Zobraziť přihlasovací formulár

5 dôvodov, prečo nenosiť podprsenku

  • Publikované:
5 dôvodov, prečo nenosiť podprsenku

Odpradávna ženy kúzlili so svojimi prsiami – najskôr účelne, potom podľa módy, dnes tak nejako oboje a ešte sa k tomu zapojilo pohodlie a estetický prvok samotnej bielizne. Možno by nás ani nenapadlo premýšľať o tom, či nosiť podprsenku, alebo nie, ale za úvahu to stojí. Pretože jej ne/nosenie môže mať vplyv na naše zdravie, nielen na to, ako vyzeráme.

Stručná história podprseniek

Potreba chrániť dôležité časti tela je tu odpradávna. Nie nutne ich zakrývať, ale jednoducho chrániť. Pred zmenami teplôt, pred vonkajšími vplyvmi, znížiť pravdepodobnosť poranenia, uhryznutia alebo pobodania, znečistenia a vzniku infekcií, a tak ďalej. Akonáhle do ľudskej spoločnosti vstúpila kultúra, dostavila sa aj kultúra tela a toho, čo je a nie je určené pre oči verejnosti.

V starovekých kultúrach, ako bol Egypt alebo India, chodili ženy skôr v tunikách, ktoré zakrývali telo všeobecne. Potreba a spôsob ženské prsia skrotiť alebo naopak zdôrazniť, vyvstali v starovekom Grécku. Odtiaľ pochádzajú prvé bandáže, ktoré držali prsia na mieste napríklad pri športe (áno, ženy sa vtedy taktiež zúčastnili hier, ktoré pestovali kultúru tela). Rôzne systémy zaväzovania tuník zase prsia zdôrazňovali, pretože patrili (a dodnes patria) k symbolu ženstva a boli tak považované za atraktívne. Veľmi podobne sa to malo za čias Ríma.

Stredovek na tom bol vlastne podobne, ak prsia prekážali napríklad pri práci, ženy si ich obviazali, ak ich chceli zdôrazniť, tiež si poradili. Avšak prišla na rad móda a s ňou aj korzety. Tie nielen držali pás a chrbát, ale tiež dodávali prsiam tvar a nadvihovali ich. A tu sa už môžeme začať baviť o tom, že prišli na svet podprsenky.

Móda a podpora

Už dávno sa prišlo na to, že prsia budú tak trošku oriešok. Za účelom funkčnosti skúšali ženy kde čo, obyčajné preväzy, ktoré sa hodili ako v práci, tak neskôr, keď boli v móde u žien skôr chlapčenské postavy, korzety sa strihali napoly, a na konci devätnásteho storočia boli dokonca podprsenky patentované. Najskôr s jednou, potom s dvoma „priehradkami“. No a potom prišiel boom, dvadsiate storočie, predovšetkým v Amerike, to bola prehliadka nových strihov, tvarov, systémov podpory, vzorov, farieb a efektov. A to vlastne trvá dodnes.

Máme špeciálne podprsenky na šport, na bežné denné nosenie, do spoločnosti, pod rôzne typy šiat, na rôzne iné príležitosti, máme plavky, môžeme si vyberať. A tiež to robíme. Lenže...

5 dôvodov, prečo podprsenku odložiť

Možno je to všetko trošku inak. Samozrejme, potreba nosiť podprsenku sa odvíja od nášho pocitu, spoločenskej nutnosti (alebo pocitu spoločenskej nutnosti) a mnohých, mnohých ďalších faktorov. Avšak čoraz častejšie môžeme zaregistrovať hnutia, ktoré sú proti noseniu podprseniek. A čo by sme najskôr mohli odsúdiť ako dajme tomu feministickú extravaganciu, má veľmi solídne základy.

Pevnosť kože

Logicky by sme si povedali, že keď prsia zamkneme na väčšinu dňa v jednej pozícii, „nevyťahajú“ sa tak rýchlo. Avšak aj opak môže byť pravdou. Bránime totiž akémusi precvičovaniu pružnosti kože, takže telo zlenivie, koža povolí, my potom raz podprsenku zložíme a nestačíme sa diviť.

Ťažisko a držanie tela

Dnes, keď si zložíme podprsenku, väčšinou máme tendenciu sa hrbiť, aby sme na prsia nepriťahovali pozornosť (a to platí obzvlášť u obdarenejších žien). Ak si ale na chodenie bez podprsenky zvykneme, môže sa stať, že nás prestane bolieť chrbát, pretože si zaistíme prirodzené ťažisko a tým pádom aj držanie tela.

Produkcia melatonínu

Podľa americkej štúdie môže nosenie podprsenky znižovať kvôli tlaku na telo produkciu melatonínu, a tým sa trošku zahrávať s naším cirkadiánnym rytmom. Môže ovplyvniť dĺžku aj kvalitu nášho spánku. Zároveň ale melatonín funguje ako silný antioxidant. Japonskí vedci potvrdili, že nosenie podprsenky znižuje hladinu hormónu melatonínu u žien až o 60 %.

Nižšie riziko rakoviny

Americkí manželia Sydney Ross Singer a Somai Grismaijer, ktorí sú antropológovia, sa zaoberajú vplyvom oblečenia na ľudské telo. Napísali o tom dokonca populárnu knihu. V nej uvádzajú, že nosenie tesnej podprsenky obmedzuje prietok lymfy a v tele sa kvôli tomu hromadí oveľa viac škodlivín a karcinogénnych látok, čo môže viesť k vzniku rakovinového bujnenia a neskoršiemu ochoreniu.

Návrat k prirodzenosti

Stalo sa, že z nosenia podprsenky sa stal akýsi úzus. A ženy ho väčšinou cítia veľmi záväzne, ako pravidlo. Vyjsť bez podprsenky je považované za „neslušné“. Ale... prečo? Možno to súvisí s tým, že ženy bez podprsenky väčšinou priťahujú pohľady opačného (ale aj rovnakého) pohlavia, prebúdzajú sexualitu...

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku