4 najlepšie recepty na dezerty s čerešňami: Nadýchané cupcakes, fit košíčky alebo báječná zmrzlina
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Sezóna sladkých šťavnatých čerešní je v plnom prúde, pretože ale za chvíľku skončí, bola by škoda si toto báječné letné ovocie nevychutnať aj v dezertoch. Tentokrát ale zabudnite na tradičnú bublaninu a vyskúšajte niečo nové. Na svoje si prídu milovníci populárnych tortičiek s krémom, zdravého životného štýlu, ale aj deti.
Perfektne nadýchané čerešňové cupcakes
Suroviny na cesto
- 220 g hladkej múky
- 110 g masla
- 85 g cukru kryštál
- ½ hrnčeka kyslej smotany
- 2 hrnčeky čerešní (cca 25 ks)
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- štipka jedlej sódy
- štipka soli
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička mandľovej arómy
Suroviny na krém
- 250 g cukru múčka
- 230 g masla
- 120 ml smotany na šľahanie
- červené prírodné farbivo
- čerešňový extrakt
- vanilkový lusk
- štipka soli
- čerešne na ozdobenie
Postup:
1. Predhrejeme si rúru na 160 °C. Čerešne rozmixujeme na jemno, v mise zmiešame s múkou, práškom do pečiva, jedlou sódou a soľou.
2. V druhej mise vymiešame zmäknuté maslo s cukrom, postupne zapracujeme vajcia a premiešame s múkou a čerešňami. Nakoniec dochutíme vanilkovým extraktom a mandľovou arómou.
3. Cesto plníme do muffinových košíčkov a do každého schováme jednu vykôstkovanú čerešničku.
4. Pri príprave krému začneme vyšľahaním masla do hladka. Pridáme polovicu celkového množstva cukru a smotany a dobre zapracujeme. Potom pridáme druhú polovicu cukru a smotany, vanilku, čerešňový extrakt, štipku farbiva a soli. Vyšľaháme do hladkého kompaktného krému.
5. Hotové cupcaky zdobíme pomocou trezírovacieho vrecka. Posypeme cukrovými striebornými gulôčkami a ozdobíme zvyšnými čerešňami.
Čerešňová zmrzlina s banánmi a jogurtom
Suroviny
- 100 g čerešní
- 50 g banánu
- 15 g bieleho jogurtu
- 1 lyžica limetovej šťavy
Postup:
1. Vykôstkované čerešne rozmixujeme spolu s banánom do hladka, pridáme biely jogurt a dochutíme šťavou z limetky podľa chuti.
2. Zmes nalejeme do formičky na nanuky, do každého kalíška prihodíme pár pokrájaných čerešní a v mraziacom boxe necháme celé stuhnúť cez noc.
Čerešňovo-avokádový fit dezert
Suroviny
- 150 g ovsených vločiek
- 60 g masla
- 2 lyžice cukru
- 5 lyžíc kakaa
- 1 avokádo
- 2 lyžice agávového sirupu
- vykôstkované čerešne
Postup
1. Ovsené vločky rozomelieme dohladka na múku, pridáme maslo, cukor a 2 lyžice kakaa.
2. Prstami premiešame a potom riadne vtlačíme do formičiek na mini tortičky, tartaletky. Vytvoríme tak základný korpus, ktorý dáme piecť na 180 ° C počas približne 15 minút.
3. Medzitým si pripravíme čokoládový krém. Zmiešame vylúpané avokádo, agávový sirup a 3 lyžice kakaa, ak preferujete kyslejšie chute, pridajte zopár kvapiek citrónovej šťavy. Všetko zmixujeme do hladkého krému.
4. Vychladnuté korpusy plníme krémom a navrch zdobíme čerešňami.
Čerstvé čerešňové lízanky (cherry pops)
Rýchle ovocné očká, ktorými potešíte hlavne deti, pretože pripomínajú toľko obľúbené cake pops – tortové lízanky. Vytvorte niekoľko variant a uvidíte, ktoré u malých nenásytov zabodujú.
Suroviny
- Čerešne
- Želatína
- Čokoláda
- Cukor múčka
- Farebné posýpky
Postup
1. Čerešne môžete namáčať do horúcej želatíny, potom už len necháte vychladnúť a získate lákavo blyštiace dobroty.
2. Výborné sú tiež s čokoládou – čerešne namáčajte do rozohriatej mliečnej čokolády a potom obaľujte v kokose, práškovom cukre, griliáši alebo farebných posýpkach.
3. Vytvoriť môžete aj variant pre dospelých. Stačí vymeniť za horkú čokoládu alebo pridať trochu obľúbeného alkoholu. Obaľujte ich napríklad v okvetných lístkoch sedmokrások. Tu sa fantázii medze nekladú!
Len na záver nezabudnite do každej čerešne zapichnúť špáradlo.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia