Zobraziť přihlasovací formulár

Akné - rôzne miesta, rôzna liečba!

  • Publikované:
Akné - rôzne miesta, rôzna liečba!

Veľa dospelých vo svojej puberte od rodičov počulo, že v dospelosti akné vymizne, to je predsa jasné. Lenže zas tak jasné to nie je, najmä u žien je vplyvom zmien v rámci menštruačných cyklov a veku hormonálna hladina nestabilná a má tiež svoje vonkajšie prejavy. Medzi najčastejšie prejavy hormonálnej disbalancie patrí výskyt akné. Či už ide o ojedinelé pupienky, ktoré možno ľahko zamaskovať, väčší počet začervenaných vriedkov alebo veľké podkožné ložiská, svoju úlohu v liečbe zohrávajú tiež miesta, kde sa objavujú. Čo znamená, keď sa pupienky objavujú na lícach, brade alebo napríklad hornej pere?

Väčšina ľudí, ktorým sa na tvári sem tam objaví pupienok aj v dospelosti, už pravdepodobne vie, čo s ním robiť. Ak nemáme stanovenú diagnózu od dermatológa a nasadenú systémovú liečbu, pravdepodobne si vystačíme s lokálnou liečbou. Na tú sa bežne používajú čistiace antibakteriálne prípravky a lokálne preparáty, ktoré ideálne obsahujú
benzoyl peroxid, triclosan alebo síru. Často sa uvádza ako prírodná pomoc tea tree olej. Ten však zďaleka nepomáha každému, ak neregistrujete dobré účinky, je zbytočné ho používať.

Ako však zabojovať čo najúčinnejšie podľa toho, kde sa vám najčastejšie pupienky objavujú?

Celá tvár - čistite tvár špeciálnym antibakteriálnym mydlom dvakrát denne, nechajte si urobiť diagnostiku pleti (na kozmetike, v lekárňach) a požívajte špeciálne krémy. Ak používate makeup, siahnite po niektorom z lekárne alebo na odporúčanie lekára. Snažte sa moc si na tvár nesiahať. Vyskúšajte kokosový olej, pomáha balancovať produkciu kožného mazu a liečiť jazvy. Niekomu však môže spôsobiť zhoršenie stavu pleti, takže ak vám nevyhovuje, rozhodne sa ho nedržte!

Hlboký a bolestivý vriedok, ktorý sa väčšinou objaví na lici, vyžaduje dve veci. Trpezlivosť a nedotýkať sa! Opuch môžete redukovať pomocou tee trea oleja alebo lokálne masťou na akné, ale skúste to vydržať - nevytláčať! Po takýchto zásahoch najčastejšie zostávajú jazvy.

Brada je miesto, kde sa akné vyskytuje najčastejšie zo stresu a nestálej hormonálnej hladiny. Preto sa na brade a spodnej čeľusti vyskytujú pupienky najčastejšie v období menštruácie. Skúste redukovať stres, nejedzte pred spaním, namiesto toho pite mätový čaj. Ak je potreba vytlačiť, vezmite si čistú vreckovku, ideálne nahriatu.

Ak sa vám vriedky objavujú na lícach, skúste vymeniť vankúš, zopínať si na noc vlasy, často a poriadne čistiť displej mobilného telefónu a vyčistiť štetce na make-up. Ak sa chcete pupienkov zbaviť, naneste na ne cez noc trebárs trošku zubnej pasty.

Pupienky na čele sú často spôsobené predovšetkým stresom a nedostatočnou hydratáciou. Skúste trochu relaxovať a doplniť tekutiny! Ale ak sú problémy dlhodobejšie, skúste vymeniť šampón! Ak si lakujete vlasy a vyrážky sa vám na čele tvoria predovšetkým v línii vlasov, zakrývajte si pri lakovaní čelo dlaňou.

Na nose nás častejšie ako červené pupienky trápia skôr upchaté póry. Ak sa ale aj tak objavujú, snažte sa primárne bojovať proti upchávaniu pórov, oblasť dôkladne čistite, aplikujte peeling a vyhýbajte sa nadmiere soli v jedle!

Na hornej pere sa pupienky nielen ťažko maskujú, ale sú tiež extrémne bolestivé. Majú všetky predpoklady na to, aby sa z nevinne vyzerajúceho vriedku stala katastrofa globálnych rozmerov, takže ideálne - nesiahať! Tiež skontrolujte, či nepoužívate príliš starý balzam na pery.

Máte problémy s akné aj v dospelosti? A máte vypozorované, po čom alebo kedy sa vám zhorší? A ako nevzhľadné a bolestivé pupienky riešite, máte tip? Povedzte o ňom ostatným! 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

bosorka Adriana 10. 1. 2016, 18:46
Pokiaľ ide len o drobné pupienky,JE to hormonálna záležitosť.ALE ak ide o tvrdé HNISAVÉ VREDY a vriedky (mnohokrát nielen na tvári,ale hlavne na tele:na chrbte,hrudníku,ramenách,zadku,..) ide o STAFYLOKOKOVÚ infekciu,ktorú má postihnutý v krvi.Preto dermatológ siahne po antibiotikách aj prerorálnych,aj lokálnych (prvé spapať a druhé natrieť).Dá sa to však liečiť aj bylinami,chce to dlhšiu dobu a pravidelne piť špeciálne bylinné čaje so zložením,kt."bežne" v lekárni nezoženiete,ale kto chce,ten nájde aj inak než pešky po lekárňach (fialka,myrta,kapucínka,pakost,sedmokráska,...a iné),úpraviť stravu (minimum sladkého,veľa zeleniny,ktorá dostane "nepriateľa" von aj stolicou,vody a kozmetika založená na neparfémovaných a nechemizovaných prípravkoch ...a ak sa rozhodnete vytlačiť takýto vred,postupujte ako lekár s max.opatrnosťou,šetrnosťou a hygienou:vydezinfikovať,prepichnúť jednorázovou (čo najtenšou) ihlou,stlačiť zoširoka,po vytečení hnisu opäť dôkladne vydezinfikovať a pomôcť hojeniu aj tea tree,šalviou či rozmarínom... Adriana