Zobraziť přihlasovací formulár

Ako schudnúť po pôrode zdravo a bez hladovania: 5 tipov, vďaka ktorým sa zbavíte prebytočných kíl

  • Publikované:
Ako schudnúť po pôrode zdravo a bez hladovania: 5 tipov, vďaka ktorým sa zbavíte prebytočných kíl

Obdobie po pôrode je pre ženu tým najkrajším, ale zároveň tým najnáročnejším. Okrem toho, že si musí zvyknúť na úplne odlišný režim, musí sa tiež vyrovnať so zmenami, ktoré tehotenstvo zanechalo na jej tele. Okrem iných proporcií ide najčastejšie o nejaké tie kilá navyše. A z tých nie je žiadna žena nadšená. Ako sa ich teda najrýchlejšie a bez stresu zbaviť bez toho, aby ste ohrozili bábätko či seba? Máme pre vás zopár praktických osvedčených rád, vďaka ktorým to zvládnete!

1. Nesnažte sa to uponáhľať!

Je jasné, že skutočnosť, že sa nedostanete do svojich obľúbených džínsov, sukne alebo blúzky, môže byť trochu traumatizujúca. Uvedomte si ale, že tehotenstvo trvalo deväť mesiacov, a keď k tomu pripočítame ešte šestonedelie, malo naše telo veľa času, aby si pomaly ukladalo tuk, ktorý má slúžiť ako zásobáreň energie pre vás a vášho drobčeka. A to ste ani nemuseli jesť za dvoch. Nečakajte preto, že sa ho zbavíte za pár týždňov. Také šťastie má len pár z nás. Ak sa ale budete riadiť našimi nasledujúcimi tipmi, za pár mesiacov budete zase na svojej pôvodnej váhe. A ak dojčíte, pôjde to ešte rýchlejšie. Aby vaše telo produkovalo dostatočné množstvo materského mlieka, stojí ho to veľa energie. Laktácia zvyšuje energetický výdaj o približne 500 - 1000 kcal za deň, čo rozhodne nie je málo. Rovnaké množstvo by ste totiž spálili za hodinu behu.

 

2. Zabudnite na striktné nezmyselné diéty, sústreďte sa na kvalitný jedálniček

„Hladovaním“ by ste mohli uškodiť sebe i svojmu dieťaťu. Vedela ste, že pri rýchlom chudnutí sa okrem iného do organizmu aj materského mlieka uvoľňujú škodlivé látky obsiahnuté v tukových tkanivách? Zdravý úbytok je maximálne 0,5 - 1 kilo za týždeň, teda 2 - 4 kila za mesiac, ak dojčíte, tak sa odporúča tá nižšia hranica. Riešením teda nie sú drastické diéty, ale správne zložený zdravý jedálniček. Ten by mal mať vyvážený pomer bielkovín, tukov a sacharidov. A nezabúdajte tiež na vlákninu. Bohatým zdrojom bielkovín je kvalitné mäso, vhodné je chudé bravčové a hovädzie, hydina a samozrejme ryby. Chýbať by nemali ani mliečne výrobky. Dôležité sú aj zdravé tuky, ktoré nájdete v rôznych semienkach a orieškoch. Omega-3 mastné kyseliny sú dôležité nielen pre vás, ale aj pre vaše bábätko. Podporujú totiž zdravý vývoj mozgu a celého centrálneho nervového systému u novorodencov. Priemyselne spracované potraviny nahraďte čerstvými, pozor si dajte na prázdne kalórie v sladkostiach a sladkých limonádach!

3. Stavte na pravidelný pohyb

Nemáme teraz na mysli „trápenie tela“ v posilňovni. V prvých týždňoch budú bohato stačiť každodenné dlhšie prechádzky s kočíkom, pri ktorých môžete striedať tempo. Doplniť ich môžete tiež stále populárnejším cvičením s kočíkom, ako na to nájdete na internete. Ak máte odvahu, môžete s kočíkom tiež jazdiť na korčuliach. Niečo do seba má aj cvičenie s bábätkom, ktoré vám poslúži ako také živé závažie a zároveň si blízkym kontaktom vytvárate s dieťaťom silnejšie puto a zabavíte ho. Spočiatku sa ale sústreďte len na posilňovanie panvového dna, s posilňovaním brušných svalov pár týždňov počkajte. Neskôr sa môžete poobzerať po nejakom štúdiu s detským kútikom, ktoré ponúka cvičenie pre novopečené mamičky. Niekde sa cvičí aj s bábätkom. Po šestonedelí, v prípade cisárskeho rezu po 8 - 12 týždňoch, môžete tiež 2 - 3 týždenne zaradiť pohyb ako je plávanie, joga, aqua aerobik, pilates, prípadne posilňovanie s ľahkými váhami. Vždy sa ale riaďte odporúčaním lekára. Nezabudnite tiež na to, že pri dojčení sa do svalov uvoľňuje kyselina mliečna, ktorá prechádza aj do mlieka a to potom nemusí bábätku chutiť. Je tak lepšie si dojčenie naplánovať na dobu pred cvičením. A pozor na cvičenie spojené s poskokmi a otrasmi, to si nechajte až na dobu približne šiestich mesiacov po pôrode. Otrasy totiž nesvedčia maternici, ani močovému mechúru.

4. Veľa pite!

Správny pitný režim je dôležitý vždy, po pôrode ale ešte viac. Pomôže naštartovať metabolizmus a zbaviť sa prebytočnej vody v organizme uloženej počas tehotenstva. Navyše keď naplníte žalúdok vodou, nebudete pociťovať taký hlad. Vypiť by ste mali aspoň 2 litre, v prípade vysokých vonkajších teplôt alebo choroby ešte viac. Ak dojčíte, je dostatok tekutín ešte dôležitejší. Plne dojčiaca žena totiž vyprodukuje za deň 800 - 1000 mililitrov mlieka a o toto množstvo by mala svoj príjem tekutín navýšiť, inak je ohrozená dehydratáciou. Zabudnite ale na sladké malinovky, vhodná je voda, neochutené neperlivé minerálky, ovocné a bylinkové čaje, najvhodnejšie sú tie pre dojčiace matky.

5. Oslovte výživového poradcu

Ak máte obavy, že nemáte dostatočne pevnú vôľu alebo si myslíte, že sama úpravu svojho jedálnička nezvládnete, nebojte sa obrátiť na odborníkov. Vyškolený výživový poradca vám so zostavením vhodného jedálnička pomôže, chudnutím vás bude sprevádzať a bude vám dôležitým radcom aj oporou. Pozor ale na samozvaných „odborníkov“, ktorí sa prezentujú ako výživoví poradcovia, za sebou ale majú len nejaký kurz. Je ich bohužiaľ plný internet, svojich klientov lovia často aj v skupinkách združujúcich záujemcov o chudnutie a zdravý životný štýl. U renomovaných poradcov sa nemusíte obávať, že budete musieť zakúpiť nejaké špeciálne produkty, v prípade záujmu vám totiž zostavia jedálniček na mieru z bežných potravín.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku