Zobraziť přihlasovací formulár

Poznajte svoj farebný typ

  • Publikované:
Poznajte svoj farebný typ

Asi každá žena vie, aká farba jej pristane a prospieva, v ktorej sa cíti dobre. Ale farebné ladenie sa zďaleka netýka len oblečenia a doplnkov, ale tiež makeupu, farby očných tieňov, rúžu alebo napríklad farby vlasov. Ako spoznať, či sú podtóny vašej pleti skôr chladné alebo teplé? Ako to ľahko otestovať? A aké farby pristanú klasickým jarným, letným, jesenným alebo zimným typom?

O tom, že nie je červená ako červená, sa už asi pri výbere rúžu alebo laku na nechty presvedčila každá. Niektorá červená s pleťou krásne ladí, v inej vyzeráte ako predpotopný vymódenec. Čím to je? Okrem iného aj tým, či sú farby určené pre teplý alebo studený odtieň pleti.

Základná otázka - teplá alebo studená?

Farebná typológia je vlastne také zhrnutie všetkých možných aspektov vášho zovňajšku. Na ich základe potom každý farebný typ dostáva odporúčania, aké farby najlepšie podtrhujú jeho krásu. Ak chcete svoj tón pleti rozkľúčovať sama bez pomoci odborníka - vizážistu, skúste získať odpoveď na tieto otázky:

  • Akú vidíte farbu tváre v zrkadle, keď si vedľa seba dáte biely papier? Ak sa vám vaša koža zdá skôr žltá, ste teplý typ, ak si pripadáte doružova, pravdepodobne stojíte na chladnejšej strane tónov pleti.

  • Pozrite sa na svoje zápästie na dennom svetle. Sú vaše žily skôr fialové alebo zelené? Ak sa vám žily na zápästí javia modré alebo fialové, tón vašej pleti je chladný. Ak sú naopak zelené, vaša pokožka v sebe obsahuje teplé tóny.

  • Vyzeráte lepšie v zlate alebo striebre? Vaša kolekcia bižutérie aj šperkov pravdepodobne obsahuje oboje, ale v jednej tejto farbe si pripadáte lepšie. Je to zlatá? Potom ste teplý typ. Ak strieborná, tak chladný.

  • Stále ste si nie istá? Ak sú odpovede na tieto otázky nejednoznačné, alebo sa všetky nezhodli na jednom farebnom type, je to na jednu stranu dobrá, na druhú zlá správa. Môžete mať samozrejme tiež neutrálny podtón pleti, čo vás nijako neobmedzuje vo farbách, ktoré zaradíte do šatníka. Zlá správa je to v tom zmysle, že sa budete musieť rozhodovať farbu od farby, či je pre vás tá pravá. Univerzálne pravidlo, ktoré by vám aspoň vyselektovalo farby, ktoré rozhodne áno alebo nie, pre vás totiž neexistuje.

Jar, leto, jeseň, zima... a kontrast

Okrem studeného a chladného podtónu farby pleti je dobré si všimnúť aj kontrast, ktorý má vaša pleť, prirodzená farba vlasov, oči a pery. Tento kontrast môže byť jasný a ostrý alebo naopak nezreteľný. A čo to znamená? Kombinácie.

  • Chladný podtón + ostrý kontrast = zimný typ

  • Chladný podtón + nezreteľný kontrast = letný typ

  • Teplý podtón + ostrý kontrast = jarný typ

  • Teplý podtón + nezreteľný kontrast = jesenný typ

Jarný typ. Pleť má priesvitnú, skôr bledú, s broskyňovým nádychom a zlatistým podtónom, ak má pehy, tak vždy zlatohnedé, nikdy došeda, pery jemne teplého odtieňa červenej, opaľuje sa výrazne dohneda, ale s červeným podtónom, oči bývajú blankytne modré, tyrkysové, zelené ( svetlo zelené, žltozelené, šedozelené), orieškové.

Jarnému typu pristanú: ľahké až pastelové farby rozhodne nie sýte odtiene. Voľte zelenkavú, svetlo ružovú alebo fialovú, žltú. Vyhnite sa čiernej okolo tváre, sýtym a tmavým odtieňom a veľkým kontrastom v obliekaní.

Letný typ. Pleť má porcelánovú alebo s ružovým nádychom, pehy sú šedohnedej až popolavej farby, pery skôr ružové, skvele sa opaľuje - vždy dohneda bez červeného nádychu, oči bývajú čiernohnedé, šedé, tmavo modré (šedomodré, fialovo modré), šedofialové.

Letnému typu pristanú: Pastelové a neutrálne farby prírodných odtieňov, tlmené farby sú pre letný typ to pravé. Ideálna je žltá a modrá vo viacerých obmenách, tóny voliť skôr doružova než dooranžova, vyhnúť sa sýto červenej a čiernej, ktorá zvýrazní kruhy pod očami. Nevhodné sú tiež odtiene šedej a oranžovej.

Jesenný typ. Pleť je u tohto typu pleti slonovinová, broskyňová a niekedy až sýto zlato béžová. Pehy majú žlto až červenohnedé a tiež sklon k materským znamienkam. Pery majú sýto červený odtieň, opaľuje sa horšie, dohneda málokedy. Oči, rovnako ako u jarného typu, bývajú blankytne modré, tyrkysové, zelené (svetlo zelené, žltozelené, šedozelené), orieškové.

Jesennému typu pristanú: Všetky zemité odtiene, prírodné farby, ale v tlmených tónoch. Vyhnúť by ste sa mali kontrastom a sýtym svetlým farbám, ako je tyrkysová, žltá alebo sýto ružová. Čierna by sa mala kombinovať s inými farbami, samotná pre jesenný typ vhodná nie je.

Zimný typ. Pleť má vždy rovnomernú farbu - buď bielu, alebo olivovú (južanské typy), pehy tmavšie, šedohnedé, nikdy nie čisto hnedé, pery červené, ale s modrým podtónom, opaľuje sa rýchlo do olivovo hnedej farby, rovnako ako u letných typov bývajú oči čiernohnedé , šedé, tmavo modré (šedomodré, fialovo modré), šedofialové.

Zimnému typu pristanú: Skoro všetky odtiene modrej a modrozelenej, ďalej potom sýte a tmavé farby. Zimné typy by sa mali vyhnúť béžovej, oranžovej a akýmkoľvek vyblednutým, spraným odtieňom. Na rozdiel od väčšiny ostatných, zimné typy vyzerajú perfektne aj v čisto čiernej farbe.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku