. .. .. .. .. .. .. .
. .

Cuketa: Najlepšie recepty našich čitateliek. Vyskúšajte ich aj vy! Jedlo

Sezóna, kedy na vás rodina, priatelia a susedia miesto pozdravu vyhŕknu: „Nechceš cuketu?“, je ešte len na začiatku, a vám pomaly dochádza inšpirácia, ako túto báječnú zeleninu v kuchyni využiť? Inšpirujte sa osvedčenými receptami, o ktoré sa s vami naše čitateľky podelili. Cuketa je totiž nielen chutnou a hlavne variabilnou surovinou, ale taktiež má nízku energetickú hodnotu, čo ocenia všetci, ktorí si strážia váhu.

Cuketové muffiny

Ingrediencie

  • 500 g cukety
  • 100 g tvrdého syra
  • 200 g kyslej smotany
  • 100 ml oleja
  • 100 g údeniny
  • 1 červená paprika
  • pór (jarná cibuľka)
  • 3 strúčiky cesnaku
  • vegeta
  • 3 vajcia
  • kypriaci prášok do pečiva
  • 1,5-2 hrnčeka hladkej múky

Postup

Cuketu olúpeme a nahrubo nastrúhame. Údeninu a zeleninu nakrájame nadrobno. Syr nastrúhame nahrubo, cesnak prelisujeme alebo nastrúhame najemno. V mise zmiešame všetky ingrediencie. Cesto nalejeme do vymastených a vysypaných formičiek na muffiny. Pečieme pri 180 °C dozlatista (cca 40 minút). Z hmoty môžeme tiež urobiť placky, ktoré vyprážame alebo pečieme v rúre.

Poznámka: Autorkou receptu je Olča =) (mimibazar.cz)

Slaná cuketová roláda "Vánok"

Ingrediencie

  • 2 stredné cukety
  • 6 vajec
  • 50 ml smotany na šľahanie
  • 200 g tvrdého syra
  • cesnak
  • 150 g nátierkového masla
  • 150 g kyslej smotany (tvarohu)
  • 150 g šunky (alebo inej údeniny)
  • bylinky

Postup

Cuketu postrúhame (mladšiu aj so šupkou), osolíme a necháme stáť cca 20-30 minút. Žĺtky oddelíme od bielkov, z bielkov vyšľaháme sneh. Z cukety vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme žĺtky, nadrobno nakrájanú šunku, šľahačku, prelisovaný cesnak, nastrúhaný syr a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a len zľahka ho zapracujeme. Zmes rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre pri 220 °C cca 15-20 minút. Ešte teplú roládu zrolujeme aj s papierom a necháme vychladnúť. Nátierkové maslo vyšľaháme s kyslou smotanou, pridáme bylinky, dochutíme soľou a korením. Krémom potrieme vychladnutú roládu a zrolujeme. Dáme do chladničky stuhnúť. Roláda je úžasne ľahká, doslova ako „vánok“.

Poznámka: Autorkou receptu je Olča =) (mimibazar.cz)

Cuketová plnka na plech alebo cukeťák

Ingrediencie

  • 3 hrnčeky nastrúhanej cukety
  • 2 stredné cibule
  • 4 vajcia
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 hrnček pšeničnej krupice alebo detskej krupičky
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 25 dkg syra (možno aj kombinovať s nivou, balkánskym, údeným syrom…)
  • 30 dkg údeného mäsa (možno aj mäkkú salámu alebo šunku, ale údené je lepšie, výraznejšie)
  • 5 strúčikov cesnak
  • soľ (cca 1 kávová lyžička)
  • korenie podľa chuti
  • petržlen alebo pažítka

Postup

V mise zmiešame všetky ingrediencie - nahrubo nastrúhanú cuketu (nezlievam, nevydlabávam a u mladých možno nechať aj šupku) a syr, nadrobno pokrájanú cibuľu, pšeničnú krupicu (eventuálne detskú krupicu), zmiešanú s práškom do pečiva, lyžičku soli, trochu korenia, prelisovaný cesnak a petržlenovú vňať alebo pažítku nadrobno pokrájanú (keď nie je, ani nemusí byť). Vznikne redšia zmes, ktorú vlejeme do pekáča alebo zapekacej misy (vyložíme papierom na pečenie alebo vymažeme a vysypeme krupicou). Ak sa nám zmes zdá veľmi riedka, stačí zahustiť ešte trochou krupice. Nechajte chvíľku pred pečením stáť, krupička sa nasiakne. Pečte na 180 °C, kým plnka nezozlátne navrchu.

Túto dávku som piekla v pekáčiku s plochou na pečenie 25x35 cm. Keď pečiem v klasickom veľkom hlbokom pekáči, pomerne pridám cuketu, krupicu, trochu oleja (s ním už radšej opatrne, nech to nepláva), ostatné nechávam (max. pridám ešte trochu syra a údené, ale niekedy ani to nie). Vo výsledku musí byť cesto trochu redšie, keď je husté, bude upečené veľmi suché. My cukeťák máme radšej až vlažný alebo studený, kedy stuhne syr a toľko sa to nerozpadáva a netečie.

Poznámka: Autorkou receptu je Vanusak (mimibazar.cz)

Cuketové fašírky bez mäsa

Ingrediencie

  • 40 dkg postrúhanej cukety
  • 2 väčšie cibule
  • 1/2 vrecka strúhaného syra
  • 5 vajec
  • 15 dkg gothaja nastrúhať (alebo inej údeniny, príp. údeného mäsa)
  • strúhanka
  • trošku kypriaceho prášku do pečiva,
  • soľ
  • korenie
  • majorán

Postup

Všetky prísady dáme do misy a zmiešame. Strúhanku pridávame podľa hustoty zmesi. Keď je všetko riadne premiešané, robíme bochníčky, ktoré obalíme v strúhanke a dáme smažiť najlepšie do friťáku. Skvelou prílohou sú napríklad varené zemiaky alebo zemiaková kaša, fašírky si ale môžete vychutnať napríklad len so zeleninovým šalátom.

Poznámka: Autorkou receptu je kačka234 (mimibazar.cz)

Slané cuketové vafle

Ingrediencie

  • 200 g nahrubo postrúhanej cukety
  • 50 g strúhaného syra
  • 2 vajcia
  • cca 130 g hladkej múky
  • 50 g mlieka
  • malá lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 10-15 g olivového oleja
  • hrsť slnečnicových semienok
  • cesnak
  • soľ
  • korenie

Postup

Všetky suroviny zmiešame, cesto necháme chvíľu odstáť a v rozohriatom vaflovači pečieme vafle.

Poznámka: Autorkou receptu je li.za.rd (mimibazar.cz)

Vyprážaná cuketa v krehkom cesnakovom cestíčku

Ingrediencie

  • cuketa nakrájaná na cca 1 cm hrubé plátky (asi 14 ks)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 vajcia
  • 2 dcl mlieka
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • soľ 1 lyžička do cestíčka + soľ na cuketu

Postup

Nakrájanú cuketu mierne osolím a nechám asi 15 min. „vypotiť“ na tanieri prikrytom pokrievkou, až pustí vodu, tú následne zlejem. Medzitým pripravím cestíčko ako na palacinky - rozšľahané vajíčka s mliekom, soľou a hladkou múkou, pridám pretlačený cesnak, môžete pridať nejaké ostrejšie korenie, bylinky alebo trochu pálivej papriky. Vyprážajte v rozpálenom oleji dozlatista. Prebytočný olej potom nechajte vsiaknuť do papierových utierok alebo obrúskov. Podávajte napríklad s dipom z kyslej smotany, ochuteným cesnakom alebo čerstvými bylinkami.

Poznámka: Autorom receptu je pavlikmacik (mimibazar.cz)

Zapečená cuketa plnená mletým mäsom

Ingrediencie

  • cuketa
  • mleté mäso (najlepšie bravčové, ale môže byť aj mix),
  • syr parmezán alebo Gran Moravia + trošku eidamu (kto chce)
  • cibuľa
  • cesnak
  • sušené paradajky v oleji
  • paradajky
  • chilli paprička (podľa chuti)
  • mleté korenie
  • soľ
  • čerstvý rozmarín
  • olivový olej

Postup

Cuketu rozrežeme pozdĺžne napoly, vnútro zbavíme semienok, spodok cukety mierne zrežeme tak, aby pekne ležala v pekáči. Cibuľu opražíme na olivovom oleji, pridáme mleté mäso, opražíme, pridáme cesnak nakrájaný na plátky, nakrájané sušené paradajky a ostatné prísady. Cuketu vytrieme olejom zo sušených paradajok, navrstvíme zmes z mletého mäsa a dáme zapiecť do rúry asi na 30 minút. Potom posypeme nastrúhaným syrom, kto má rád syr s modrou plesňou, môže pokojne siahnuť aj po ňom, a dopečieme dozlata.

Slaný koláč s cuketou a paradajkami

Ingrediencie

na cesto

  • 270 g hladkej múky
  • 70 g masla
  • 10 g droždia
  • 150 ml vlahého mlieka
  • štipka cukru
  • štipka soli

na náplň

  • 500 g cukety
  • 500 g paradajok
  • 100 g kyslej smotany
  • 2 vajcia
  • 1 lyžica sekaného tymianu (rozmarínu)
  • 1 lyžica majoránky
  • 80 g strúhaného eidamu

Postup

Múku preosejeme do misy. Do jamky rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru a pár lyžíc vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme zmäknuté maslo, štipku soli a mliekom zarobíme nelepivé cesto, ktoré necháme v teple vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a prenesieme na tukom vymastený plech. Na niekoľkých miestach poprepichujeme vidličkou a necháme ešte 15 minút kysnúť. Medzitým si paradajky a cuketu nakrájame na plátky a vykysnuté cesto nimi striedavo poukladáme. Podľa chuti zeleninu osolíme a okoreníme. Kyslú smotanu zmiešame s vajcami, bylinkami a koláč zmesou rovnomerne polejeme. Nakoniec posypom strúhaným eidamom alebo iným syrom podľa chuti. Pečieme v predhriatej rúre na 200 - 220 °C asi 40 min. dozlatova.

TIP
Pod plátky paradajok a cukety je možné dať kolieska šunky alebo pikantnej salámy. Ďalej napríklad listový špenát, bazalku, plátky cesnaku, cibule, skrátka čo kto má rád.

Poznámka: Autorkou receptu je alfleila

Slaná štrúdľa (závin) s cuketou z lístkového cesta

Ingrediencie

  • 500 g lístkového cesta
  • 400 g olúpanej cukety
  • 200 g sterilizovanej kukurice
  • 1 pór
  • 100 g strúhaného syra
  • 2 lyžice masla
  • 70 g strúhanky
  • bazalka (čerstvá alebo sušená)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • korenie
  • soľ
  • 1 vajce + 1 lyžica mlieka na potretie

Postup

Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme 30 minút odstáť, aby pustila vodu. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska, zosklovatíme na masle a necháme vychladnúť. Listové cesto rozvaľkáme na 2 obdĺžniky, posypeme strúhankou, na ňu rozložíme polovicu vyžmýkanej cukety zmiešanej s rozotreným cesnakom, posypeme nastrúhaným syrom, potom pórom, obložíme kukuricou a lístkami čerstvej bazalky (alebo poprášime sušenou), poukladáme zvyšok cukety poprášime strúhanku a zvinieme. Štrúdľu opatrne položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme ho vajcom rozšľahaným s mliekom, posypeme soľou a bylinkami. Dáme na 200 °C do vyhriatej rúry, zapečieme 10 minút, potom teplotu zmiernime na 180 °C a pečieme ešte asi 10 minút, kým nie je štrúdľa zlatistá.

Poznámka: Autorkou receptu je chalupnicka

Úžasná musaka z cukety

Ingrediencie

  • 1,5 kg cukiet (na plátky 1 cm hrubé)
  • 1/2 kg mletého hovädzieho či jahňacieho
  • 1 PL masla
  • 1 str. veľká cibuľa, jemne nasekaná
  • 0,5 kg zrelých paradajok, olúpaných, krájaných (môže byť aj z konzervy)
  • šálka strúhaného syra typu parmezán
  • 2 PL petržlenu, jemne nasekaného
  • 1 šálka vína
  • 1 šálka horúcej vody
  • 1 PL oregana
  • soľ, muškátový oriešok
  • olej
  • 1 PL rozpusteného masla
  • 2 PL rozdrobených piškót

na bešamel

  • 6 šálok (cca liter) teplého mlieka
  • 175 g masla
  • 100 g múky
  • 2 vajcia, rozšľahané
  • soľ
  • muškátový orech
  • olivový olej

Postup

Ten recept som pred rokmi priviezla z Kefalónie, kto ju ochutnal, inú už nechcel :-) S prípravou sa musí začať už deň pred plánovaným servírovaním, aby sa cukety správne odležali. Príprava je naozaj veľmi zdĺhavá, takže pre ľudí trpezlivých :-), ale radosť z jedla bude zaručenou odmenou :-)

Plátky cukety posolíme a necháme najmenej 90 minút odležať, najlepšie v plastovom sitku (pustia vodu). Potom opláchneme a osušíme. Vo veľkej panvici rozohrejeme asi 2 cm oleja a baklažány/cukety dozlatista (nie dohneda!) osmažíme, potom necháme opäť odkvapkať v sitku - najlepšie cez noc.

Druhý deň dusíme posekanú cibuľu s trochou vody, kým sa voda neodparí a cibuľa nezmäkne. Potom pridáme lyžicu masla a mierne zasmažíme. Potom sa pridá mäso. To miešame až kým úplne nestmavne a nie je sypké. Teraz pridáme víno (akékoľvek), paradajky, horúcu vodu, petržlen a oregano. Dosolíme, príp. aj dosladíme, ak je veľmi kyslé, nastrúhame oriešok. Varíme, miešame, kým jedlo nezhustne, neodparí sa voda. Necháme vychladnúť.

V medzičase chystáme bešamel: maslo (175 g je celkom veľké množstvo) pomaly rozohrejeme na panvici, vmiešame múku a 2 - 3 minúty nepretržite na ohni miešame, potom začneme pomaly prilievať teplé mlieko, pričom stále miešame a miešame, aby sa neurobili hrudky. Necháme omáčku vychladnúť a až potom vmiešame 2 rozšľahané vajcia.

Až teraz nastáva čas pečenia - do zapekacej misy, dôkladne vymastenej alebo s nepriľnavým povrchom (ideálny je rozmer 30 x 23 cm), skladáme jednotlivé vrstvy: najprv baklažány/cukety, potom vrstvu mäsovo-paradajkovej omáčky, ktorú navrch posypeme syrom. Posledná vrstva by mala byť mäsová. Na ňu nalejeme bešamel, posypeme rozdrobenými piškótami, zvyškom syra a rozohriatym maslom (alebo pre jednoduchosť pokvapkáme olejom). Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi hodinu, kým nie je povrch zlatisto hnedý. Po čiastočnom vychladnutí krájame štvorcové porcie.

Poznámka: Autorkou receptu je Lucipera

 

Publikované



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt

© 2004-2022 CZECH NEWS CENTER a.s.