Zobraziť přihlasovací formulár

Najlepšie recepty z cukety: Tentoraz na sladko! Vynikajúce muffiny, perník, bábovka, brownies aj sac

  • Publikované:
Najlepšie recepty z cukety: Tentoraz na sladko! Vynikajúce muffiny, perník, bábovka, brownies aj sac

Hromadia sa vám doma cukety a vy už neviete, čo s nimi? Využite ich na pečenie rôznych koláčov a ďalších múčnikov, po ktorých sa len zapráši. Vďaka rozšírenej zelenine sú úžasne vláčne, vlhké a vydržia dlhšie mäkké. Na chuti ju pritom nespoznáte, takže zvyšku rodiny vôbec nemusíte hovoriť, že tá dobrota obsahuje aj cuketu. Vybrali sme pre vás deväť populárnych a osvedčených receptov našich čitateliek. Vyskúšajte ich postupne všetky!

Cuketový „sacher“

Ingrediencie

na cesto:

  • 3 menšie cukety (400 - 450 g, väčšie cukety je nutné zbaviť semienok)
  • 150 g cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 350 g polohrubej múky (možno namiešať aj so špaldovou)
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 vrchovaté pol. lyžice kakaa
  • 4 pol. lyžice oleja (nemusí byť, ale je to také lepšie, mazľavejšie)
  • marhuľová marmeláda

na polevu (krásne sa krája a neláme sa)

  • 100 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie
  • 4 vrchovaté lyžice kyslej smotany

Postup

1. Vajcia s cukrami vyšľaháme, prišľaháme olej, pridáme najemno nastrúhanú (alebo namixovanú) olúpanú cuketu.

2. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame tekutú zmes. Opatrne primiešame preosiate kakao.

3. Zmes nalejeme do tortovej formy (alebo pekáča) vyloženej papierom na pečenie (skrčeným, lepšie sa tvaruje). Pečieme na 170 – 180 °C asi 35 - 40 min, strážime a upečenie skontrolujeme špajľou.

4. Necháme mierne vychladnúť a tortu pozdĺžne rozkrojíme. Po obvode si narezaním nožom naznačíme, kadiaľ povedie rez a potom si pomôžeme silnou niťou, ktorá prereže tortu krásne rovno. Je to vlastne rovnaké ako pri krájaní knedlí, len horizontálne. Rozkrojenú tortu natrieme marmeládou (ideálne marhuľovou) a opäť obe polovice spojíme. Ak je marmeláda veľmi tuhá, trochu ju ohrejeme.

5. Na polevu si rozohrejeme čokoládu (zrýchľujem v mikrovlnke), ktorú zmiešame s kyslou smotanou. Tortu potrieme polevou a snažíme sa robiť rýchlo, aby poleva netuhla, potom sa už natiera zle. Keď tak musíte zase trošku prihriať.

Za recept ďakujeme Vanusak. Všetky jej recepty nájdete TU >>

 

Senzačný cuketový koláč na plech s vlašskými orechmi

Ingrediencie

  • 3 vajcia
  • 5 PL oleja
  • 2 PL vody
  • 250 g práškového cukru
  • 1 bal vanilínového cukru
  • 400 g olúpané, nahrubo nastrúhanej cukety
  • 350 g polohrubej múky
  • 1 bal kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 PL kakaa
  • 300 g vlašských orechov (štvrtky alebo polovičky)
  • poleva podľa chuti (z horkej čokolády, rumová, citrónová...)

Postup

1. Oddelíme žĺtky a bielky.

2. Do misy dáme žĺtky, prilejeme olej a vodu, prisypeme práškový aj vanilínový cukor a všetko dohladka ušľaháme.

3. Do hmoty vmiešame nastrúhanú cuketu a preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom. Pridáme orechy.

4. Z bielkov ušľaháme pevný sneh a vmiešame ho opatrne do cesta.

5. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný vyšší plech, stierkou uhladíme a dáme piecť. Pečieme pri teplote 180 - 200 °C po dobu 25 - 30 min. Po upečení necháme vychladnúť.

6. Nakoniec dáme polevu z horkej čokolády, rumovú alebo citrónovú.

Za recept ďakujeme janaforyou. Všetky jej recepty nájdete TU >>

Rýchly cuketový makovec

Ingrediencie

  • 400 g cukety
  • 4 vajcia
  • 200 g cukru kryštál
  • 1,5 dl oleja
  • 400 g polohrubej múky
  • 60 g nemletého maku
  • 1 kypriaci prášok do pečíva
  • 1 lyžička citrónovej kôry

Postup

1. Cuketu olúpeme, postrúhame najemno, necháme asi 10 minút stáť a potom z nej vytlačíme prebytočnú vodu.

2. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, vmiešame olej, pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, citrónovú kôru a mak, nakoniec vmiešame nastrúhanú vyžmýkanú cuketu.

3. Cesto nalejeme na vyšší plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C. (Ak urobíte z polovičnej dávky, môžete upiecť v tortovej forme s priemerom 20 cm.)

4. Hotový makovec stačí len pocukrovať.

Za recept ďakujeme chalupnicka. Všetky jej recepty nájdete TU >>

Hrnčekové cuketové brownies (hrnček 200 ml)

Ingrediencie

  • 500 g nahrubo strúhanej mladej cukety
  • 1 hrnček trstinového cukru
  • 2 hrnčeky špaldovej celozrnnej múky
  • 120 g čokolády
  • 100 ml oleja
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice rumu
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 - 2 lyžice tvarohu alebo jogurtu
  • štipka soli
  • marhuľová marmeláda na potretie

Postup

1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.

2. Čokoládu rozohrejeme vo vodnom kúpeli.

3. Do peny pridáme rozpustenú čokoládu, olej, rum, nastrúhanú cuketu, štipku soli.

4. Potom postupne vmiešavame preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom.

5. Nakoniec vmiešame tvaroh alebo jogurt - množstvo podľa hustoty cesta.

6. Cesto vylejeme na plech a pečieme na 180 °C asi 20 min.


Tip čitateľky
Ešte horúce potrieme marhuľovou marmeládou.

Za recept ďakujeme makama1. Všetky jej recepty nájdete TU >>

Jednoduchá hrnčeková cuketová buchta na plech s tvarohovým krémom nielen pre začiatočníkov

Ingrediencie

na cesto

  • 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 celé vajce
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 2 malé lyžičky sódy
  • 2 lyžice kakaa

na krém

  • 500 g tvarohu
  • 250 g masla
  • 200 g cukru múčka

Postup

Všetky ingrediencie v mise zmiešame a hmotu nalejeme na pekáč. Upečieme pri 180 °C. Po vychladnutí natrieme buchtu tvarohovým krémom a postriekame rozpustenou čokoládou.

Za recept ďakujeme MB1710. Všetky jej recepty nájdete TU >>

Cuketové kakaové muffiny s marhuľou (na 12 košíčkov)

Ingrediencie

na cesto

  • 2 menšie vajcia
  • 50 ml mlieka
  • 50 ml oleja
  • 170 g jemne nastrúhanej cukety
  • 200 g hladkej múky
  • ½ prášku do pečiva
  • 20 g kakaa
  • 150 g cukru krupica
  • 3 - 4 marhule pokrájané na kúsky

Postup

1. Mladú cuketu aj so šupkou nastrúhame.

2. Zmiešame vajcia, cuketu, olej a mlieko.

3. V inej mise zmiešame preosiate suché suroviny a potom všetko spolu spojíme.

4. Do každého muffinu pridáme 2 - 3 kúsky marhule.

5. Pečieme v rúre predhriatej na 180 - 190 °C asi 25 minút.

Za recept ďakujeme spero. Všetky jej recepty nájdete TU >>

Vynikajúca cuketová bábovka s kokosom a kyslou smotanou

Ingrediencie

  • 150 g nastrúhanej cukety
  • štipka soli
  • 4 vajcia
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 kyslá smotana
  • 50 g mletého kokosu
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Postup

1. Cuketu postrúhame nahrubo, zľahka osolíme a necháme 10 minút, aby pustila vodu.

2. Z bielkov a citrónovej šťavy vyšľaháme pevný sneh.

3. Maslo, cukor a žĺtky ušľaháme do peny. Pridáme kyslú smotanu a ešte chvíľu šľaháme, aby sa prísady spojili.

4. Potom vmiešame kokos a múku s práškom do pečiva.

5. Cuketu vytlačíme a pridáme do cesta.

6. Nakoniec primiešame bielky vyšľahané s citrónovou šťavou. Kto má rád môže pridať trochu kakaa, urobí sa potom pekný mramor.

7. POZOR! Pečieme len pri 150 °C asi 50 - 60 minút, bábovka je potom krásne svetlá a mierne dozlatista.

Za recept ďakujeme VerčaTerča.
Všetky jej recepty nájdete TU >>

Jednoduchý a rýchly cuketový perník

Ingrediencie

  • 400 g nahrubo postrúhanej cukety
  • 3 vajcia
  • 180 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 dcl oleja
  • 2 lyžice kakaa
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do perníka

Postup

Všetky ingrediencie zmiešame a dáme piecť. Hotové môžeme len posypať práškovým cukrom alebo poliať čokoládovou polevou. Vynikajúci je perník tiež prerezaný a premazaný marmeládou.

Za recept ďakujeme nadasť.
Všetky jej recepty nájdete TU >>

Vláčne cuketové rezy s orechmi

Ingrediencie

  • 250 g nahrubo postrúhanej cukety
  • 125 g polohrubej múky
  • 125 g drvených vlašských orechov
  • 125 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 5 lyžíc oleja
  • 4 lyžice mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • štipka jedlej sódy
  • orechy na posypanie

Postup

1. Najskôr si pripravíme cuketu, olúpeme ju a nahrubo nastrúhame.

2. V mise vyšľaháme celé vajcia s vanilínovým a krupicovým cukrom do peny.

3. Vmiešame olej, preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou.

4. Potom pridáme mierne vylisovanú nastrúhanú cuketu, drvené alebo nasekané orechy, škoricu, mlieko a všetko dobre premiešame.

5. Nalejeme do vymastenej vysypanej formy, povrch posypeme drvenými alebo nasekanými orechmi a pečieme v predhriatej rúre na 170 °C.

Za recept ďakujeme chalupnicka.
Všetky jej recepty nájdete TU >>

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku