Zobraziť přihlasovací formulár

Domáca limonáda bez kalórií: Pochutnáte si, ale nepriberiete! 6 receptov, ktoré budete milovať

  • Publikované:
Domáca limonáda bez kalórií: Pochutnáte si, ale nepriberiete! 6 receptov, ktoré budete milovať

Pitný režim je dôležitý, predovšetkým teraz v lete, keď teploty atakujú tridsiatku. Lenže malinovky aj ochutené minerálky z obchodu sú doslova nabité cukrom, čo sa môže prejaviť na našej postave. A navyše to nesvedčí ani nášmu zdraviu. Napriek tomu ale nemusíte piť len čistú vodu. Vyskúšajte domáce osviežujúce ovocné malinovky, ktoré sú chutné aj bez pridaného cukru.

Spôsobov, ako nápoje osladiť bez toho, aby ste do nich museli pridávať cukor, je hneď niekoľko. Tým prvým je použitie prirodzene sladkého čerstvého ovocia. To môžete do nápoja buď rozmixovať alebo len nakrájať na kúsky. Ďalšou možnosťou je použitie ovocia sušeného. Najvhodnejšie sú hrozienka alebo datle. Sušené ovocie (stačí pár kúskov) je najlepšie aspoň na hodinu namočiť do vody, potom zliať, s trochou vody následne rozmixovať a vzniknutou kašičkou potom domácu limonádu dosladiť. Datle je pred zaliatím vodou lepšie nakrájať na menšie kúsky. Použiť môžete aj čerstvé lístky stévie. Chutí príjemne sladko a je vhodná aj pre diabetikov.

Domáca melónová limonáda

Ingrediencie

  • 1/4 malého melónu alebo hrubší mesiačik z melónu veľkého
  • 1,5 litra ľadovej vody
  • 1 limetka alebo citrón
  • čerstvá mäta, medovka alebo rozmarín (nemusí byť)

Postup

Melón rozmixujte alebo nakrájajte na plátky a zalejte ľadovou vodou alebo sódou. Pridajte čerstvo vylisovanú šťavu z limetky alebo citróna. Podľa chuti môžete pridať pár lístkov čerstvej mäty či medovky alebo vetvičku rozmarínu. V takom prípade nechajte nápoj v chladničke aspoň pol hodiny až hodinu lúhovať. Servírujte s ľadom.

Domáca jahodová limonáda

Ingrediencie

  • 250 g jahôd
  • 1,5 litra ľadovej vody
  • 1 limetka alebo citrón
  • čerstvá mäta, medovka alebo bazalka (nemusí byť)

Postup

Jahody nakrájajte na plátky a zalejte ľadovou vodou alebo sódou. Pridajte čerstvo vylisovanú šťavu z limetky alebo citróna. Podľa chuti môžete pridať pár lístkov čerstvej mäty, medovky alebo bazalky. V takom prípade nechajte nápoj v chladničke aspoň pol hodiny. Servírujte s ľadom. Ak sú jahody málo sladké, doslaďte lístkami stévie alebo napríklad lyžicou medu.

Domáca uhorková limonáda s mätou

Ingrediencie

  • 1 šalátová uhorka
  • 1,5 litra ľadovej vody
  • 2 limetky
  • hrsť čerstvej mäty

Postup

Uhorku umyte, nakrájajte na plátky, dajte do džbánu, pridajte lístky mäty a všetko dlhou koktailovou lyžičkou alebo napríklad vareškou trochu roztlačte. Obsah džbánu zalejte ľadovou vodou alebo sódou a pridajte čerstvo vylisovanú limetovú šťavu. Nechajte cca 2 hodiny lúhovať v chladničke. Servírujte s ľadom.

Domáca malinová limonáda

Ingrediencie

  • 300 g čerstvých alebo mrazených malín
  • 1,5 litra ľadovej vody
  • 2 limetky
  • listy čerstvej medovky, mäty alebo bazalky (podľa chuti)

Postup

Pár malín si dajte bokom, zvyšok dajte do krčahu a roztlačte. Zalejte ľadovou vodou alebo sódou a pridajte čerstvo vylisovanú limetovú šťavu. Nechajte cca 1-2 hodiny lúhovať v chladničke. Servírujte s ľadom ozdobené čerstvými malinami.

Domáca zázvorová limonáda s pomarančom

Ingrediencie

  • kúsok čerstvého zázvoru cca 7-8 cm dlhý
  • 2 pomaranče
  • 1 citrón
  • 1 limetka
  • 1,5 litra ľadovej vody
  • hrsť čerstvej medovky

Postup

Zázvor postrúhajte alebo ak chcete slabšiu chuť, tak nakrájajte na plátky. Do džbánu k nemu pridajte jeden na plátky nakrájaný pomaranč a na plátky nakrájaný citrón (najlepšie bio, nemajú totiž chemicky ošetrenú kôru). Všetko zalejte ľadovou vodou alebo sódou. Pridajte čerstvo vylisovanú šťavu z pomaranča a limetky a tiež lístky čerstvej medovky. Nechajte nápoj v chladničke aspoň 2 hodiny lúhovať. Servírujte s ľadom precedené cez sitko. Dosladiť môžete napríklad dvoma lyžicami medu.

Domáca marhuľová limonáda s rozmarínom

Ingrediencie

  • 30 zrelých až prezretých marhúľ
  • 1 pomaranč
  • 1 limetka
  • 1,5 litra ľadovej vody
  • vetvičky rozmarínu

Postup

Vykôstkované marhule nakrájajte na kusy, do džbánku k nim pridajte na kolieska nakrájaný pomaranč, limetu (bio) a vetvičky rozmarínu a všetko na dne roztlačte napríklad pučidlom na zemiaky. Obsah džbánu zalejte vodou alebo sódou a nechajte aspoň pol hodiny až hodinu v chladničke lúhovať. Podávajte precedené s ľadom a ozdobené napríklad plátkom pomaranča a lístkami medovky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku