Zobraziť přihlasovací formulár

Domáce paradajkové pesto: Recept na vynikajúcu ochucovaciu pastu, ktorá vám vydrží až do ďalšej sezó

  • Publikované:
Domáce paradajkové pesto: Recept na vynikajúcu ochucovaciu pastu, ktorá vám vydrží až do ďalšej sezó

Hodí sa na cestoviny, ako nátierka na pečivo, do šalátov, ale aj pod mäso, do mäsových závitkov, zapekaných pokrmov, slaných koláčov alebo napríklad ku grilovanému mäsu, hermelínu či rybe. Paradajkové pesto má skrátka skutočne široké využitie. A navyše pesto z vyzretých voňavých paradajok naozaj skvele chutí. Napadlo vás ale, že si túto taliansku špecialitu ľahko pripravíte za pár korún doma? Takže ak máte paradajky, pustite sa do toho. A ak ich nemáte, zožeňte si ich. Nebudete ľutovať!

Paradajkové pesto z čerstvých paradajok

Ingrediencie

  • 1 kg sladkých vyzretých paradajok
  • 50 g píniových orieškov
  • 80 - 100 g mandlí
  • 10 lyžíc strúhaného parmezánu
  • 8 - 10 strúčikov cesnaku
  • 20 - 30 lístkov čerstvej bazalky
  • 250 - 300 ml olivového oleja
  • 2 lyžice octu
  • soľ
  • korenie mleté

Postup

1. Mandle s píniovými orieškami krátko nasucho orestujeme na panvici do zlatista a necháme vychladnúť.

2. Medzitým si umyjeme paradajky, šupku narežeme do kríža, dáme ich do misy a zalejeme vriacou vodou. Po chvíli ich prudko schladíme ľadovou vodou a ľahko olúpeme.

3. Mäsité paradajky rozkrojíme na polovice, z tých vodnatejších predtým lyžicou vydlabeme dužinu so semienkami.

4. Do mixéra dáme orestované mandle s píniovými orieškami a rozmixujeme ich.

5. Pridáme cesnak, bazalku, paradajky, parmezán a všetko rozmixujeme na hrubšiu pastu.

6. Nakoniec prilejeme olej a ocot, dochutíme soľou a korením a ešte krátko mixujeme.

7. Hmotu preložíme do hrnca, privedieme do varu a za stáleho miešania odparíme do požadovanej hustoty.

8. Horúce pesto plníme do čistých vyvarených pohárov, zaviečkujeme, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku