Zobraziť přihlasovací formulár

Ako spoznáte, že vlasy rednú?

  • Publikované:
Ako spoznáte, že vlasy rednú?

Väčšie množstvo vyčesaných chumáčov, kefy vysávača omotané vypadanými vlasmi a malý objem? Takéto znamenia už sú vyložene ranou medzi oči a rekonštrukcia vlasového porastu bude pravdepodobne vyžadovať oveľa väčšie úsilie. Ako slabnúce vlasy rozpoznať skôr, než bude ich úbytok nevratný? A čo so slabnúcimi vlasmi robiť?


Rednutie vlasov u žien môže spôsobovať mnoho faktorov. Jednou z najčastejších príčin je dlhodobý stres. Po dobu akútneho stresu a v období zhruba troch mesiacov po odznení jeho príčin sa hustota vlasov významne zmenší. Dobrá správa však je, že ak nie je vypadávanie vlasov spôsobené biologicky, porast sa zhruba do pol roka znovu obnoví.


Ďalším z faktorov vypadávania vlasov sú hormonálne zmeny v tele. Tie môže spôsobiť prirodzená genetická dispozícia a to nie nutne len po materskej línii, zdediť po otcovi môžete aj vlasy a ich rozmiestnenie. Svoju úlohu hrá tiež menopauza a vek všeobecne. Rednutím vlasov trpí po prechode až 40% žien, po 65 rokoch dokonca viac ako tri štvrtiny.


Za stratu vlasov ale môže čiastočne aj nedostatok vitamínov a minerálov v strave. Ide konkrétne predovšetkým o vitamín B, B3, B12, C, E a biotín, železo, zinok a veľmi podstatný je tiež dostatočný príjem bielkovín.


Skôr než je neskoro


Umývate si hlavu častejšie ako predtým? Používate viac suchý šampón? Ak vám pripadá, že sa vám vlasy mastia viac ako obvykle, môže ísť o znamenie, že ich je jednoducho menej. Akonáhle pokožka hlavy produkuje rovnaké množstvo mazu, ale vlasov je menej, je logické, že sa vlasy rýchlejšie a viac mastia. Skúste sa teda zamerať na to, či sa náhodou nezmenila vaše rutina umývania vlasov
.


Čo s tým?


Akonáhle zaregistrujete varovné signály, nestrácajte čas. Základnou vecou je dodať telu patričnú výživu, stimulácia vlasovej pokožky a jej prekrvenie, ale tiež vyživenie práve pokožky hlavy, korienkov i dĺžky vlasov.

 

  • Masírujte pokožku hlavy. Ideálne pomocou kokosového, olivového, levanduľového, ricínového, mandľového, jojobového alebo avokádového oleja. Vhodný je tiež olej z hroznových jadierok. Mechanická masáž hlavy a živiny, ktoré oleje dodajú pokožke a vlasovým korienkom, sú pre obnovenie rastu vlasov vynikajúce. Aplikujte aspoň raz týždenne.

  • Doplňte živiny. Dbajte na pestrú stravu a úplne pokojne siahnite aj po nejakom doplnku stravy určenom na posilnenie vlasov a nechtov. Len je však potrebná trpezlivosť a svedomitosť. Preparáty je nutné brať dlhodobo a pravidelne.

  • Zbavte sa stresu. Ak to ide. To je vhodné vždy.

  • Stavte na správny strih, poraďte sa s kaderníkom, odporučí vám vhodnú úpravu vlasov aj prípravky.

Aké sú vaše skúsenosti, dá sa rednutie vlasov zastaviť? Máte tip na naozaj účinné metódy, preparáty alebo masky? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku