Zobraziť přihlasovací formulár

Úžeh vs. úpal: Aké sú príznaky a čo robiť

  • Publikované:
Úžeh vs. úpal: Aké sú príznaky a čo robiť

Oba dokážu poriadne znepríjemniť letnú dovolenku alebo víkendový výlet. Málokto už ale vie, že hoci ich mnohí považujú len za banálne problémy z horúčavy, malé deti môžu dokonca ohroziť na živote. Viete, čo ich spôsobuje, ako sa vlastne prejavujú a ako im predchádzať?

V posledných dňoch sa nám leto zase ukazuje v plnej sile, teploty atakujú tridsiatku a slnko páli celý deň. A pretože deti cez prázdniny trávia väčšinu času vonku, je dobré vedieť, ako postupovať v prípade, že to s pobytom na slniečku preženú, strávia veľa času v prehriatom stane alebo napríklad len v zápale dobrodružstva zabudnú dodržiavať pitný režim. Problém je, že je úžeh a úpal často zamieňaný. Každý z nich má ale iné príčiny a tiež sa inak lieči.

Ako spoznať úžeh čiže slnečný úpal

Vyvolaný je na rozdiel od úpalu priamym pobytom na slnku. Najnáchylnejšie sú k nemu tí najmenší, nemajú totiž plne vyvinutú termoreguláciu. Preto by deti aspoň do dvoch rokov veku nemali byť príliš vystavované prudkému slnku. Hrozí ale aj starším deťom, najmä pri zvýšenej fyzickej aktivite na slnku s nedostatočným pitným režimom.

Príznaky úžehu a úpalu sú si často veľmi podobné, najmä v ľahších prípadoch. Postihnutý sa sťažuje na bolesť hlavy, závraty, nevoľnosť, môže sa pridať horúčka a zvracanie. V ťažších prípadoch sa môžu objaviť aj kŕče, bezvedomie alebo stuhnutie šije, podobné tej, ktorá sa objavuje pri zápale mozgových blán. V ojedinelých prípadoch úžehu, kedy dôjde k dlhodobému prehriatiu mozgu, hrozí bez včasnej lekárskej pomoci dokonca až smrť.

V prípade úpalu je nutné zabrániť ďalšiemu pôsobeniu tepla, zasiahnutého dať do chladnej miestnosti, zbaviť ho odevu a organizmus celkovo schladiť studenou (nie ľadovou) vodou. Ak je zasiahnutý pri vedomí a normálne s nami komunikuje, môžeme mu ponúknuť tekutiny, napríklad vlažnú minerálku s cukrom, iónový nápoj, prípadne rehydratačný roztok. Tekutiny ponúkajte po drobných dúškoch. Ak dôjde k poruche vedomia, treba vyhľadať zdravotnícku pomoc (volať na linku 155, alebo použiť aplikáciu Záchranka),“ radí záchranárka Mgr. Menšíková.

Úžehu je samozrejme najlepšie predchádzať. Stačí ustrážiť, aby dieťa na priamom slniečku netrávilo príliš veľa času, a dbať na to, aby malo vždy na hlave pokrývku, či už šiltovku, klobúčik alebo šatku. Ak ich doma zabudnete, krátkodobo poslúži napríklad aj turban z trička alebo navlhčená vreckovka.

Ako spoznať úpal

Úpal vzniká pri dlhodobom pôsobení tepla na detský organizmus. Ide vlastne o prehriatie organizmu. Dochádza k nemu pri pobyte v horúcom, vlhkom a nevetranom prostredí a súčasne malom príjme tekutín. Môže ísť napríklad o auto, stan a podobne, ale aj pri nadmernej fyzickej záťaži či športe v horúčave alebo pobyte v uzavretých priestoroch, kde je viac ľudí pohromade. Problémom môžu byť aj nevhodné odevy z nepriedušných materiálov.

Príznaky sú bolesť hlavy, závrat, nevoľnosť až zvracanie, zmätenosť. Dieťa má zrýchlené dýchanie aj tep, nadmerne sa potí, má vysokú teplotu, ktorá často stúpa až k 40 °C. Pri dehydratácii je naopak jeho koža horúca, suchá a červená, neskôr bledá. Môže upadnúť až do bezvedomia, niekedy spojeného s kŕčmi.

V prípade úpalu je nutné dieťa premiestniť na chladné miesto s čerstvým vzduchom, uvoľniť mu odev a položiť do polohy v ľahu, so zdvihnutými končatinami. Pri ochladzovaní postupujte ako v prípade úžehu. Vhodné sú napríklad studené zábaly alebo ľadové obklady na hlavu. Ľad (zmrznutá zelenina, mäso) ale nikdy nedávajte priamo na pokožku, zabaľte ho napríklad do uteráka. Samozrejmosťou je, ak je dieťa pri vedomí podávať dostatočné množstvo studených tekutín.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku