľkého hrnca, zalejte do troch štvrtín ich výšky vodou a necháme 15 minút prejsť varom.

7. Potom ich opatrne vyberieme, položíme hore dnom a necháme pomaly vychladnúť.

 

Skvelý domáci kečup s umelým sladidlom

Ingrediencie

  • 3 kg paradajok
  • 4 väčšie cibule
  • 4 väčšie jablká
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice soli
  • 15 dkg cukru
  • 10 tabliet cukerínu (sacharínu = umelé sladidlo)
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 2 dcl octu
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1/2 lyžičky kari
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky pálivej papriky
  • 5 - 6 klinčekov,
  • 1,5 lyžice nového korenia

Postup

1. Paradajky rozkrájame na polovice, jablká olúpeme a vykrojíme jadrovníky, cibuľu olúpeme a nakrájame na štvrtky.

2. Všetko dáme do veľkého hrnca a pridáme ostatné suroviny.

3. Varíme približne hodinu a pol pod pokrievkou a následne pokrievku zložíme a varíme ešte asi pol hodiny, občas premiešame, aby sa kečup odspodu neprichytil.

4. Ponorným mixérom zmes rozmixujeme a cez mäkké sitko prepasírujeme.

5. Pomocou lievika plníme vopred vypečené fľaše a uzatvárame vopred vyvarenými viečkami.

Za recept ďakujeme čitateľke Lukrato, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Indický kečup

Ingrediencie

  • 2 kg paradajok
  • 4 cibule
  • 12 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžičky kari
  • 2 lyžičky mletej pálivej papriky
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 10 dkg hrozienok
  • 1 dcl octu
  • 4 lyžice cukru krupice
  • 2 lyžičky soli

Postup

1. Umyté paradajky nakrájame na kocky, pridáme dve cibule nakrájané nadrobno a varíme domäkka.

2. Rozvarenú hmotu rozmixujeme a prepasírujeme späť do hrnca.

3. Pridáme zvyšnú na drobno pokrájanú cibuľu, cesnak, karí, mletú pálivú papriku a zázvor a varíme 30-50 minút.

4. Potom pridáme hrozienka, ocot, soľ a cukor a varíme do zhustnutia

5. Nakoniec naložíme do pohárov, zaviečkujeme a sterilizujeme 20 minút pri 80°C

Za recept ďakujeme čitateľke chrobi, ktorej ďalšie recepty nájdete TU >>

 

Domáci pikantný kečup

Ingrediencie

  • 3 kg paradajok
  • 600 g olúpaných a pokrájaných jabĺk
  • 600 g červenej repy
  • 18 strúčikov cesnaku
  • 12 lyžičiek soli
  • 500 g cukru
  • 5-10 feferoniek (podľa chuti a pálivosti papričiek)
  • 3 lyžičky sladkej papriky
  • čierne korenie mleté
  • 18 guľôčok čierneho korenia
  • 9 bobkových listov
  • 12 klinčekov

Postup

1. Repu, cibuľu, cesnak, feferónky, jablká a paradajky očistíme, nakrájame na malé kocky a nasypeme do hrnca.

2. Do gázy zabalíme celé korenie, bobkový list a klinčeky.

3. Zmes v hrnci ochutíme soľou, korením, paprikou, cukrom a octom.

4. Pridáme balíček s korením a dáme variť.

5. Rozvarenú zmes prepasírujeme do širšieho hrnca a varíme za občasného miešania do požadovanej hustoty.

6. Keď je kečup dostatočne hustý, prelejeme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme a necháme vychladnúť.

Za recept ďakujeme čitateľke fornia

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku